Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2)

- "Kısmi olarak bir müdahaleleri olmuş olabilir. Nitekim bugün de Irak'tan bu konularla ilgili olarak bir yetkili zaten Türkiye'ye gelecek. Temennimiz o dur ki, Irak Merkezi Yönetimi gerçekten Sincar'da bu operasyonu hakkıyla versin. Eğer bunu başarmakta bir sıkıntı varsa, burada da ikili görüşmelerimizi yapalım. Sincar'a da bizim öyle çok fazla tahammülümüz yok" - "Tillerson, Türkiye ziyaretinde kendisiyle konuştuğumuzda da bize Münbiç'in güvenliğini beraber sağlayalım teklifiyle geldi. 'Güvenliğini beraber sağlayalım' dediği zaman bundan ne anlaşılır? 'Buralara bizim girmek gibi niyetimiz yok, buradan bu terör örgütlerini çıkaralım ve buranın güvenliğini ABD-Türkiye birlikte sağlayalım.' Bizim şu anda bulunduğumuz nokta bu" - "Tillerson ile yaptığımız görüşmeyi şu anda dile getiriyorum ve onu da tabii ABD'nin bir teklifi olarak, düşüncesi olarak düşünüyorum. Ama bizim bu konudaki düşüncemiz belli. Biz Münbiç ile ilgili ne diyoruz? Türkiye olarak biz kesinlikle buralarda bir işgal kuvveti olarak bulunamayız. Buraların sahipleri kimlerse biz buraları sahiplerine teslim edelim, bu konuda yardımcı olalım"

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2)

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Merkezi Yönetimi'nin Sincar'a müdahalesiyle ilgili "Kısmi olarak bir müdahaleleri olmuş olabilir. Nitekim bugün de Irak'tan bu konularla ilgili olarak bir yetkili zaten Türkiye'ye gelecek. Temennimiz o dur ki, Irak Merkezi Yönetimi gerçekten Sincar'da bu operasyonu hakkıyla versin. Eğer bunu başarmakta bir sıkıntı varsa, burada da ikili görüşmelerimizi yapalım. Sincar'a da bizim öyle çok fazla tahammülümüz yok." dedi.

Erdoğan, Türkiye-AB Zirvesi'ne katılmak üzere Bulgaristan'ın Varna şehrine hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Irak Ordusu'nun Sincar'a girdiğini açıklamasına ilişkin soru üzerine Erdoğan, dün akşam itibarıyla Irak Merkezi Yönetimi'nin Sincar'a yönelik bazı operasyon girişimlerini kendisinin de istihbarat örgütünden aldığını söyledi.

Bunun netice itibarıyla tamamıyla bittiği, bitmediği konusunu takip ettiklerini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Kısmi olarak bir müdahaleleri olmuş olabilir. Nitekim bugün de Irak'tan bu konularla ilgili olarak bir yetkili zaten Türkiye'ye gelecek. Onlarla da MİT Müsteşarımızın görüşmesi olacak. Bu görüşmelerden sonra çok daha sağlıklı bir neticeyi alırız. Temennimiz o dur ki, Irak Merkezi Yönetimi gerçekten Sincar'da bu operasyonu hakkıyla versin. Eğer bunu başarmakta bir sıkıntı varsa, burada da ikili görüşmelerimizi yapalım. Orada gereğini de Sincar'da biz yaparız. Çünkü Sincar'a da bizim öyle çok fazla tahammülümüz yok. Bildiniz gibi 60-70 kilometrelik bir mesafede, bu kadar yakın bir mesafede olan ve terör örgütünün girip çıkmalarının olduğu böyle bir yerde ismin şu olması, bu olması, artık bunlara biz yabancı değiliz, alıştık. PKK'ydı, PYD, YPG'ydi, yeni yeni isimlerle bazı uydurma isimlerin çıkmasıydı, bunları artık biliyoruz. Bundan sonra zaten çıkacak isimlere de pek yabancı olmayız. Bütün mesele o bölgeden yapılacak, bize yapılabilecek herhangi bir tacize karşı, şunu bilecekler ki Türkiye gereğini her an yapacaktır."

- Münbiç meselesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Münbiç meselesiyle ilgili ABD Başkanı Donald Trump ile yeniden görüşmesinin söz konusu olup olamayacağına ilişkin soru üzerine, Münbiç'in kendileri için yeni bir şey olmadığını, Obama döneminden beri üzerinde durduklarını söyledi.

Münbiç'le ilgili "Devletlerin devamlılığı esastır" ilkesinden olaya bakıldığında Obama'nın kendilerine "Kesinlikle buralarda PYD, YPG, bunlar duramaz, bunlar Fırat'ın doğusuna çekilecektir." sözünü verdiğini ifade ederek, Obama'dan sonra yeni yönetiminin kendilerine yine benzer sözler verdiğini anlattı.

Kendilerine "Bakın buralar ne PYD ne YPG'nin." dediklerini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bunlarla buranın yakından uzaktan bir alakası yok. Buraların yaklaşık yüzde 90'ı tamamen oradaki Arap nüfusa aittir. Böyle olduğuna göre size de bize de düşen, buraları sahiplerine teslim etmektir. Daha sonra Sayın Tillerson, Türkiye ziyaretinde kendisiyle konuştuğumuzda da bize Münbiç'in güvenliğini beraber sağlayalım teklifiyle geldi. 'Güvenliğini beraber sağlayalım' dediği zaman bundan ne anlaşılır? 'Buralara bizim girmek gibi niyetimiz yok, buradan bu terör örgütlerini çıkaralım ve buranın güvenliğini ABD-Türkiye birlikte sağlayalım.' Bizim şu anda bulunduğumuz nokta bu. Ya güvenliği sağlamada müşterek hareket edebiliriz, ama 'Buradan biz çıkmayız, biz buradayız.' gibi yaklaşımlar bana göre Sayın Trump'ın kendi iradesi değildir diye düşünüyorum. Biz zaten bu tür gelişmelerde de anında Sayın Trump ile de Sayın Putin ile de bu tür görüşmeleri yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz."

- "Amerika'nın teklifi olarak düşünüyorum"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Trump'la telefon görüşmesinde edindiğiniz izlenim neydi? Varılması planlanan o mutabakata sadık kalacaklarına dair bir sinyal aldınız mı Amerikan yönetiminden?" şeklindeki soru üzerine de şu anda Tillerson'la yaptıkları görüşmeyi dile getirdiğini kaydetti.

Erdoğan, onu da tabii Amerika'nın bir teklifi, düşüncesi olarak düşündüğünü belirterek, "Ama bizim bu konudaki düşüncemiz belli. Biz Münbiç'le ilgili ne diyoruz? Türkiye olarak biz kesinlikle buralarda bir işgal kuvveti olarak bulunamayız. Buraların sahipleri kimlerse biz buraları sahiplerine teslim edelim. Bu konuda yardımcı olun. Amerikan'ın üzerine düşen görev budur. Bizim üzerimize düşen görev budur. Rusya'nın üzerine düşen görev budur. İran'ın üzerine düşen görev de budur. Hep birlikte biz bunu yapmalıyız." dedi.

(Bitti)

Yorumlar