Çin'de idam cezalarında düşüş

- Çin'de son 10 yılda idam cezalarında azalma yaşandı - Ülkedeki mahkemeler geçen yıl 45 bin yolsuzluk, 147 bin fikri mülkiyet hakları davalarına ilişkin işlem yaptı

Google Haberlere Abone ol
Çin'de idam cezalarında düşüş

PEKİN (AA) - Çin Yüksek Halk Mahkemesi, ülkede uygulanan idam cezalarında azalma görüldüğünü açıkladı.

Çin Yüksek Halk Mahkemesi Başkanı Cou Çiang, başkent Pekin'deki Büyük Halk Salonu'nda düzenlenen 12. Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı (ÇHSDK) 5. Dönem Ulusal Komitesi yıllık toplantıları çerçevesinde sunduğu yıllık çalışma raporunda idam cezalarının son on yılda kademeli şekilde azaldığını bildirdi.

Çin’de 2007’de alınan bir kararla daha alt kademedeki mahkemelerin idam hükmü verdikleri davaların Yüksek Halk Mahkemesi tarafından incelenmesi uygulamasının başlatıldığını hatırlatan Cou, son on yılda idam cezalarında gözle görülür bir düşüş yaşandığını anlatırken, uygulanan idam cezalarının sayısına ilişkin bilgi vermedi.

Cou, çok ağır suçlar için idam cezasının uygulandığını, 2007'de alınan söz konusu kararla hukukun güçlendiğini, insan haklarının korunması konusunda gözle görülür ilerleme kaydedildiğini vurguladı.

Başkan Cou, hukukun ve hakların korunması konusunda gelişme kaydetmek için mahkemelerin yanlış hüküm verdikleri davalardan dersler çıkartıldığını, söz konusu hükümlerin adalet için rezalet olduğunu söyledi.

Çin'de yolsuzluk, adam öldürme, soygun ve uyuşturucu kaçakçılarına idam cezası uygulanıyor.

- 2016’da 45 bin yolsuzluk, 147 bin fikri mülkiyet hakları davası

Cou'nun sunduğu geçen yıla ilişkin raporda, 45 bin yolsuzluk vakasına karışan 65 bin kişi hakkında işlem yapıldığı ifade edildi. Söz konusu kişilerin arasında eyalet yöneticileri veya bakan gibi 35 üst düzey eski yetkili, yerel idarelerden 240 kişinin bulunduğu belirtildi.

Söz konusu raporda geçen yıl 147 bin fikri mülkiyet hakları vakasının karara bağlandığı, bu yıl da yenilikçilik ve girişimciliği artırmak için ilgili hakların korunması konusunda fikri mülkiyet hakları davalarının bakılmasına öncelik verileceği kaydedildi.


Yorumlar