Cemal Kaşıkçı davasında AYM'den karar

Cemal Kaşıkçı davasıyla ilgili Türkiye'de açılan davada Anayasa Mahkemesi kararını verdi.

Google Haberlere Abone ol
Cemal Kaşıkçı davasında AYM'den karar

Anayasa Mahkemesi (AYM), Suudi Arabistan'ın İstanbul konsolosluğunda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı'ya dair soruşturmada "Usül ihlali yok" kararı verdi.

Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz'in 'öldürme olayının etkili soruşturması yapılmaması nedeniyle yaşam hakkının ihlal edildiği' başvurusuna dair 1 Mayıs tarihli AYM kararı bugün Resmi Gazete'de yayımlandı.

Mahkeme olayda, Türk makamlarınca soruşturma aşamasında olduğu gibi kovuşturma aşamasında da cinayetin tanıklarının yakalanması konusunda azami bir çaba gösterildiği, Suudi makamlarından sanıkların iadelerinin talep edildiği, tanıklar hakkındaki uluslararası yakalama kararlarının çıkarılmasının sağlanarak bu kararların yerine getirilmesinin beklendiğini ancak Sudi makamlarının sanıkların ülke dışına çıkışına izin vermeyip iadeye yanaşmadığının görüldüğünü belirtti.

'KUSUR İLERİ SÜREMEDİ'

Mahkeme ayrıca, başvurucunun iddialarında; sanıkların iade edilmemesi ve kovuşturmanın bu nedenle ilerleyememesi ile ilgili olarak Türk adli makamlarına kusur izafe edilebilecek herhangi bir argümanı ileri süremediğinin altını çizmek gerektiğini kaydetti.

AYM kararın sonuç bölümünde, 'Türk adli makamlarının etkili bir uluslararası işbirliğine ve etkili ceza muhakemesi yürütülmesi için gerekli tüm makul tedbirleri almaya ilişkin yaşam hakkı kapsamındaki anayasal yükümlülüklerini yerine getirdiği sonucuna varıldığı' yönünde görüş bildirerek, Cengiz'in başvurusunu reddetti.

 

Yorumlar