Çocuğun kan grubu kime çeker?

Anne ve babasından farklı kan grupların sahip olan çocuklar genellikle bunu dert ederler. Peki, çocuğun kan grubu kime çeker, anneye mi babaya mı?

Google Haberlere Abone ol
Çocuğun kan grubu kime çeker?

Çocukların kan grubu kime çeker, anneye mi babaya mı? Kan grubu annesiyle ya da babasıyla bir olmayan çocuklar bunu genellikle kendilerine dert eder sebebini araştırırlar. Örneğin annenin kan grubu 0, babanın kan grubu ise A pozitif, çocuğun ise negatif olabiliyor. Bu durum bazı çocuklar tarafından sıkça sorgulanır. İşte uzman görüşü:

Uzman Dr. Eren Eroğlu bu konuda şu yorumu yapmaktadır: Kan grubu konusu her zaman merak uyandırır; bakalım basitçe anlatabilecek miyim? Kan gruplarının kimliğini belirleyen iki antijenik yapı vardır. Bunlara kan gruplarının 'adı' ve 'soyadı' diyelim. Bunların değişik şekillerde bir araya gelmesi ile temel olarak 8 farklı kan grubu ortaya çıkar. Bunlar; A RH(+), A RH(-), B RH(+), B RH(-), AB RH(+), AB RH(-), 0 RH(+), 0 RH(-) olarak sıralanabilir. Sıralamaya uymayan ara gruplar olsa bile, onlar konumuz haricidir.

Önce 'adından' başlayalım anlatmaya. Bir insanın kanının adını; yani A, B, AB ya da 0 olacağını anne ve babasından aldığı genler belirler. O insanda hem annesinden, hem de babasından aldığı iki gen bir arada bulunur. Örneğin annesinden A, babasından 0 grubu gelmiş olsa bile; genetik yapısı A0 olduğu halde, çocuğun grubu A olur. Çünkü A grubu daha baskındır. B grubu için de, aynı şeyler geçerlidir. Anne ve babasından B alıp BB olan ya da birinden B, diğerinden 0 alıp B0 olan kişinin kan grubu B'dir. Ancak anne ya da babasından A, diğerinden B grubu geliyorsa; her iki grup da baskın olduğundan, çocuğun kanı AB grubu olur. 0 olmasının tek yolu; her iki taraftan da 0 grubunun gelmesi ile mümkündür.

Şimdi birisi çıkıp, "Annem A, babam B, ben nasıl 0 olmuşum?" derse, ona yukarıda yazdıklarımızı bir daha hatırlatmak gerekir. Anne A'dır ama A0'dır. O da annesinden A, babasından 0 almıştır. Baba da B0'dır ve çocuklarına her ikisi de 0'larını vermiştir. Bu durumda anne A, baba B, çocuk 0 olabilir. RH faktörü ise kan grubunun 'soyadıdır' ve yine anne ile babadan gelen genlerce belirlenmektedir. Birinden (+) diğerinden (-) gen gelirse, çocuk (+) olur. Negatif olmanın tek yolu; her iki taraftan da genlerin negatif olarak gelmesidir. Yukarıdaki açıklamalar ışığında, sorularınızın cevabını kendiniz de bulabilirsiniz.

Yorumlar