CHP'li belediyelerin ücretsiz ekmek dağıtımı gerçekten yasaklandı mı?

CHP'li Mersin Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, "Ücretsiz ekmek dağıtımı yapamadıkları, çünkü İçişleri Bakanlığı tarafından yasak getirildiği" ileri sürüldü. Peki, işin doğrusu ne? Gerçekten Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin ekmek dağıtımı yasaklandı mı? İşte gerekler:

Google Haberlere Abone ol
CHP'li belediyelerin ücretsiz ekmek dağıtımı

CHP'li Mersin Büyükşehir Belediyesi, İçişleri Bakanlığı tarafından kendilerine konulan yasak nedeniyle "Ücretsiz ekmek dağıtımı yapamıyoruz" şeklinde bir açıklama yaparak kamuoyunda tartışmalara neden oldu. Peki, gerçekten İçişleri Bakanlığı tarafından getirilen böyle bir yasak var mı? CHP'li belediyelerin ücretsiz ekmek dağıtması gerçekten yasaklandı mı? İşte işin gerçeği:

İçişleri Bakanlığı'nın CHP'li belediyelerin ücretsiz ekmek dağıtımı yapamayacağına dair bir genelgesi ve kararı bulunmuyor. Sokağa çıkma yasağının uygulandığı illerde ekmek dağıtımı ve yardımların, karmaşaya neden olmaması için tek elden organize edilerek dağıtılması kararını içeren genelge bulunuyor. Bu kararda bütün büyükşehirlerde belediyeler, valilikler, muhtarlıkların bir araya gelerek yapacakları toplantılar sonucunda dağıtım planı çıkarılarak herkesin uyması isteniyor. Ancak bazı CHP'li belediyeler, valilikler tarafından organize edilen toplantılarda alınanan kararlara uyacaklarını beyan ettikleri halde, kamuoyuna farklı açıklamalarda bulundu. Bunun son örneği ise Mersin'de yaşandı. 

 

CHP'li Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından 18 Nisan 2020 Cumartesi günü belediye başkanı Vahap Seçer imzasıyla kamuoyuna yapılan açıklamada, "İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi doğrultusunda sokağa çıkma yasağı sürecinde belediyelerin ekmek dağıtması yasaklanmıştır. Yasağın sürdüğü hafta sonu boyunca Halk Ekmek büfelerimizden ekmek fiyatı 50 kuruş olarak belirlenmiştir" denildi. 

İşte Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin o paylaşımı:

Mersin Belediye Başkanı Vahap Seçer tarafından yapılan bu açıklamada, CHP'li yöneticiler ve gazetecileri tarafından sosyal medya üzerinden, "CHP'li belediyelerin ücretsiz ekmek dağıtımı yasaklanıyor" şeklinde paylaşılmaya başlandı. 

MERSİN VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili en yetkili mercilerden birisi olan Mersin Valiliği, bu açıklamalar ve tartışmalardan hemen sonra bir açıklama yaptı. Mersin Valiliği tarafından yapılan açıklamada, CHP'li belediyenin ileri sürdüğü iddianın tamamen gerçek dışı olduğu, sokağa çıkma yasağı öncesinde belediye, valilik ve bütün kurumların bir araya gelerek, hafta sonunda Mersin'de yapılacak yardımların nasıl olacağı konusunda görüş birliğine varıldığı, yardımların valilik kanalı üzerinden organize edilerek dağıtılmasından hemfikir kalındığına ancak daha sonra Mersin Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin sokağa çıkma yasağı ve toplantıda alınan kararlara aykırı bir şekilde hareket etmek istedikleri belirtildi. 

Valiliğin açıklamasının tam metni şöyle:

"İlimizde başta ekmek dağıtımı olmak üzere vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçları valiliğimiz koordinasyonunda, kaymakamlarımızın başkanlığında yerel yönetimler Fırıncılar Odası ve muhtarların katıldığı toplantıda birlikte karar alınarak organize edilmiştir.

Bu çerçevede Büyükşehir Belediyesi bilgilendirilmiş ilçelerimizde kaymakamlarımız başkanlığında toplanan koordinasyon toplantılarına Büyükşehir Halk Ekmek'ten ilgililer katılmış ve ekmek dağıtımı konusunda ayrı ve özel bir talepleri olmamıştır. Büyükşehir Belediyesinin ilgili Genel Sekreteri, Vali Yardımcımızı arayarak konuyu sormuş Vali Yardımcımız da kendilerine ücretsiz ekmek dağıtımının Vefa Sosyal Destek Grupları vasıtasıyla yapılabileceğini ifade etmiştir.

Bu anlamda bir engelleme olmayıp ilimizde birlik ve beraberlik içerisinde dağıtımlar gerçekleştirilmektedir. Bu anlamda üzüntümüz şudur ki her meseleyi siyasallaştırmak ve bir siyasi çıkar elde etmek bugünün tavrı olmamalıdır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN GENELGESİ

İçişleri Bakanlığı tarafından 16 Nisan 2020 Perşembe günü yayınlanan ek genelgesinde büyükşehirlerde "Ekmek dağıtımı" konusunun nasıl yapılacağı açık ve net bir şekilde belirtilmişti. 

Genelgede, ekmek dağıtımı konusunda karmaşa yaşanmaması için uygulanması gereken yöntem şöyle izah edilmişti: 

Ekmek dağıtımının düzenli olması amacıyla Vali ve Kaymakamların başkanlığında fırıncılar odası, yerel yönetim, emniyet ve jandarma temsilcilerinin katılımıyla oluşacak komisyon tarafından, her mahalle için muhtar görüşü de alınarak ivedilikle il/ilçe ekmek dağıtım planı yapılacak, bu planda il/ilçedeki ekmek üreten işyerlerinin sorumlu oldukları dağıtım bölgeleri (mahalle/cadde/sokak ölçeğinde) ile her dağıtım bölgesi için görev yapacak araç listeleri belirlenecek. Bu şekilde yapılacak planlama dışında sadece Vefa Sosyal Destek Birimleri ekmek dağıtımını gerçekleştirebilecek.

 

Kaynak: Sonhaberler

Yorumlar