Çin'in Başkonsolosluğu önünde "Urumçi" eylemi

İSTANBUL (AA) - Alperen Ocakları ve Doğu Türkistan Maarif Derneği üyeleri, 8 yıl önce Urumçi'de yaşanan olayları Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde...

Google Haberlere Abone ol
Çin'in Başkonsolosluğu önünde "Urumçi" eylemi

İSTANBUL (AA) - Alperen Ocakları ve Doğu Türkistan Maarif Derneği üyeleri, 8 yıl önce Urumçi'de yaşanan olayları Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto etti.

Çeşitli sloganlar atarak pankart açan gruptakiler, Urumçi'de hayatını kaybedenler için Kur'an-ı Kerim okudu ve dua etti.

Alperen Ocakları Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul İl Başkanı Kürşat Mican, burada yaptığı açıklamada, Çin yönetimi ve Han göçmenlerinin, 8 yıl önce Doğu Türkistan'da büyük bir katliam gerçekleştirdiğini söyledi.

5 Temmuz 2009'dan bu yana çeşitli baskın ve operasyonlarda yaklaşık 6 bin Doğu Türkistanlının hayatını kaybettiğini savunan Mican, "Bu katliamlarda şehadet şerbeti içen tüm soydaşlarımızı rahmetle anıyoruz." dedi.

Mican, Çin'in, Doğu Türkistan'da ciddi şekilde din, dil, kültür, medeniyet ve sosyal alanlardaki baskılarını artırdığını öne sürdü.

Doğu Türkistan Maarif Derneği Başkanı Hidayet Oğuzhan ise 8 yıl önce Doğu Türkistan'da yaşanan katliamdan dolayı eylemi gerçekleştirdiklerini dile getirerek, "Doğu Türkistan'ın 40 milyon Müslüman halkı, beka mücadelesi vermektedir." ifadelerini kullandı.


Yorumlar