Cerablus'ta son durum HARİTALI

Türkiye'nin desteğiyle Halep'in kuzeyindeki Cerablus ilçesinde ilerleyen ÖSO çok sayıda köyü IŞİD ve YPG'den aldı

Google Haberlere Abone ol
Cerablus'ta son durum HARİTALI
Türk ve ÖSO kuvvetlerinin kuzey’den Cerablus’a girmesinden sonra daha güneyde olan Menbiç'teki YPG güçleri kuzeye doğru ilerlemeye başlamış ve AA'nın haberine göre, IŞİD’in denetimindeki 7 köyü ele geçirmişti. Yani, YPG de Cerablus’ doğru ilerlemeye başlamıştı. Her fırsatta ABD’ye 'YPG Fırat nehrinin doğusuna çekilecek' taahhütlerini hatırlatan Türkiye bu seferYPG’ye ait mevzileri vurmaya başladı.

Ankara destekli ÖSO birlikleri YPG ile sıcak çatışmalara girdi, bazı YPG'liler öldürüldü veya yakalandı. Cerablus operasyonuna katılan ÖSO gruplarından Faylak-uş Şam’ın twitter hesabından gün gün alınan köylerin isimleri ve kimden alındığına ilişkin bilgiler paylaşılıyor. Bu paylaşımlarına göre, şimdiye kadar 47 köy ele geçirilmiş durumda. Bunlardan 20'si IŞİD'ten alındı. Geri kalan 27 köy ise, Mumbuc operasyonu sırasında Fırat'ın doğusundan batısına geçen YPG'nin ele geçirdiği Arap ve Türkmen köylerinden oluşuyor. Ele geçirilen köylerin isimleri ve alındıkları tarihler şöyle: 



Operasyonun ilk günü (24 Ağustos) Keklice, Cerablus ve Câmil köyleri ele geçirildi. Faylak-uş Şam’a göre, bu köylerin hepsi IŞİD’den alındı.
 
26 Ağustos’ta Tel Şair, 27 Ağustos’ta ise Hamir Ajaj (Hayma), Hilvaniye, Bir Tahtani (kanköy), Bir Fevkan (Kara Köy) ve Treyhim köyleri ÖSO2nün denetimine geçti. Bütün bu köyler yine IŞİD’in elinden alındı. ÖSO, Cerablşus’un 55 kilometre batısında bulunan Çobanbey’in çevresinde de harekete geçti. Orada Talc Garbi (Buzluca) ve Hadabat köyleri IŞİD’den temizlendi.

Aynı gün (27 Ağustos) ÖSO,  YPG’nin daha önce ABD desteğiyle denetimini ele geçirdiği Arap ya da Türkmenlerin yoğunlukta oldukları bölgeleri de geri almaya başladı. ÖSO, Cerablus’un güney kırsalında bulunan, Yusuf Bey ve Mezale köylerini ele geçirdiğini duyurdu. Bir gün sonra da (28 Ağustos) Aynul Bayda (Akpınar), Amarna, Dabıs, Balaban, Bir Kusa köylerini de YPG ile çatışmalardan sonra aldığını açıkladı. ÖSO sosyal medya hesapları, bu köylerde yaşanan çatışmalarda YPG’nin verdiği kayıpların ve ÖSO tarafından esir olarak alınan YPG unsurlarının resimleri paylaşmıştı.
  
28 Ağustos’ta ÖSO, Cerablus’un güneyindeki Hicac, Hırbe, Kırk Mağara, Nezel Hüseyin, Oşariya, Kırata ve Um Rosa Tahtani köylerini YPG’den aldı. Cerablus’un batı kırsalındaki Balveren köyü ile Çobanbey’in çevresindeki Şeyh Yakup (Molla Yakup), Karsenli ve Ayyaşe köyleri de IŞİD’den temizlendi.

29 Ağustos’ta 13 köy YPG’nin elinden alındı. Bunlar, Um susa (Küçük boldak), Dahr Mağara, Hilvanci, Büyük Boldak, Duleym, Tohar Kebir, Um Rusum, Malhamiye, Yakupiye, Arap Hasan Sağir, Mahsanli, Tohar Sağir ve Um Rosa Fevkani. Bu köyleri ele geçirerek Sacur Nehri’nin kuzey kıyısında hâkimiyeti sağlayan ÖSO ile nehrin güneyindeki YPG arasında bir daha çatışma yaşanmadı. 

30 Ağustos’ta her hangi bir ilerleme sağlanmazken ÖSO, 31 Ağustos’ta Cerablus’un btı kırsalındaki Külliye, Zoğra ve Hafira köylerini IŞİD’den aldığını duyurdu.

Kaynak: El Cezire

Yorumlar