"Çok katmanlı AB'de yerimizi almalıyız"

-İKV Başkanı Zeytinoğlu: - "AB'nin bu çok katmanlı kurumsal yapısı net bir şekilde ortaya çıkınca Türkiye'nin de bu yapıda yer almak için adım atması gerekecek"

Google Haberlere Abone ol
"Çok katmanlı AB'de yerimizi almalıyız"

İSTANBUL (AA) - İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "İKV olarak Avrupa Birliğinin (AB) iki katmanlı bir yapıya evrileceğini düşünüyoruz. Bu durumda, Türkiye'nin bu yenilenen AB'de kendine bir yer bulacak şekilde stratejilerini gözden geçirmesi gerekecektir." ifadelerini kullandı.

İKV açıklamasında görüşlerine yer verilen Zeytinoğlu, AB sürecinin Maastricht Antlaşması ile 1993’ten başlayarak son derece hızlı bir atılım gerçekleştirdiğini ifade ederek, bugün barış, güvenlik ve refah olarak özetlenebilecek kazanımların savaş ve yokluk deneyimlerini hiç yaşamamış yeni nesiller tarafından kıymetinin bilinmediğini belirtti.

AB'nin 25 yıl gibi kısa bir sürede çok hızlı bir entegrasyon süreci gerçekleştirdiğini aktaran Zeytinoğlu ancak bu kadar kısa sürede, bu denli iddialı hedeflerin gerçekleştirilmesine çalışılmasının hazım ve uyum sorunlarına yol açtığını dile getirdi.

Zeytinoğlu, milliyetçi ve korumacı reflekslerin bugün AB’nin kazanımlarını tehdit ettiğini anlattı. Türkiye gibi AB adayı bir ülke olarak AB’deki gelişmeleri çok yakından takip etmeleri gerektiğini dile getiren Zeytinoğlu, "İKV olarak AB’nin iki katmanlı bir yapıya evrileceğini düşünüyoruz. Bu durumda, Türkiye’nin bu yenilenen AB’de kendine bir yer bulacak şekilde stratejilerini gözden geçirmesi gerekecektir. AB’nin bu çok katmanlı kurumsal yapısı net bir şekilde ortaya çıkınca Türkiye’nin de bu yapıda yer almak için adım atması gerekecek." ifadelerini kullandı.

Zeytinoğlu, bu sebeple AB ile ilişkilerin sona erdiği ya da tam üyelik hedefinin ortadan kalktığı gibi bir yanılsamaya kapılmamak gerektiğini vurguladı.

Zeytinoğlu, "AB’deki gelişmelerden ümitsizliğe kapılmayalım. Bugüne kadar yaptığımız gibi sabırla ve kararlılıkla AB uyum sürecine devam edelim. Yeni Avrupa ortaya çıktığında, bu Avrupa’da yer alabilmek için gerekli ön hazırlıkları yapalım." değerlendirmesinde bulundu.

AB’nin gideceği yolda önemli bir kavşakta olduğunu belirten Zeytinoğlu, komisyonun hazırladığı belgenin öncelikle üye devlet liderleri tarafından ele alınması ve daha sonra başlayacak olan Avrupa'nın geleceği hakkındaki tartışma sürecine bir başlangıç teşkil etmesinin planlandığını ifade etti.


Yorumlar