Çinliler Türkiye'de 370 bin liraya araba üretip satacak

Çin merkezli otomotiv devi Wuling Motors, Rainwoll adıyla Avrupa pazarında araçlarını sunmaya başladıktan sonra Türkiye'deki yatırımlarına devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Çinliler Türkiye'de 370 bin liraya araba üretecek

Wuling Motors'un Mini EV modeli dünya genelinde en çok satan 3. elektrikli araç olmayı başardı. Şirket, bu modeli Rainwoll RW10 adıyla Türkiye, Almanya ve İtalya'da satışa sundu. Ayrıca, Türkiye pazarında RW20 ve 5 kapılı RW50 modelleri de bulunuyor.

Çin'de A ve B segmentindeki küçük elektrikli araçların popülerliği, uygun fiyatı ve 120 km menzili ile öne çıkan Mini EV modelinin Türkiye'de üretilecek yeni bir fabrika ile daha cazip bir fiyata satılmasını mümkün kılıyor.

Türkiye'de elektrikli otomobillere yüzde 10 ila 60 arasında Özel Tüketim Vergisi ve yüzde 20 KDV uygulanıyor. Ancak Rainwoll'un şu anda satışta olan modelleri, 160 kW'nin altında güç üreten ve başlangıç fiyatı 1 milyon 450 bin TL'nin altında olan araçlar olduğu için yüzde 10 ÖTV ile vergilendiriliyor. Ancak bu modeller Çin'den ithal edildiği için yüzde 50 Gümrük Vergisi de ödeniyordu.

Fabrika faaliyete geçerse Gümrük Vergisi uygulanmayacak ve RW10 modeli gibi şu anda 550 bin TL civarında olan araçlar, yaklaşık 180 bin TL indirimle 370 bin TL'ye satışa sunulabilecek. Ayrıca şirketin farklı modeller üretmesi de bekleniyor.

Rainwoll Müşteri Hizmetleri Sorumlusu Yunus Emre Küçük, Türkiye'ye fabrika yapma planlarının olduğunu ve görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

AVRUPA İHRACAT HEDEFİ

Küçük, anlaşma sağlanırsa fabrikada montaj değil, tam üretim yapılacağını ve üretilecek araçlardan bir kısmının Avrupa'ya ihraç edileceğini ifade etti.

RAİNWOLL FABRİKA TARİHİ

Rainwoll Müşteri Hizmetleri Sorumlusu Küçük, fabrikanın 2024 yılında açılmasının beklendiğini söyledi, ancak kesin anlaşmanın henüz yapılmadığını belirterek, "Şu anda yurtdışındaki firma yetkilileri Türkiye'deler. Görüşmeler devam ediyor" dedi.

RAİNWOLL RW10 TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Maksimum Hız: 90 km/saat
Maksimum Menzil: 120 km
Batarya Kapasitesi: 9,3 V/Ah
Maksimum Çıkış Gücü: 20 kW
Maksimum Tork: 85 nm
Motor Tipi: PMAC
Akü Tipi: Lityum İyon
Vites: Tam Otomatik
Şarj Süresi: 6,5 saat
Şarj Cihazının Gücü: 2 kW
Rainwoll RW10 Boyutları

Uzunluk: 2910 mm
Genişlik: 1480 mm
Yükseklik: 1580 mm
Ağırlık: 737 kilogram

Yorumlar