Çavuşoğlu, harita ile Soçi mutabakatını anlattı

Anadolu Ajansı Editör Masası programına konuk olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Soçi'de dün Cumhurbaşkanı ile Putin arasında imzalanan 10 maddelik Güvenli Bölge mutabakatıyla ilgili ayrıntıları paylaştı. Çavuşoğlu, "Esed rejimi, Adana mutabakatını istese de uygulama kapasitesi yok. Rejimle doğrudan bir temasımız yok." dedi.

Google Haberlere Abone ol
Çavuşoğlu, harita ile Soçi mutabakatını anlattı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk olarak Rusya'nın Soçi kentinden Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında varılan 10 maddelik mutabakatla ilgili harita üzerinden önemli açıklamalar yaptı.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen Barış Pınarı Harekatı'nın meşruiyetinin uluslararası çevre tarafından kabul edildiğini aktaran Çavuşoğlu, "Esed rejimi, Adana mutabakatını istese de uygulama kapasitesi yok. Rejimle doğrudan bir temasımız yok." şeklinde konuştu.

"TERÖRİSTLER SINIRIN 30 KM ALTINA ÇEKİLECEK"

ABD Başkan Yarımdımcısı Mike Pompeo ile varılan mutabakatta YPG' ye 120 saat verilirken, Rusya ile yapılan anlaşmada ise bugün saat 12.00'den itibaren geçerli olmak üzere 50 saat verildi. Rusya ile yapılan mutabakatı ilk okuyan Çavuşoğlu, mutabakatla ilgili açıklama yaptı. Çavuşoğlu, "150 saatte YPG'li teröristler sınırın 30 kilometre altına çekilecek. Tel Abyad ve Resulayn bölgesinde durum muhafaza edilecek" diye konuştu.

"KAMIŞLI'DA ORTAK DEVRİYE YOK"

"Türkiye 5 günde iki önemli güçle mutabakat sağladı. Barış Pınarı Harekatı'nın meşruiyeti kabul edildi." diyen Çavuşoğlu, "Türk ve Rus askerleri birlikte devriye yapacak. Rejimle karşılaşmamak için Kamışlı'da ortak devriye yok.

"BARIŞ PINARI DÖNÜM NOKTASI OLDU"

Canlı yayında soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, açıklamalarından satır başları şöyle;

Türkiye'nin çabaları, teröristlerin Suriye'nin kuzeyinde kurmak istediği terör devletinin önüne geçti. Barış Pınarı Harekatı Suriye'nin geleceği için dönüm noktası oldu. Buralarda (Suriye'nin kuzeyi) nüfusun çoğunluğu Arap. Yönetimde Araplar olacak. Kürtler varsa onlar da yönetimde olacak.

"TERÖRİSTLER KARŞIMIZA ÇIKARSA YOK EDERİZ' DEDİK"

Pompeo beni aradı, ABD askeri unsurlarının YPG'lileri buradan çıkardık bilgisini verdi. Sizden gelen bu teminatı kabul ederiz ama şu da bilinsin ki sahada karşımıza terör örgütü unsuru çıkarsa yok ederiz dedik.

Yorumlar