Çin'den Hong Kong'daki bağımsızlık yanlılarına tepki

PEKİN (AA) - Çin Dışişleri Bakanlığı, Hong Konglu bağımsızlık yanlısı milletvekillerini, Çin’in egemenliğine zarar vermek amacıyla dış güçlerden destek...

Google Haberlere Abone ol
Çin'den Hong Kong'daki bağımsızlık yanlılarına tepki

PEKİN (AA) - Çin Dışişleri Bakanlığı, Hong Konglu bağımsızlık yanlısı milletvekillerini, Çin’in egemenliğine zarar vermek amacıyla dış güçlerden destek aramakla suçladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, basın toplantısında, Hong Kong’da bağımsızlık yanlısı milletvekillerinin İngiltere’den yardım istemesine tepki gösterdi.

Hong Kong Yüksek Mahkemesinin bağımsızlık yanlısı milletvekillerinin vekilliğinin hukuka uygun şekilde düşürüldüğünü öne süren Gıng, bu vekillerin Çin’i bölmeye çalıştığını ve Pekin yönetiminin bölgedeki egemenliğine ve güvenliğine zarar verdiğini söyledi.

Çin’in, yabancı ülkelerin Hong Kong’a müdahalesine karşı çıktığını belirten Gıng, bu ülkelerin desteğini kullananların başarılı olamayacağını vurguladı.

Hong Konglu milletvekilleri, vekilliklerinin düşürülmesinin ardından İngiltere Dışişleri Bakanlığına mektup göndererek yardım talebinde bulunmuştu.

Çin, geçen hafta Hong Kong Yasama Konseyinde çıkan yemin krizinin ardından Hong Kong'un Temel Kanunu’nun 104. maddesine şerh düşmüştü. Bu da yemin metninde yer almayan kelimeleri kullanan vekillerin yeminin geçersiz sayılmasının ve Temel Kanun'da belirlenen kamu görevinden men edilmelerinin yolunu açmıştı.

Bağımsızlık yanlısı milletvekilleri Yau Wai-Ching ve Leung Chung-hang'in, 2 Kasım'daki yemin töreninde metne bağlı kalmaması ve Çin'e hakaret etmesi üzerine Yasama Konseyinde arbede çıkmıştı. Arbedede 6 güvenlik görevlisi yaralanmıştı. Kolluk kuvvetlerinin konsey salonuna girmesi üzerine oturuma ara verilmişti.

Hong Kong'daki demokrasi ve özgürlük yanlıları, Pekin'in Hong Kong üzerinde siyasi baskıyı artırdığını ileri sürerek iki yıl önce "Şemsiye" adı altında kitlesel eylemler düzenlemişti.

Hong Kong, 1898'de imzalanan "kira sözleşmesiyle" uzun yıllar İngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997'de Çin'e devredilmişti. İmzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde Hong Kong'a 2047 yılına kadar Çin'e sadece dış politika ve savunma gibi alanlarda bağlı kalarak "tek ülke, iki sistem" politikasıyla idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı tanınmıştı.

Yorumlar