CİMER kim şikayet etti, kimlik bilgileri bulunabilir mi?

CİMER kim şikayet etti, kimlik bilgileri bulunabilir mi, şikayette bulunan kişinin kimlik bilgilerini bulmak mümkün mü?

Google Haberlere Abone ol
CİMER kim şikayet etti, kimlik bilgileri var mı?

CİMER kim şikayet etti, CİMER şikayet hattına başvuru yapan kişinin kimlik bilgileri bulunabilir mi, şikayette bulunan kişinin kimlik bilgilerini bulmak mümkün mü?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi yani kısa adıyla CİMER'e vatandaş tarafından doğrudan yapılan şikayetler ve suç duyuruları anında işleme alınıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından başbakanlığı döneminde BİMER olarak kurulan daha sonra da CİMER olarak değiştirilen merkeze her gün binlerce vatandaş tarafından şikayetler yağıyor. 

Şikayetlerin birçoğu devlet kurumlarında yaşanan olumsuzluklarla ilgili olurken, birçok vatandaş da Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan direkt yardım talebinde bulunmak için yazıyor. 

Peki, CİMER kim şikayet etti, kimlik bilgileri bulunabilir mi, şikayette bulunan kişinin kimlik bilgilerini bulmak mümkün mü?

CİMER kim şikayet etti, kimlik bilgileri bulunabil
CİMER kim şikayet etti, kimlik bilgileri bulunabil

 

CİMER'e şikayette bulunmak için e-Devlet Kapısı kullanılıyor.

e-Devlet Kapısı kişiye özeldir. Kişiye özel ancak bütün bilgiler zaten devletin elinde olan bir platformdur.

CİMER'e şikayette bulunan kişiler e-Devlet Kapısı'ndan direkt gerçek kimlik bilgilerini kullanarak şikayette bulunmak zorunda. 

Dolayısıyla şikayette bulunanların kimlik bilgileri her zaman CİMER'de bulunur; ancak bu bilgilerin başkaları tarafından bilinip bilinmemesi konusu bir tartışmalıdır. 

Devletin bütün kurumlarında olduğu gibi CİMER'de de şikayette bulunan kişilerin kimlik bilgileri saklanır, açıklanmaz. Ancak, saklı tutulan bilgiler herhangi bir adli süreç durumunda, olayın mahkemelere intikali halinde mahkeme kararıyla ortaya çıkabilir. 

YENİ KARAR GELDİ

Öte yandan CİMER'e şikayetlerle ilgili çok önemli bir yenilik getirildi. CİMER'in hor kullanıldığı, her önüne gelenin, belgeli belgesiz başkalarına iftira niteliğinde olabilecek şikayetlerin çoğaldığı yönündeki tartışmalar üzerine önemli bir düzenlemeye gidildi. 

Bundan böyle “yalnızca tahmine veya zanna dayalı ifadeler içeren ve herhangi bir somut bilgi ya da belge bulunmayan” başvurular işleme alınmayacak.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’nin (CİMER) yönetmeliği yayımlandı. Yönetmelikle, CİMER’e yapılacak başvuruların kapsamı da belirlendi. Bundan böyle “yalnızca tahmine veya zanna dayalı ifadeler içeren ve herhangi bir somut bilgi ya da belge bulunmayan” başvurular işleme alınmayacak. Amacı ve konusu anlaşılır nitelikte olmayan, yasama faliyeti kapsamında bulunan başvurular da kabul edilmeyecek.

Eğer başvuru işleme alınmazsa gerekçesiyle birlikte başvuru sahibi bilgilendirilecek. Suç ihbarı niteliğinde olan başvurulara ilişkin ihbarın ilgili adli mercilere yapılması gerektiği yolunda başvuru sahibine bilgi verilecek. Başvuru konusu bir kamu kurum ve kuruluş personeli ya da yöneticisi hakkında şikâyet niteliğinde ise başvuru bir üst amire gönderilecek. Şikâyet niteliğindeki başvurularda CİMER personelinin gerekli görmesi halinde başvuru sahibinin lehine olmak üzere kimlik ve iletişim bilgileri gizlenebilecek. Başvuru ve başvuru sahibine ilişkin tüm bilgiler, ileride doğabilecek hukuki uyuşmazlıklar nedeniyle yargı organları ile diğer yetkili makamların taleplerini yerine getirmek üzere arşivlenecek.


 

Yorumlar