Cezayir'de İslami eğilimli muhaliflerin "ulusal mutabakat" girişimi

- Başbakan Uyahya liderliğindeki Ulusal Demokratik Birlik Partisi, Barış Toplumu Hareketi'nin, ülkeyi krizden çıkarmak için sunduğu "ulusal mutabakat" girişimine dair çekinceleri olduğunu duyurdu

Google Haberlere Abone ol
Cezayir'de İslami eğilimli muhaliflerin "ulusal mutabakat" girişimi

CEZAYİR (AA) - Cezayir'de Başbakan Ahmed Uyahya liderliğindeki Ulusal Demokratik Birlik Partisi, ülkedeki İslami eğilimli en büyük parti olan Barış Toplumu Hareketi'nin, ülkeyi krizden çıkarmak için sunduğu "ulusal mutabakat" girişimine dair çekinceleri olduğunu belirtti.

Koalisyon ortağı Ulusal Demokratik Birlik Partisi'nden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Uyahya, Barış Toplumu Hareketi Başkanı Abdurrezzak Mukri ile bir araya geldi.

Görüşmede partisinin, Barış Toplumu Hareketi'nin sunduğu "ulusal mutabakat" girişimine dair çekinceleri olduğuna dikkati çeken Uyahya, cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken ülkede süreklilik ve istikrar için Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'yı 5. dönemde desteklediklerini ifade etti.

Seçim sisteminin olduğu bir ülkede geçiş sürecine yer olmadığı, bunun halkın egemenliğini yok saymak anlamına geleceğini söyleyen Uyahya, ordunun ulusal birliği temsil eden bir kurum olarak çatışmalardan, siyasi ve partizan rekabetlerden uzak tutulması gerektiğini kaydetti.

Barış Toplumu Hareketi Başkanı Mukri de görüşme sonrası yaptığı açıklamada, ülkede sosyal, ekonomik, siyasi ve uluslararası krizlerin olduğuna dikkati çekti.

Toplantıda gayet açık bir şekilde sorunların tartışıldığını belirten Mukri, siyasi alandaki farklılıklar dışında diğer alanlarda fikirlerin yakın olduğunu ve diyaloğun sürdürülmesi konusunda anlaştıklarını söyledi.

- Barış Toplumu Hareketi'nin ulusal mutabakat girişimi

Mukri, cumartesi günü, ülkenin içinde bulunduğu siyasi, ekonomik ve sosyal krizden çıkması için "ulusal mutabakat girişimi" ilan etmiş, ancak girişimin içeriğine dair bilgi vermemişti.

Partiye yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, girişim, "cumhurbaşkanlığı, koalisyon hükümeti ve geçiş süreci konusunda uzlaşı sağlanmasını ve bunların uygulanma sürecinde ordunun garantör olmasını" içeriyor.

Cezayir'de 1999'da yönetime gelen ve sağlık sorunları tartışmaları arasında 4. dönemde de cumhurbaşkanlığı görevini üstlenen 81 yaşındaki Buteflika'nın, Nisan 2019'da yapılması beklenen seçimlerde adaylığı konusu kamuoyunda tartışılıyor.

Buteflika, iktidar partileri ve kendisine yakın tarafların bir kez daha aday olması çağrılarına karşılık tutumunu henüz açıklamazken muhalif çevreler, sağlık sorunlarından dolayı yönetimden çekilmesi çağrısı yapıyor.


Yorumlar