Cep telefonu vergi indirimi sonrası 40 bin liralık iPhone 20 bin lira; 20 bin liralık Samsung 10 bin liraya düşüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdesini verdiği vergi indirimi sonrasında 40 bin liralık bir iPhone almak isteyen gençler bunun için sadece 20 bin lira ödeme yapacak. Çünkü iPhone telefonlarında vergi oranı neredeyse iki katı kadar.

Google Haberlere Abone ol
40 bin liralık iPhone gençlere 20 bin lira

Cep telefonlarındaki vergi indirimi sonrasında oluşacak fiyat tablosu merak ediliyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti beyannamesinde yer alan en ilgi çekici maddeyi dün açıklamıştı.

Açıklanan maddeye göre, gençlerin cep telefonu ve bilgisayar alımlarında vergi alınmayacak. Yani cep telefonları ve bilgisayarlar neredeyse yarı fiyatına alınabilecek.

CEP TELEFONLARI VERGİSİ NE KADAR?

Telefonların vergisiz fiyatı üzerinden sırasıyla %1 oranında Kültür ve Turizm Bakanlığı Payı, %12 oranında TRT Bandrol Ücreti, ÖTV ve %18 oranında KDV alınıyor. Telefonun fiyatına göre ÖTV oranı %25, %40 ve %50 olarak değişiyor.

KDV Kanununa ve Kanunun Cumhurbaşkanına (daha önce Bakanlar Kuruluna) verdiği yetkiye göre üç farklı KDV oranı uygulaması yapılıyor.

Söz konusu mevzuata göre %8 ve %1 orana tabi mal ve hizmetlerin listesi Cumhurbaşkanı Kararı ile belirleniyor. Bunun dışında kalan mal ve hizmetler ise standart oran olan %18 KDV oranıyla satışa sunuluyor.

Bu kapsamda bilgisayar, cep telefonu, laptop, monitor, klavye, mouse, harddisk, tablet bilgisiyar indirimli KDV oranına tabi listelerde bulunmadığından dolayı genel KDV oranı olan %18 olarak uygulanıyor.

Cep telefonu vergi muafiyeti için ünlü bir telefon markasının son modelinin 4 farklı versiyonunun hesaplarını ve 4 farklı 20 bin, 30 bin, 40 bin ve 50 bin TL olmak üzere kaba hesaplarını tek tabloda yaptık. İşte gençlerin en çok merak ettiği o hesaplar:

40 bin liralık iPhone gençlere 20 bin lira
40 bin liralık iPhone gençlere 20 bin lira

 

Yorumlar