Çin'den Tayvan'ın silahlanmasına tepki

- Çin Savunma Bakanlığı: - "Tayvan'ın, anakara Çin ile birleşmeyi önlemek için silah kullanmayı düşünmesi anlamsız"

Google Haberlere Abone ol
Çin'den Tayvan'ın silahlanmasına tepki

PEKİN (AA) - Pekin yönetimi, Tayvan'ın silahlanmasının anakara Çin ile birleşmesini durduramayacağını söyledi.

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Vu Çien, başkent Pekin'de düzenlediği aylık olağan basın toplantısında, Tayvan'ın anakara Çin ile birleşmeyi önlemek için silah kullanacağını düşünmesinin anlamsız olduğunu belirtti.

Tayvan bağımsızlık yanlıları ve faaliyetlerinin, adanın barışı ve istikrarı için en büyük tehdidi oluşturduğunu savunan Çien, birleşmeyi önlemek için silah kullanılmasının, "çıkışı bulunmayan yola mahkum olmaları" anlamına geleceğini dile getirdi.

Çien, 1992 Konsensüsü'nün iki yaka arasındaki barış ilişkilerini geliştirdiğini ve Tayvan'ın istikrarı ve barışı için faydalı olduğunu vurguladı.

Tayvan Savunma Bakanlığı, "artan Çin tehdidine" karşı F-16 savaş uçağı geliştirileceğini ve ABD'den son model hayalet uçak satın almak istediklerini açıklamıştı.

Tayvan, savunma harcamasını bu yıl yüzde 1 artırarak 11,4 milyar dolara çıkarmış, ordu yetkilileri de hava kuvvetlerinin 160 kilometre genişliğindeki Tayvan Boğazı'ndan Çin'i vurma kapasitesine sahip olduğunu ve bin 300 kilometre uzaklıktaki Çin üslerini de vurabileceklerini iddia etmişti.

Tayvan'a, silah satan ABD'nin, 1979'da imzalanan kanun uyarınca adayı koruma yükümlülüğü bulunuyor.

Çin'de 1949'da Mao Zıdong'un iktidara gelmesi üzerine bazı hükümet üyeleri, Tayvan'a kaçarak adada bağımsızlık ilan etmiş ve milliyetçi Çin olarak da adlandırdıkları Tayvan'ı kurmuşlardı. Ancak Çin, Tayvan'ın bağımsızlığını kabul etmemişti. Tayvan'ı sadece 21 ülke tanıyor.

Yorumlar