Çavuşoğlu-Tillerson ortak basın toplantısı

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: (1) - "(Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Atilla'nın ABD'de tutuklanması) Bu sürecin tamamen, Sarraf dahil siyasi bir süreç olduğunu düşünüyoruz ve görüyoruz" - "ABD yönetimi ve ilgili askerler dahil kurumlar, ABD'de YPG ile PKK'nın bir farkının olmadığını kabul ediyor. PKK terör listesinde ama maalesef Suriye'de YPG ile iş birliği geçmiş dönemde gördük ve geçmiş yönetimin YPG'ye destek verdiğini de üzülerek gördük" - "(FETÖ firarisi Öksüz'ün ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu tarafından aranması) ABD'nin niçin arandığına ilişkin bir açıklaması oldu. Biz tabii ki böyle bir açıklamaya inanmak isteriz ve bunun arkasında da bir şey aramak istemeyiz ama neticede bu konunun detaylarını da somut olarak görmek isteriz"

Google Haberlere Abone ol
Çavuşoğlu-Tillerson ortak basın toplantısı

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'de tutuklanmasına ilişkin olarak, "Bu sürecin tamamen, (Rıza) Sarraf dahil siyasi bir süreç olduğunu düşünüyoruz ve görüyoruz." dedi.

Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile Bakanlıkta yapılan baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından yapılan ortak basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.

Geçmiş yönetim döneminde taraflar arasındaki ilişkileri etkileyen bazı olaylar olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, "Bunlardan bir tanesi Suriye'de DEAŞ ile mücadele ederken hep birlikte, geçmiş yönetimin YPG/PYD ile iş birliği ve YPG'ye verdiği destektir. Amerikan yönetimi ve ilgili askerler dahil, kurumlar ABD'de, YPG ile PKK'nın bir farkının olmadığını kabul ediyorlar. PKK terör listesinde ama maalesef Suriye'de YPG ile iş birliği geçmiş dönemde gördük ve geçmiş yönetimin YPG'ye destek verdiğini de üzülerek gördük." diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'yi hedef alan bir terör örgütüne verilen desteğin ister istemez hem kendilerini üzdüğünü hem de gerek ilişkileri gerekse Türk halkının ABD'ye bakışını ve duygularını olumsuz yönde etkilediğini ifade etti.

Bu dönemde, bu konuda daha iyi bir iş birliği beklediklerini dile getiren Çavuşoğlu, "Bir terör örgütü ile mücadele ederken başka bir terör örgütüyle iş birliği yapmanın doğru ve gerçekçi olmadığını, hele hele Suriye'nin geleceği için de büyük bir risk olduğunu söyledik." dedi.

- Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Atilla'nın ABD'de tutuklanması

Çavuşoğlu, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Atilla'nın tutuklanmasına ilişkin soru üzerine, "Bu sürecin tamamen, Sarraf dahil siyasi bir süreç olduğunu düşünüyoruz ve görüyoruz." ifadesini kullandı.

Eski savcı Preet Bharara'nın Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile çok yakından bağlarının bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, hatta hakim de dahil daha önce birlikte Türkiye'ye gelerek siyasi etkinliklere katıldıklarını anlattı. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye aleyhine de konuşmalar var. Şu anda baktığınız zaman Bharara'ya Türkiye aleyhine ne kadar yorum varsa sosyal medyada hepsini retweet ediyor veya beğeniyor. Onun başlattığı bir dosya üzerinden bu işlemler yapıldı. Elbette bu konudaki endişelerimizi, düşüncelerimizi, olayın başladığı ilk günden bu yana ABD'li dostlarımızla paylaşıyoruz."

Çavuşoğlu, söz konusu süreci yakından takip edeceklerinin de altını çizdi.

Bakan Çavuşoğlu, FETÖ firarisi Adil Öksüz'ün ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu tarafından aranmasına ilişkin bir soruya karşılık, "ABD'nin niçin arandığına ilişkin bir açıklaması oldu. Biz tabii ki böyle bir açıklamaya inanmak isteriz ve bunun arkasında da bir şey aramak istemeyiz ama neticede bu konunun detaylarını da somut olarak görmek isteriz." yanıtını verdi.

(Sürecek)

Yorumlar