Çin ve Filipinler'in Güney Çin Denizi tartışması

- Çin, Güney Çin Denizi sorununda üçüncü bir tarafın kararını tanımayacağını yineledi

Google Haberlere Abone ol
Çin ve Filipinler'in Güney Çin Denizi tartışması

PEKİN (AA) - Çin, Güney Çin Denizi sorununda Filipinler'e üçüncü bir tarafın kararının bağlayıcılığı olmayacağını yineledi.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Filipinler'in Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik sorunuyla ilgili Birleşmiş Milletler Daimi Tahkim Mahkemesine yaptığı başvuruya ilişkin, üçüncü bir tarafın kararının asla tanınmayacağı ve Çin'in bu konudaki tutumunun net olduğu belirtildi.

Açıklamada, Pekin yönetiminin, bölgesel egemenlik sorunlarında taraflar arası görüşmeye açık politika izlediği vurgulandı.

Filipinler'e ilgili davadan vazgeçmesi çağrısında bulunulan açıklamada, olası bir kararın hiçbir şekilde tanınmayacağı ve Filipinler'in mahkemeye başvurarak diyalog kapılarını kapattığı ifade edildi.

Açıklamada, Filipinler'in mahkemeye başvurmadan önce taraflar arasındaki tartışmaya rağmen Güney Çin Denizi'nde istikrarın olduğu da savunuldu.

Çin'in, tartışmalı Güney Çin Denizi sorununun, uluslararası yasalar ve tarihi gerçeklikler temelinde her zaman barışçıl çözüme kavuşmasını arzu ettiği kaydedildi.

Filipinler, Çin'in, Güney Çin Denizi'ndeki adaların mülkiyeti hakkındaki iddialarına karşı 2013'te mahkemeye başvurmuştu. BM Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler'in yaptığı başvuruyu değerlendirmiş ve davayı görmeyi kabul etmişti. Son kararın 2016'da verileceğini açıklayan mahkeme, 151 sayfalık gerekçeli kararında Çin'in, Filipinler'in başvurusunun mahkemenin görev alanı dışında olduğu iddialarını da reddetmişti.

Pekin yönetimi, yer altı kaynakları açısından zengin Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu bölge ülkeleriyle egemenlik tartışmaları yaşıyor. Bölge üzerinden yapılan gemi taşımacılığıyla dünya genelinde her yıl yaklaşık 5 trilyon dolarlık ticaret gerçekleşiyor.


Yorumlar