CHP'li vekil 'Demirtaş özerklik istemiyor' dedi, peki gerçek öyle mi?

'Selahattin Demirtaş'ın muhteşem düşünceleri var' diyen CHP Milletvekili Tuncay Özkan'dan sonra aynı partinin bir başka Milletvekili Eren Erdem, "Demirtaş ile görüştüm. Anayasanın ilk dört maddesine hiçbir itirazlarının olmadığını, özerklik talebinnin bulunmadığını söyledi" şeklinde konuştu. Ancak, Demirtaş'ın Van'daki "Özerklik mitinginde yaptığı konuşma da dahil olmak üzere" birçok konuşması CHP'li vekili yalanlıyor.

Google Haberlere Abone ol
CHP'li vekil 'Demirtaş özerklik istemiyor' dedi, peki gerçek öyle mi?

Mustafa Güneş - Sonhaberler | Haber Merkezi 

CHP'de 2019 Cumhurbaşkanlığı için "Ortak aday" arayışı devam ederken bazı milletvekillerinin sık sık Tekirdağ'a giderek "Terör örgütü yöneticiliği, örgüt propagandası" suçlamalarından tutuklu bulunan HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı ziyaret etmeleri ve görüştükten sonra propagandasını yapmaları dikkat çekmeye başladı. İki hafta önce Tekirdağ'da Demirtaş'ı kaldığı cezaevinde ziyaret eden CHP Milletvekili Tuncay Özkan, Demirtaş'tan çok etkilendiğini ifade eden cümleler kullanmıştı. Özkan, Demirtaş için, "Muhteşem düşünceleri var" demişti. Şimdi ise aynı partinin bir başka Milletvekili Eren Erdem, benzer bir durumda. Erdem, Selahattin Demirtaş'ı ziyaret ettikten sonra medyada propagandasını yapmaya başladı. Erdem'e göre Selahattin Demirtaş, anayasanın ilk dört maddesine hiçbir şekilde itiraz etmiyor, hiçbir şekilde özerklik talepleri yok. 

CHP Milletvekili Eren Erdem, partisinin güçlendirilmiş parlamenter sistemi içeren bir anayasa hazırlığı içinde olduğunu, partisiz bir Cumhurbaşkanı adayı çıkarıp, üzerinde yüzde 49'un uzlaşacağı bu anayasayı uygulama sözüyle seçime gidilmesi gerektiğini söylediği konuşmasının devamında şu an cezaevinde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş'ın kendisine söylediğini iddia ettiği şu ifadeleri kullandı: "Ben Selahattin Demirtaş ile bir görüşme yaptım. Biz Kürt sorununun çözümü adına ilk dört madde konusunda hiçbir talebimiz yok dedi. Bu saatten yüzde 49 realitesine göre uygun olan somut çözüm pratiği ilk dört maddeyi bağlamayan bir çözüm pratiği olacaktır dedi. İki, özerklik konusunda hiçbir talebimiz söz konusu değildir diyor. Aynen bana bunu söyledi. İlk dört maddeyi koruyan, özerklik olmayan yeni bir anayasada uzlaşmaya hazırız diyor."

TUNCAY ÖZKAN DA "MUHTEŞEM FİKİRLERİ VAR" DEMİŞTİ

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan da Selahattin Demirtaş'ı öven sözleriyle dikkat çekmişti. Özkan, Demirtaş'ı cezaevinde ziyaret ettiğini belirterek, "Müthiş düşünceleri var. İlk duruşmadan itibaren söyleyecekleri çok önemli" demişti. 

DEMİRTAŞ GERÇEKTEN ÖYLE Mİ DÜŞÜNÜYOR?

CHP'lilerin "Muhteşem" diyerek propagandasını yaptığı HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş gerçekten de bu fikirlere sahip mi? Demirtaş'ın daha önce yaptığı konuşmalar onun bu konularda ne düşündüğünü açıkça ortaya koyuyor. 

Terör örgütü PKK'nın sokakları ateşe verdiği, çukur ve barikatlarla çatışmaları halkın arasına yaydığı bir dönemde Demirtaş, 27 Ağustos 2015 tarihinde Viyana'da yaptığı konuşmada özerklikle ilgili şu ifadeleri kullanıyor: 

CHP'Yİ YALANLAYAN DEMİRTAŞ KONUŞMASI -1: 
Demirtaş, 12 Şubat 2014'te Diyarbakır'da düzenlenen açılış töreninde özerklik çıkışı yaparak şu ifadeleri kullanıyor: Burada asıl inşa edilecek şey, kültür merkezleri, itfaiye binaları değil; asıl inşa edilecek şey demokratik özerkliktir.

CHP'Yİ YALANLAYAN DEMİRTAŞ KONUŞMASI-2:
Milletvekillerimiz öğleden beri, neredeyse 10 saattir Yüksekova'ya girmeye çalışıyor. Ama oranın atanmış memuru AKP valisi girişi yasaklamış, kapatmışlar panzerle, tankla, TOMA ile  şehrin girişini kapatmış. Bizim milletvekillerimiz Hakkari'de yüzde 90'nın üzerinde oy aldılar. Neredeyse yüzde yüz yani. AKP'nin Ankara'da üç imza ile atadığı vali var ya  onun memuru emir vermiş; halkın yüzde yüz oyunu almış vekiller şehre  giremez demiş. Hakkari'nin vekilleri Hakkari'ye giremez diyor.  Şimdi ben size soruyorum Kürtler özerklik ilan etmesin ne yapsın?

CHP'Yİ YALANLAYAN DEMİRTAŞ KONUŞMASI-3:
Demirtaş 27 Aralık 2015 tarihinde Diyarbakır'da düzenlenen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Olağanüstü Kongresi sonrası bir konuşma yapıyor. Demirtaş konuşmasında, “İnşallah muhataplarımız bu ciddi deklarasyonu bir kez daha serinkanlılıkla dinleyip okuyup aslında öz yönetimin, özerkliğin hepimiz açısından birlikte yaşam açısından çok önemli bir fırsat sunduğunu göreceklerdir” diyor. 

CHP'Yİ YALANLAYAN DEMİRTAŞ KONUŞMASI-4: 
Demirtaş, CHP'yi yalanlayan en net özerklik konuşmasını ise Van'da HDP tarafından düzenlene ve adına da "Özerklik mitingi" denilen mitingde yapıyor. Demirtaş o konuşmasında ise şu ifadeleri kullanıyor: Kendisi başkanlık öneriyor biz de özerklik öneriyoruz. Bunu konuşarak müzakere etmemiz lazım. Bizi hiçe sayıp hiçleştirip, seçimde de baraj altında bırakarak tek adam yönetimine geçmek istedikleri netleşince biz çıktık o halde biz de seni başkan yaptırmayacağız dedik. Bakın süreç böyle işledi.

Yorumlar