Coinler neden düşüyor?

Coinler neden düşüyor veya kripto paralardaki düşüş neden yaşandı ve bu düşüş daha ne kadar sürecek? İşte kripto paraların düşmesiyle ortaya atılan iddialar:

Google Haberlere Abone ol
Coinler neden düşüyor?

Coinler neden düşüyor veya kripto paralardaki düşüşün nedeni nedir, neden bu kadar sert düşüşler yaşanıyor? Kripto para yatırımcıları son günlerde yaşanan ani düşüşlerin nedenini merakla araştırıyor. 

Ekonomi piyasalarında kripto parayı ilgilendiren gelişmelere bakıldığında buradan nedenleri bulabiliriz. Ancak bunlar tek başına kripto paralardaki düşüşlerin nedenini göstermez. 

Peki, nedir bu nedenler? İşte coinler neden düşüyor veya kripto paralar neden düşüyor sorularına cevap olabilecek bazı detaylar: 

Birinci muhtemel neden: Merkez Bankası, kripto paralar için karar aldı. Buna göre kripto para-kripto varlıklar için yapılan düzenlemede, bu varlıkların ödeme aracı olarak kullanılmaması yönünde hazırlanan yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamayacak ve bu varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacak.

Piyasalarda bu iddia çok konuşuldu. Ancak Türkiye'deki kripto para yatırım hacminin 2 trilyon doları aşan kripto para hacmini etkilemesinin olası olmadığı ve zaten kripto paraların Türkiye'de ödeme aracı olarak kullanılmasının kısıtlı olduğu düşünüldüğünde bu iddia zayıf kalıyor.

İkinci muhtemel neden: ABD Hazine Bakanlığı'nın, birkaç finans kurumu için kripto paralar üzerinden kara para akladığı için cezalandırmayı planladığı söylentileri.

'Kara para aklama' söylemi, ceza gelecek, regülasyonlar gelecek beklentileri kripto paralar için yeni bir şey değil. Dolayısıyla piyasalar beklentiyi önceden fiyatladığından böyle bir söylenti veya açıklama dahi olsa bu sert düşüşe neden olabileceği iddiasını zayıflatıyor. Ancak yine de 3 haftalık rallinin ardından köpüğünü atmak isteyen Bitcoin için bu durum satış bahanesi olmuş olabilir.

Üçüncü muhtemel neden: Dünyanın en büyük hacimli kripto para birimi Bitcoin ve diğer kripto paralarda yaşanan sert düşüşün, Çin'in Şincan bölgesindeki elektrik kesintisiyle bağlantılı olduğu piyasalarda konuşuldu. Dünyanın en fazla Bitcoin madenciliğinin yapıldığı bölgede yaşanan kesinti sebebiyle, Bitcoin ağının yarısına yakını 48 saat boyunca çevrim dışı kaldı.

Elektrik kesintisi sırasında kripto para madenciliği yapılan cihazların çalışma hızını ifade eden 'Hash rate' değerlerinde düşüş yaşanmasının, Bitcoin fiyatlarını etkilediği öne sürüldü.

İddianın sahibi ünlü Zincir İçi Veri Uzmanı Willy Woo. Woo, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 'Hash rate' ile Bitcoin fiyatlarının birbiriyle bağlantılı olduğunu ifade ederek, "Yaşanan 'Hash rate' düşüşünün 3.5 yılın en büyük çöküşü olduğunu belirtti. Uzman isim, bu oranların normale döndüğünü sözlerine ekledi.

Dördünce en mantıklı neden: Grafiklerdeki Bitcoin'in hareketleri incelendiğinde 2020 Aralık ortasında başlayan yükselişin ardından 4 tepe dikkat çekiyor ve her tepeden sonra bir düzeltme hareketi geldiği görülüyor. Piyasaların doğası gereği hiçbir varlık sürekli yükselmez sürekli de düşmez. Dolayısıyla Bitcoin büyük hacimlerle geldiği bu noktada bir düzeltme hareketi sergiledi.

Yorumlar