Cezayir'in bağımsızlığının 56'ncı yıl dönümü

- Fas Kralı 6. Muhammed, Cezayir ile ilişkilerini daha yüksek seviyelere taşıma konusunda istekli olduklarını belirtti

Google Haberlere Abone ol
Cezayir'in bağımsızlığının 56'ncı yıl dönümü

RABAT (AA) - Fas Kralı 6. Muhammed, Cezayir ile ilişkilerini daha yüksek seviyelere taşıma konusunda istekli olduklarını belirtti.

Kral 6. Muhammed, Cezayir'in bağımsızlığa kavuşmasının 56'ncı yıl dönümü dolayısıyla Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'ya kutlama mesajı gönderdi.

Buteflika'ya sağlık, sıhhat ve mutluluk temennisiyle tebriklerini ileten 6. Muhammed, kardeş Cezayir halkına da cumhurbaşkanlarının öncülüğünde, ilerleme ve kalkınma yolunda daha fazla kazanç elde etmelerine ilişkin iyi dileklerini sundu.

6. Muhammed, iki ülke arasındaki iş birliği ve iyi komşuluk ilişkilerini güçlendirmek, bu ilişkileri halkın entegrasyon konusundaki beklentilerinin seviyesine yükseltmek için birlikte çalışmaya devam edilmesi konusunda istekli olduklarını vurguladı.

Cezayir ile Fas arasındaki ilişkiler, bir süredir "soğuk" ve "gergin" olarak tanımlanıyor. Fas'ın, 1975 yılında eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasında başlayan gerginlik hâlâ devam ediyor.

Ayrıca Fas'ın, Marakeş kentindeki terör saldırısının ardında Cezayirlilerin olduğu iddiasıyla Ağustos 1994'te bu ülkenin vatandaşlarından vize talep etmeye başlaması, Cezayir'in de buna cevaben Eylül 1994'te iki ülke arasındaki sınır kapılarını kapatması hissedilen gerginliğin başlıca sebepleri arasında sayılıyor.

Cezayir, 8 yıl süren savaşın ardından 1962 yılında Fransa'dan bağımsızlığını kazanmıştı.

Yorumlar