Cuma namazı kaç rekattır, nasıl kılınır?

Cuma namazı kaç rekat ve nasıl kılınır konusu yüzyıllardır Müslümanlar için gündeminde olan konuların başında gelir. Peki Cuma namazı kaç rekattır ve nasıl kılınır?

Google Haberlere Abone ol
Cuma namazı kaç rekattır, nasıl kılınır?

Cuma namazı kaç rekat ve nasıl kılınır? Her Cuma Müslümanların bir araya gelerek Ümmet olma şuurunu yaşatmaya devam ettiği İslam aleminin her yerinde Cuma namazının rekatları aynıdır. Peki Cuma namazı kaç rekat ve nasıl kılınır?

Cuma namazının farzı bütün dünyada, İslam aleminde aynıdır. Hiçbir yerde Cuma namazının farzında bir değişiklik yoktur. O şudur: Cuma namazının farzı 2 rekattır. 

Ancak Cuma namazının sünnetleri ise 8 rekattır. Bunların dördü Cuma namazından önce dördü ise Cuma namazından sonra kılınır. 

Bazı mezheplere göre bu sünnetlerin yerine başka vakitlerin kazası kılınabiliyor.

Cuma namazının son dört rekatından sonra bazı cemaat mensupları 2 rekat daha kılarlar. O da genellikle sabah namazının kazası olarak kılınır.

KUR'AN-I KERİM'DE CUMA NAMAZI

Kur'an-ı Kerim'de Cuma Suresi'nin 9. Ayetinde Cuma gününden şöyle söz edilir:  

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نُودِي لِلصَّلَاةِ مِن يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلَى ذِكْرِ اللَّهِ وَذَرُوا الْبَيْعَ ذَلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ ﴿٩﴾

Meali:  Ey imân edenler! Cum'a günü namaza (ezan İle) çağrıldığında hemen Allah'ı anmaya (namaz kılıp hutbe dinlemeye) koşun; alım-satımı bırakın. Bu, eğer bilirseniz sizin için çok hayırlıdır.)

Cuma namazının farzı iki rekâttır. Bunun yanında farzdan önce dört rekât, farzdan sonra dört rekât olmak üzere sekiz rekât da sünneti vardır (Kâsânî, Bedâî’, I, 269).

İmam Ebû Yusuf’a ve İmam Muhammed’e göre ise farzdan sonra kılınacak sünnet bir selamla dört ve bir selamla iki rekât olmak üzere toplam altı rekâttır. Bu görüşün Hz. Ali’den rivayet edildiği nakledilmektedir (Kâsânî, Bedâî’, I, 285).

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Cuma namazının kılınma şekli olarak vakit namazlarından hiçbir farkı yoktur. Sadece Cuma namazı tek başına hiçbir zaman kılınmayan bir namazdır. Çünkü adı da üzerinde Cuma yani topluluk cemaat anlamını taşıyan bir namazı tek başına kılmanın anlamı da olmaz. Cuma namazı, İmamın ardından normal vakitlerde kılınan namazlarda olduğu gibi uyum sağlanır. Sadece gündüz vakitlerinde kılınan namazlarda sureler sessiz okunur ancak Cuma namazında sesli okunur.

Yorumlar