Çin Tuzu MSG nedir, zararları nelerdir?

Çin Tuzu veya Mono Sodyum Glutatat nedir? Hangi gıdalarda bulunur? Çin tuzundan korunmak için neler yapılmalı?

Google Haberlere Abone ol
Çin Tuzu MSG nedir, zararları nelerdir?

Çin Tuzu veya bilimsel adıyla Mono Sodyum Glutamat (MSG) nedir, nerede bulunuyor? 

Çin Tuzu bir tür katkı maddesidir. Bilimsel adı ise Mono Sodyum Glutamat'tır. Kısaltması ise MSG'dir. 

Çin Tuzu, eklendiği gıdaları yiyenlerde "doymama" hissi uyandırıyor. Yani iştahı arttırarak o yiyecekten daha fazla yenmesini sağlıyor. 

Özetle Çin Tuzu, içinde bulunduğu gıda maddesinden tüketen insanları bir "yemek canavarı" haline getiriyor. Yedikçe insanın yiyesi geliyor.

Peki, Çin Tuzu Çin'de mi üretiliyor? 

Hayır. Çin Tuzu'nun Çin ile bir ilgisi bulunmuyor. Sadece Çin'de gıda maddelerinde daha fazla kullanılmasından dolayı Türkiye'de halk arasında Çin Tuzu olarak biliniyor. 

MSG glutamik asit, proteinlerin temel yapı taşlarından olan aminoasitlerden birisidir. Çok da zorunlu bir madde değildir. Vücut bu maddeyi ihtiyaç duyduğunda zaten kendisi üretebiliyor. İllaki dışarıdan temin etmek gibi bir zorunluluk yok.

ÇİN TUZU ZARARLARI NELERDİR?

Bilim adamları Çin Tuzu'nu tüketen insanların sinir sisteminde hasar oluştuğunu, iltihabı arttırdığını söylüyor. Uzmanların tespitlerine göre Çin Tuzu, alzheimer’dan parkinsona, öğrenme bozukluklarından baş ağrılarına, bulantı, çarpıntı, nefes darlığı, yüz, boyun, ense ve kollarda yanma ile ortaya çıkan nöbetlere, hatta kilo almaya ve şeker hastalığına neden olabilir.

Ayırca Çin Tuzu'nun alerjileri tetikleyebileceğini, gözlerde harabiyete yol açabileceğini, insülin direncini hızlandırabileceğini belirtiyor. İnsan sağlığına zararlı olan Çin Tuzu özetle; Çin lokantasında yemek yiyenlerde ortaya çıkan ağır sağlık sorunlarına yol açması nedeniyle dikkat çekmiş bir madde.

DOYMA HİSSİNİ YOK EDİYOR

TÜDEF Başkan Vekili ve Gıda-Sağlık Komisyonu Başkanı Sinan Vargı, halk sağlığı için ‘Çin tuzu’nun yasaklanması gerektiği konusunda 31 yıldır mücadele ettiklerini belirterek, şunları söyledi: “Lezzet arttırıcı bir madde olan MSG et, balık, tavuk satan bazı restoranlarda bol miktarda kullanılıyor. İnternetten de sipariş veriliyor. 25 kiloluk çuvalı 540 lira. Tüketici bilmeden bu ürünü tüketiyor. ‘Çin tuzu’ kimyasal olduğu için beyinde alışkanlık yapıyor, bağımlılık yaratıyor. Yalnızca paketlenmiş gıdalarda değil, piyasada et döner, tavuk döner, balık ızgara, patates kızartması gibi ürünlerde de tuz gibi ekilerek serbestçe kullanılıyor.”

Paketlenmiş gıdalarda bir kullanım limiti söz konusu iken, et ve balık ürünlerinde limiti olmadığı için tüketicinin bilmeden bol miktarda bu ürünü tükettiğini vurgulayan Sinan Vargı, “Özellikle fast food lokantalarında, birahanelerde patates kızartmalarının üzerinde lezzet arttırıcı olarak kullanılıyor. ‘Çin tuzu’, acı, tatlı, ekşi ve tuzlu MSG, doyma hissini yok ettiği için başta obezite olmak üzere çok sayıda hastalığa neden oluyor. Bu nedenle toplumumuzun sağlığı için yasaklanmalıdır” dedi.

MHP YASAKLANMASI İÇİN TEKLİF VERDİ

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Çin Tuzu'nun yasaklanması için TBMM'ye teklif verdi. MHP, hamburger, salam, sosis köfte harçları, cips, kraker, hazır çorba üretiminde kullanılan ve doyma hissini baskılayarak çocuklarda ve yetişkinlerde daha çok yeme arzusu oluşturan ‘Çin tuzu’nun yasaklanması için yasa teklifi verdi. 

 

Yorumlar