Çocuklarda bu 10 belirtiye dikkat: Yüksek Ateş, susuzluk, idrar, yorgunluk...

Ebeveynler için çocukların sağlığı her şeyin başında gelir. Çocukların bağışıklık sistemleri henüz tam gelişmediğinden sık sık hastalanmaları normaldir.

Google Haberlere Abone ol
Çocuklarda yüksek ateş, susuzluk, idrar, yorgunluk

Çocukların henüz güçlenmeyen bağışıklık sistemlerinden dolayı doktor ziyaretleri hayatınızın bir parçası haline dönüşür. Eğer ciddi bir rahatsızlık söz konusu ise ebeveynleri tarfsiz bir çaresizlik sarar.

Hapşırma, öksürük veya hafif ateş gibi septomlarda bazen çocuğunuzu doktora bile götürmenize gerek kalmayabilir. Ancak bazen hangi durumda doktora gidilmesi gerektiği kestirilemeyebilir.

Bu nedenle, daha ciddi bir şey haline gelmeden önce bir doktor tarafından değerlendirilmesi gereken sağlık belirtileri hakkında bilgi edinmeniz önemlidir.

Görmezden gelmemeniz gereken 10 çocuk sağlığı semptomu

1. Yüksek ateş

Çocuklar çoğunlukla mide virüsleri ve küçük enfeksiyonlar gibi hastalıklardan dolayı ateşlenir. Ancak yüksek ateş, daha ciddi bir hastalığa veya tedaviyi gerektiren bir hastalığa işaret edebilir.

3-6 aylık bebeklerde, yüksek ateş, 101 Fahrenheit'in üstü  kabul edilir. 6 aydan büyük çocuklar için yüksek ateş genellikle yaklaşık 103 Fahrenheit veya daha yüksek olarak kabul edilir.

Çocuğunuzun ateşi birkaç gün veya daha fazla sürerse, bir doktora danışmalısınız. Ateş, bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, muhtemelen antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyulacaktır.

Çocuğunuz şiddetli bir baş ağrısı eşlik eden yüksek bir ateş geçiriyorsa, gözlerini açık tutmakda zorlanıyorsa bu menenjit belirtisi olabilir.

Grip ve kulak enfeksiyonları gibi diğer hastalıklar da ateşe neden olabilir. Zamanında teşhis ve tedavi, yüksek ateş nedeniyle çocuklarda komplikasyonları ve hatta ölümünü önleyebilir.

2. Aşırı susuzluk

Çocuğunuz aniden özellikle gece geceleri içmek için daha fazla su istiyor ise, derhal değerlendirmek üzere çocuğunuzu doktora götürmelisiniz.

Tip 1 diyabet, 20 yaşın altındaki çocuklarda görülebilir ve aşırı susama, onun en önemli belirtilerinden biridir .

BMJ Open'da yayınlanan 2014 tarihli bir araştırmaya göre şeker hastalığı olan çocuklarda görülen en yaygın belirtiler polidipsiyondur (aşırı susuzluk), ardından poliüri (aşırı idrar yapma), yorgunluk, noktüri (gece idrara çıkma) ve kilo kaybıdır.

3. Solunum Zorluğu

Bebekler zaman zaman homurdama ve inilti ve hızlı bir nefes alma ateşli çocuklarda sık görülür. Ancak, hızlı nefes alma çocuğunuzun günlük hayatının bir parçası haline gelirse, doktora danışmakta fayda vardır.

Nefes alma zorluğu, özellikle oyun oynarken ya da egzersiz yaparken endişe kaynağıdır. Nefes alma sırasında farklı bir ıslık sesi varsa, astımın açık bir işareti olabilir. 

Solunum sorunlarına mavi renklendirilmiş dudaklar eşlik ediyorsa, bronşit işareti olabilir.

Küçük bir solunum problemi bile çocuğunuzun enerji düzeyini önemli derecede düşürebilir ve onu gerçekten hasta yapabilir. Yani, çocuğunuzun nefes darlığı yaşadığını fark ederseniz, hemen çocuk doktorunuzla konuşun.

4. Uzamış Karın Ağrısı

Çocuklar genelde karın ağrısından şikayet edebilir. Bu bazen okul stresinden kaçmak içindir bazense gerçekten bir sorun olduğuna işaret eder.

Bununla birlikte, ağrı şiddetli ise ve çocuğunuz haftada birkaç kez şikayet ediyorsa, sorun ciddiye alınmalıdır.

Ayrıca ağrı sağ alt tarafta ise ve dokunduğunda ağrı, kusma, ishal ve hassasiyet hissi veriyorsa ciddiye alınmalı. Bunlar apandisit belirtileri olabilir.

5. İdrar Yaparken Ağrı

Çocuğunuz idrar yaparken ağrıdan yakınıyorsa, bir şeyler ters gidiyor demektir. Bunun anlamı, çocuğunuzun üriner sistem enfeksiyonu olmasıdır.

International Journal of Pediatrics'de yayınlanan bir araştırma, üriner sistem enfeksiyonunun çocuklarda sık görüldüğünü bildiriyor. Tekrarlayan veya şiddetli ise, potansiyel olarak böbrekte sıkıntı olabilir.

İdrar Yolları Enfeksiyonu geçiren bebekler, sinirlilik, ateş, kusma ve sorun besleme gibi belirtiler görülebilir. Daha büyük çocuklar işemekte rahatsızlık, iştah artışı, kötü kokulu idrar ve ateş görülür.

İdrar sırasında ağrı da tahriş veya cinsel organların bir tür yaralanması nedeniyle neden olabilir. Kızlarda kabarcık banyolarının alınması veya sert sabun kullanılması nedeniyle ortaya çıkabilecek vulvanın iltihabı olan vulvite bağlı olabilir.

Ne olursa olsun, çocuğunuzun idrar yaparken ağrı olması durumunda doktorunuza başvurun.

6. Aşırı Yorulma

Çocukların sınırsız enerjisi çocukları hareket halindeyken ebeveynleri ayakta tutar.

Ancak, çocuğunuz yorgunluk belirtileri gösteriyorsa ya da yeterli dinlenmeden sonra bile genellikle enerjisini almazsa, çocuğunuzla ilgili bir şeylerin yanlış olduğunu gösteren bir uyarı işareti olabilir.

Aşırı yorgunluğun birkaç basit nedeni vardır. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam tarzı ve uykusuzluk. Bunun yanı sıra ciddi nedenler de olabilir. Anemi, mal absorpsiyonu, depresyon, kardiyak veya böbrek hastalığı, alerjiler, viral enfeksiyon ve belirli immün hastalık türleri, hatta kanser gibi.

Çocuğunuzun yorgunluğunun sebebini bulmak için bir doktora gitmek ve herhangi bir tedavinin gerekli olup olmadığını belirlemek önemlidir.

7. Aşırı Kusma

Büyüyen çocukların kusmaso yaygın bir durumdur. Bu aşırı öksürükten kayaklandığı gibi mide problemlerinden de kaynaklanıyor olabilir.

Ancak çocuğunuz su kaybı oluyorsa bu dehidrasyona neden olabilir . Dehidrasyonun bazı bulguları, azalmış idrar çıkışı, batık gözler, aşırı uykulu olma, yumuşatılmış dudaklar ve gözyaşları çıkarmadan ağlamak gibi. Aşırı dehidrasyon çok ciddi olabilir, ancak IV yoluyla sıvı takviyesi ile tedavi edilebilir.

Ayrıca, çocuğunuz kusarken kanda çıkartıyorsa, bloke olmuş bağırsak gibi hayatı tehdit eden bir durumu göz ardı etmek için derhal doktorunuzu arayın.

Buna ek olarak, bir düşmeye bağlı kusma, bilinç kaybı veya baş dönmesi varsa, ciddi bir kafa travmasının bir işareti olabilir. Bu, bir doktor tarafından değerlendirilmesi gereken başka belirtiler grubudur.

8. Yüz şişmesi

Yüzün şişmesi, yaşamı tehdit eden anafilaksiye ilerleyebilen bir şeye (çoğunlukla gıda alerjileri, şımarık böcek ısırıkları veya sokmaları) güçlü bir alerjik reaksiyonun karakteristik bir işaretidir. Hızlı tanı ve tedavi gerektiren bir sağlık problemidir.

Çocuklarda yüz şişmesi, şişkinlik, şişkinlik veya çocuğun yüzünün şişmesini içerir.

Aynı zamanda bir enfeksiyona bağlı olabilir. Radiographics'te yayınlanan bir çalışmada, enfeksiyondan yüz şişme nedenleri en sık olarak ortaya çıkmakta ve drenaj gerektirebilecek altta yatan apse ile ilgili endişeler varsa görüntüleme gerektirir.

Diğer olası nedenler arasında, hipotiroidizm, kabakulak, nefrotik sendrom, yüz travması ve böcek sokması veya ısırık sayılabilir.  

9. Mavi Dudaklar

Bebeğinizin dudakları bir kase yaban mersini, böğürtlen veya mavi renkli şeker yedikten sonra maviye dönüşürse, bu bir endişe değil. Aşırı soğuk hava koşullarında bile dudaklarda mavi bir renk oluşuyorsa dikkat.

Ancak eğer çocuğunuzun dudakları bilinen bir tetik olmadan mavi ise, siyanozun bir işareti olabilir. Siyanoz, kan oksijen eksikliği veya kan dolaşımı eksikliği nedeniyle oluşur.

Mavi dudaklar, bir çocukta kalp hastalığı, pnömoni, astım veya nefes darlığına neden olan diğer daha nadir durumların bulunduğu durumlarda da ortaya çıkabilir.

Mavi dudakların nedenleri inanılmaz derecede ılımlıdan inanılmaz dereceye kadar değişebildiğinden, semptomları da beraberinde getirmek önemlidir ve derhal bir doktora danışın.

10. Şiddetli Döküntüler

Döküntüler çocuklarda çok yaygındır ve genellikle kaygılanacak bir şey değildir.

Eğer şiddetli bir döküntü söz konusu ise bir doktora danışmalısınız çocuğunuzun vücudunda döküntüler ile birlikte ateş, kusma, hırıltı, yutma sorun, karın ağrısı veya nefes almada zorluk gibi diğer semptomlar eşlik ediyorsa , yaşamı tehdit eden bir durum olan bir anafilaktik reaksiyonun bir işareti olabilir.

Çocuğunuz sıkıştığında beyaza dönüşen kırmızı bir kızarıklığa sahipse ve salındığında kırmızıya dönerse, her ikisinin de tıbbi bakıma ihtiyacı olan sepsis veya menenjitten kaynaklanıyor olabilir.

Yorumlar