Corona virüsü testi nasıl yapılır?

Corona virüsü testi nasıl yapılır? Koronavirüs korunma yöntemleri nelerdir? sorularının yanıtı tüm dünyaya hızla yayılan koronavirüsünden korunmak isteyenler tarafından sıkça araştırılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Corona virüsü testi nasıl yapılır?

Corona virüsü testi nasıl yapılır? Koronavirüs korunma yöntemleri nelerdir? sorularının yanıtı tüm dünyaya hızla yayılan koronavirüsünden korunmak isteyen vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. 

Şuana kadar dünya genelinde 38 ülkede görülen koronavirüsü 2 bin 704 can alırken 38 ülkede 80 bin kişide koronavirüsü tespit edildi. 

Çin, İran, Güney Kore, Japonya ve Singapur en çok koronavirüsü vakası görülen ülkelerin başında gelirken Ortadoğu'daki bir çok ülkeye virüs İran üzerinden yayıldı. Ortadoğu ülkeleri ilk vakaların hemen ardından İran ile sınırları kapatırken Türkiye'nin bir çok bölgesinden de virüs şüphesiyle hastaneye başvuru haberleri gelmeye başladı. Durumun ardından vatandaşlar "Corona virüsü testi nasıl yapılır? Koronavirüs korunma yöntemleri nelerdir?" şeklinde araştırmalar yapmaya başladı.

Coronavirüsü testi için tam teşekkülü hastanelere ihtiyaç vardır. Virüsün tespit edilebilmesi için Türkiye'deki hastanelere başvuru yapılması gerekiyor. Hastanelerde alınacak olan kan örnekleri üzerinden tahlil yapılarak koronavirüsü olup olmadığı belirlenebilir. 

KORONAVİRÜSÜNDE KORUNMA YÖNTEMLERİ

Konuyla ilgili bir canlı yayın programına katılarak değerlendirmelerde bulunan Deneysel Tıp Uzmanı Oytun Erbaş,son günlerde yaşanan maske paniğine hiç gerek olmadığını belirterek, tam tersine maske takanların daha büyük risk taşıyor olabileceği uyarısında bulundu. Virüsün dış yüzeylerde 6 saat gibi bir sürede hayatta kalabileceğini belirten Erbaş, maskelerin kullanılması durumunda günlük olarak değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Erbaş, virüsün maskelere ve elbiselere bulaşabileceği uyarsında bulunarak kişisel temizliğe dikkat çekti.

Virüsten korunmanın en temel yolunun temizlikten geçtiğini belirten Erbaş, vatandaşın günlük kullandığı giysiler ve eşyaların mutlaka temizlenmesi gerektiğini, ortalama gün aşırı banyo yapılması virüse karşı alınabilecek en büyük önlemler olduğunu söyledi.

Canan Karatay ise daha önce yaptığı açıklamada virüsün en çok bağışıklık sistemi zayıf olan insanlara bulaşabileceğini bu sebeple bağışıklık sistemini güçlendirici ürünler kullanılması gerektiğini söyledi. Karatay bunun için kelle paçayı işaret etmişti.

CORONA VİRÜS NEDİR?

Bir anda Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve insanoğlunun karşı karşıya kaldığı virüs çeşidi olan corona virüsleri genellikle hafif ve orta şiddette üst solunum yolu hastalıklarına neden olmasıyla bilinirken corona virüslerin alfa, beta ve gama olarak bilinen üç alt grubu vardır. Öte yanda delta corona virüsleri denilen adalandırılan dördüncü bir grup da ortaya çıktı bu da SARS-CoV. İnsan corona virüsleri ilk olarak 1960'ların ortasında tespit edildi ve şu ana kadar Suudi Arabistan, Güney Kore, Çin, Katar ve Ürdün gibi ülkelerde çokça görülürken bunun son örneği Çin'in Wuhan kentinde görüldü.

CORONAVİRÜS BELİRTİLERİ

Basit bir nezle veya grip gibi kendini gösterebilen corona virüsü üst solunum yolu hastalıkları ile ortaya çıkarak kişide burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı ve ateş gibi sıradan ve basit belirtiler gösterebilirken bazende zatürre gibi alt solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Bu durum, kalp-akciğer hastalığı, bağışıklık sistemleri yetersizliği bulunan hastalarda veya yaşlılarda daha sık görülmekle birlikte klinik belirtiler hafif olduğu zaman laboratuvar testleri genellikle kullanılmayabilir. Ancak gerektiğinde serolojik tetkikler ve polimeraz zincir reaksiyonu gibi laboratuvar testleri kullanılabilir.

Yorumlar