Cezaevlerindeki mahkum ve tutukluların tahliyesi başladı

İnfaz düzenlemesi yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte 90 bin mahkum ve tutuklunun cezaevlerinden tahliyesine bugün itibariyle başladı. İlk tahliyeler Trakya Cezaevi'nden geldi.

Google Haberlere Abone ol
Cezaevlerinden tahliyeler başladı

Türkiye genelinde 90 bin tutuklu ve mahkumu ilgilendiren infaz düzenlemesi yasası resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdikten sonra gözler cezaevlerine çevrildi.

Yasanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak resmi gazetede yayımlanmasından sonra İçişleri Bakanlığı harekete geçti. 

Bu kapsamda 90 bin hükümlü ve tutuklunun tahliyelerine başlandı. 

İLK TAHLİYELER BAŞLADI

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen infaz düzenlemesine ilişkin kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından Trakya'daki cezaevlerinden tahliyeler başladı.

Edirne'de cezaevlerine giden yollarda polis ve jandarma ekiplerince güvenlik noktaları oluşturuldu. Bu noktalardan kontrollü geçişlere izin verildi. Dezenfekte edilen çok sayıda otobüs cezaevi yerleşkelerine hareket etti.

Kentteki cezaevlerinde bulunan yaklaşık 2 bin 200 hükümlü, otobüslere bindirilerek cezaevinden ayrıldı.

Jandarma ve polis ekiplerinin cezaevi çevresinde aldığı yoğun güvenlik tedbirleri altında tahliyeler sürüyor.

Bu arada Kırklareli ve Tekirdağ'daki cezaevlerinden tahliyeler sürüyor.

ANKARA'DA İLK TAHLİYELER

Ankara Açık Ceza ve İnfaz Kurumundaki hükümlüler, otobüslere bindirilerek cezaevinden ayrıldı. 

Otobüslere binen hükümlülerin maske taktığı gözlendi. Tahliyeler sırasında, sosyal mesafe kuralına dikkat edildiği görüldü.

ADIYAMAN

Adıyaman Açık Ceza İnfaz Kurumundaki 715 hükümlü tahliye edildi.

İLK ETAPTA 45 BİN TAHLİYE

Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ilk etapta kapalı cezaevleriden 15 bin, açık cezaevlerinden de 45 bin kişinin tahliye edileceği belirtildi.

TAHLİYELERDE KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ

Türkiye genelindeki cezaevlerinde koronavirüs tedbirleri nedeniyle tahliyelerin dikkatli bir şekilde yapılması gerekiyor. 

Bu nedenle tahliye edilecek hükümlü ve tutukluların sosyal mesafe kurallarını ihlal etmemeleri ve yeni salgına sebep olmamaları için gerekli tedbirler alınıyor.

İnfaz düzenlemesinden bilindiği gibi cinsel istismar, uyuşturucu, terör ve MİT'e karşı işlenen suçlar dışındaki suçlardan mahkum veya tutuklu bulunanlar faydalanabiliyor.

Düzenlemeyle Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun, İnfaz Hakimliği Kanunu ve Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu olmak üzere toplam 11 farklı kanunda değişiklik yapıldı.

Buna göre, ceza infaz kurumlarında geçirilmesi gereken süreler yeniden belirlendi.

Koşullu salıverilme oranı 2/3'ten yarıya, mükerrirler ve örgütlü suçlar bakımından infaz oranı 3/4'ten 2/3'e indirildi.

Uyuşturucu ticareti ve cinsel istismar suçlarıyla, terör suçlarının 3/4 olan koşullu salıverilme oranları aynen muhafaza edildi. Bu suçların çocuklar tarafından işlenmesi halinde 2/3 olan koşullu salıverilme oranı değişmedi.

Kasten öldürme, yüzün sürekli değişikliğine sebebiyet veren kasten yaralama suçu, özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar ve devlet sırlarına karşı suçlar ile işkence ve eziyet suçları bakımından herhangi bir indirim yapılmadı.

İnfaz düzenlemesinin TBMM Genel Kurulu'nda kabulü AK Parti ve MHP tarafından sağlanmıştı. 

CHP, İyi Parti ve HDP ise düzenlemenin terör suçlarını da kapsamasını istemişti.

Yorumlar