Cezayir dizileri Türklerin tecrübesinden istifade ediyor

CEZAYİR (AA) - Cezayir, çekim aşamasındaki iki dizi için Arap halklarının büyük ilgi gösterdiği Türkiye'nin sinema ve dizi sektöründeki tecrübelerinden istifade ediyor. Cezayirli Eş-Şuruk Medya Yapım Şirketi ile Türk teknik ekibi,...

Google Haberlere Abone ol
Cezayir dizileri Türklerin tecrübesinden istifade ediyor

CEZAYİR (AA) - Cezayir, çekim aşamasındaki iki dizi için Arap halklarının büyük ilgi gösterdiği Türkiye'nin sinema ve dizi sektöründeki tecrübelerinden istifade ediyor.

Cezayirli Eş-Şuruk Medya Yapım Şirketi ile Türk teknik ekibi, halihazırda çekimleri devam eden iki Cezayir dizisinde iş birliği yapıyor.

Osmanlı döneminde yaşamış Cezayirli bir kaptanın hikayesinin anlatıldığı "Er-Reis Corso" ile Cezayir'de 90'lı yıllarda yaşananların hikaye edildiği dönem dizisi "O Günler"in yapımında tecrübe edilen iş birliğinin olumlu sonuçlar verdiği belirtiliyor.

Komedi dizisi olan "Er-Reis Corso"nun çekimleri mart ayının başından bu yana İstanbul'daki tarihi mekanlarda devam ediyor. Mısırlı yönetmen Adil Edib'in yönettiği dizinin çekimlerine Türk teknik ekibi destek oluyor.

- Türk dizilerine büyük ilgi

Öte yandan son yıllarda Cezayir lehçesiyle yayınlanan Türk dizilerine, büyük bir rağbet olduğu, bu dizilerin diğerlerini deyim yerindeyse adeta "silip süpürdüğü" ifade ediliyor.

Bu kapsamda, Şuruk Medya Yapım Şirketi Arap ülkeleri arasında en çok izlenme oranına sahip "Diriliş Ertuğrul"un yanı sıra "Muhteşem Yüzyıl", "Küçük Gelin", "Kurtlar Vadisi" ve "Filinta" gibi dizilerin de yayın hakkını alarak, Arap izleyicilerin bu yöndeki taleplerini karşılıyor.

Cezayirli sinema eleştirmeni Cemaleddin Hazurli, konuya dair AA muhabirine yaptığı açıklamada, sinema ve dizi yapımında tecrübe edilen Türk-Cezayir iş birliğinden övgüyle söz ederek, "İster Cezayir-Fas, ister Cezayir-Türk yapımı olsun ortak tecrübeler önemlidir." ifadelerini kullandı.

Hazurli, "Türkiye'nin tecrübesi çok önemli. Burada temel konu, Cezayir'in dışa açılması. Önemli olan diğer ülkelerle iş birliği içinde başarılı işler ortaya koyma fikri." diye konuştu.

"Türk film endüstrisi küresel tarzda çalışıyor." diyen Hazurli, temel hedeflerinin, Türklerin bu alandaki tarzından faydalanarak, Cezayir sinemasını iyileştirmek olduğunu söyledi.

Cezayirli oyuncu Abdulhak bin Maruf da ülkesinin olumlu sonuçlanmış ulusal ve yabancı deneyimlerden ve uluslararası niteliklere sahip dizi ve filmler üreten Türklerin tecrübelerinden ilham aldığını belirterek, "Türk dizileri, Cezayir ve diğer ülkelerdeki şehir ve köylerin tamamında keyifle takip ediliyor." diye konuştu.

Cezayirlilerin hikaye ve destanlardan keyif aldığına işaret eden Bin Maruf, "Cezayirliler, Türkiye ve Türk kültürünün yanı sıra İslam coğrafyasındaki kültür çeşitliliğini keşfettiler." dedi.

Yorumlar