Çavuşoğlu: İkinci S-400 sistemi alabiliriz

Gündeme dair önemli açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye'nin ikinci S-400 anlaşması yapabileceği sinyalini verdi. Çavuşoğlu, " Amerika satarsa Patriot, biz alırız. Ama ABD satmak istemezse, yarın biz ikinci bir S-400 de alabiliriz başka bir hava savunma sistemi de alabiliriz" açıklamasında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Çavuşoğlu: İkinci S-400 sistemi alabiliriz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

"Avrupa Birliği'nin açıklamalarını objektif olarak görmüyoruz. AB ülkelerinde de itiraz ve yeniden sayım vardır. Seçimin nasıl gerçekleştiğine bakmak lazım. Genel anlamda demokratik ve şeffaf bir seçim oldu. Oyların yeniden sayılması demokrasinin bir parçasıdır. Biz demokrasiye ve demokratik seçimlere bağlı bir ülkeyiz. Vatandaşın oyuna sahip çıkmak da herkesin görevi.

ABD seyahatimiz çok başarılı geçti. Bizim S-400'ü neden almak zorunda kaldığımızı açıkladıktan sonra senatörler bunu böyle bilmediklerini söyledi. Bu tür temasları sürdürmekte fayda var. NATO üyesi bazı ülkelerde S-300'ler var. Herhangi bir hava savunma sistemine sahip olmak NATO sistemleriyle çelişmez. Bu konuda NATO Genel Sekreteri, bunun egemen bir ülkenin kendi kararı olduğunu söyledi. NATO ile ilgili kararlar oybirliği ile verilir. Türkiye'nin NATO üyeliğini sorgulamak absürttür. Onların Rusya düşmanlığı var. Herhangi bir ülke başka bir ülkeye düşman oldu diye bizim de olmamız gerekmez. Biz egemen bir ülkeyiz. Sürekli yaptırımlardan bahsediyorlar. CATCA kararına baktığımız zaman F-35'ten bahsetmiyor. Esas müttefikliğe zarar veren onlardır.

Madem bu konularda hassassınız gelin bir çalışma grubu oluşturalım dedik. ABD'nin gerçek endişesi buysa bu teklifi kabul eder. NATO'dan ABD'den gelecek uzmanlar incelerler ve tehdit oluşturmadığını görürler. İsrail'in emrindeki F-35'ler Suriye üzerinde uçuyor ve Suriye'de şu an S-400'ler var. ABD'nin elindeki F-35'ler Suriye'de uçuyor. Bunlar tamamen Rusya'nın kontrolündeki sistemler olarak tehdit oluşturmuyorsa, Türkiye'nin elindeki sistem nasıl tehdit oluşturuyor. Biz bu konuda tüm müttefiklerimize şeffaf davrandık.

S-400'lere acil ihtiyacımız var. Bu kadar parayı kozmetik bir ürüne vermiyoruz. Patriot vereceklerinin garantisi yok. Pompeo'ya Patriot satma garantisi veriyor musunuz dedik, hayır veremiyoruz dedi. Pence'in, Türkiye teklifimizi reddetti açıklaması da doğru değil. Nedense doğru olmayan açıklamaları seviyor arkadaşlar. Bizim sadece bir tane S-400'e ihtiyacımız yok, fazlasına ihtiyacımız var. ABD geçen hafta yeni teklifi bize ulaştırdı, arkadaşlarımız çalışıyor. Şu anda acil ihtiyaç almak için müzakere ediyoruz. Amerika satarsa Patriot, biz alırız. Ama ABD satmak istemezse, yarın biz ikinci bir S-400 de alabiliriz başka bir hava savunma sistemi de alabiliriz. Benim bulunduğum bölge dikensiz bir gül bahçesi değil. Bizim komşularımız Meksika ve Kanada değil. Her tarafta çatışmalar var. Ben bunu almak zorundayım."

Yorumlar