Çavuşoğlu, gündemi değerlendirdi

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu (2): - "(ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması) Arap dünyasından çok net tepkiler de geldi, üst düzeyde tepkiler de geldi. Ama bazı ülkelerden çok düşük seviyede tepkiler geldi. Öyle görülüyor ki bazı ülkeler, bu kararı alan ülkeden (ABD) fazla çekiniyor. Görüyoruz ki dünyanın değişik birçok kesiminde Yahudiler de bu kararı benimsemiyor" - "İslam dünyasından bazı ülkeler bir korku içinde. Kimden neden korkuyorsunuz? Biz bugün Kudüs'ü savunmayacağız da ne zaman savunacağız. Müslümanların üç kutsal şehrinden biri olan Kudüs'ü savunamayacaksın da neyi savunacaksın?" - "(ABD'nin henüz Türkiye'ye büyükelçi atamaması) Büyükelçinin şu anda atanmaması bize yönelik bir sorun değil" - "(AB'nin katılım öncesi mali yardımlarda kesintiye gitmesi) 100 milyon avroyu versen ne olur vermesen ne olur? Bunu yaparak mı ilişkileri düzelteceksin? Bunu yaparak Türkiye'yi terbiye mi edeceksin?"

Google Haberlere Abone ol
Çavuşoğlu, gündemi değerlendirdi

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına ilişkin, "Arap dünyasından çok net tepkiler de geldi, üst düzeyde tepkiler de geldi. Ama bazı ülkelerden çok düşük seviyede tepkiler geldi. Öyle görülüyor ki bazı ülkeler, bu kararı alan ülkeden fazla çekiniyor." dedi.

NTV'de gündemi değerlendiren Çavuşoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi'ne kimin katılıp katılmayacağıyla ilgili, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) dışişleri bakanı seviyesinde katılacağını, henüz Suudi Arabistan'dan kimin geleceğinin ise belirtilmediğini, buna karşın Mısır'ın da dışişleri bakanı seviyesinde katılacağını belirtti.

Zirvede verilecek mesajların önemli olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, "Bir ülkenin oldu bittisine karşı durmamız gerekiyor. Esasen o ülke niye yanlış yaptı sorusunu Amerikalılar bile cevaplayamıyorlar. Diğer taraftan 'ben süper gücüm istediğimi yaparım' anlayışının bugünün dünyasında geçerli olmadığını herkese göstermemiz gerekiyor. Süper güç böyle adaletsizlik yaparak olunmaz." diye konuştu.

Çavuşoğlu, ABD'nin bu yanlıştan dönmesini arzu ettiğinin altını çizerek yarınki zirvede güçlü mesaj verileceğini söyledi.

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İİT Zirve Başkanlığını yürütüyor ve bu bugüne kadarki en aktif zirve başkanlığıdır. Daha önceki dönem başkanlıklarıyla kıyaslanmayacak derecede aktif bir dönem başkanlığı yürütüyoruz. Yeni oluşumlar kuruyoruz, kadın konseyi gibi. Bu örgütü reforme ediyoruz, yani yaptıklarımızla yetinmediğimiz için daha fazlasını yapmak istiyoruz." ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, yarınki zirvenin çok kritik olacağını kaydetti.

- "Öyle görülüyor ki bazı ülkeler, bu kararı alan ülkeden fazla çekiniyor"

ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması nedeniyle Arap dünyasından yeterli tepki gelip gelmediğiyle ilgili Çavuşoğlu, "Arap dünyasından çok net tepkiler de geldi, üst düzeyde tepkiler de geldi. Ama bazı ülkelerden çok düşük seviyede tepkiler geldi. Öyle görülüyor ki bazı ülkeler, bu kararı alan ülkeden (ABD) fazla çekiniyor. Görüyoruz ki dünyanın değişik birçok kesiminde Yahudiler de bu kararı benimsemiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa'nın da bu karara tepki gösterdiğine işaret ederek "İslam dünyasından bazı ülkeler bir korku içinde. Kimden, neden korkuyorsunuz? Biz bugün Kudüs'ü savunmayacağız da ne zaman savunacağız. Müslümanların üç kutsal şehrinden biri olan Kudüs'ü savunamayacaksın da neyi savunacaksın?" ifadesini kullandı.

Zirvede, Kudüs'ün Filistin'in başkenti ilan edilip edilmeyeceğiyle ilgili Çavuşoğlu, "Biz yaptırımlara karşıyız. Oraya yaptırım, buraya yaptırım olmaz. Biz Doğu Kudüs'ün başkenti olduğu ve 1967 öncesi sınırları kapsayan bağımsız bir Filistin devleti diyoruz. Dolayısıyla bunlar tekrar vurgulanacak. ABD'nin aldığı bu karar reddedilecek ve yok sayılacak." dedi.

"Kararı ABD aldı, biz niye İsrail ile ilişkileri gözden geçiriyoruz?" sorusuna Çavuşoğlu, İsrail yönetiminin açıklamalarının görüldüğünü ve bu açıklamaların Ortadoğu'da barış yerine kaosu tetiklediğinin altını çizerek "Eğer İsrail uluslararası hukuku ihlal ederse, Gazze'ye saldırırsa ve illegal biçimde Filistin topraklarını işgal ederse, biz bunları eleştiririz fakat bizim eleştirimiz ve tutumumuzun düzeyi İsrail saldırganlığının düzeyi kadar olur." diye konuştu.

- Pentagon'un açıklaması

Pentagon'un Suriye'deki yerel güçlere destek olarak operasyonlara devam edileceğine ilişkin açıklaması hakkında da Bakan Çavuşoğlu, "Biz DEAŞ'a karşı operasyonlarda bir terör örgütü ile iş birliği yapılmasına ve o terör örgütüne silah verilmesine karşıyız." dedi.

Çavuşoğlu, Kilis'te geçen yıllarda 20'den fazla Türk vatandaşının DEAŞ saldırılarında hayatını kaybettiğini anımsatarak "Trump'ın verdiği söz bundan sonra YPG'ye silah verilmemesiyle ilgiliydi ve bunu net bir şekilde söyledi. Telefonu kapatmadan önce de bir kere daha teyit etti. Daha önce talimat verdiğini, esasen bu saçmalığın çok daha önceden bitmesi gerektiğini bizzat kendisi söyledi." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, "Eğer ABD Başkanı'nın sözü Pentagon'a geçmiyorsa, ABD Başkanı'nın sözünü kendi yönetimindeki farklı gruplar dinlemiyorsa, bu tabii ABD'nin iç meselesi olmakla birlikte netice itibarıyla bizi de ilgilendirir. Çünkü YPG'ye verilen silahlar bize yönelik tehdittir. İnşallah sözünü tutar." diye konuştu.

- ABD ile ilişkiler

ABD'nin Ankara'ya hala büyükelçi atamamasına ilişkin soruya da Çavuşoğlu, bunun siyasi bir anlamı olmadığını söyledi.

Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'a da Cenevre'deki samimi bir sohbet esnasında "atamaları yapıyor musun" diye sorduğunu anımsatarak Beyaz Saray'da ve Washington'da atamalarla ilgili bir boşluk ve durağanlık olduğunu kaydetti.

Söz konusu konunun ABD'nin iç meselesi olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Büyükelçinin şu anda atanmaması bize yönelik bir sorun değil." dedi.

Çavuşoğlu, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'un tutuklanmasının ardından ABD'nin attığı adımlara ilişkin şunları kaydetti:

"Bir yerel personelin tutuklanmasından sonra ABD bu adımları attı. Bir kişinin gözaltına alınmasından sonra bu adımları atıyorsunuz ama siz bizde darbe yapanı evinizde tutuyorsunuz, bizim düşmanımız terör örgütüne silahlar veriyorsunuz. O zaman bizim hangi adımları atmamız gerekiyor? Vatandaşlarımızdan da çok ciddi baskı geliyor 'o adımı atın, bu adımı atın' diye. Bu kişi sizin için neden bu kadar önemli? İstanbul'daki Metin Topuz neden bu kadar önemli? Çünkü FETÖ ile tüm temasları bu kişi yürütmüş, yapmış."

- Başika Kampı

Türkiye'nin Başika Kampı'nda asker sayısını azaltma planı olup olmadığına ilişkin soruya Çavuşoğlu, "Başika Kampı şu anda gündemde değil." yanıtını verdi.

Çavuşoğlu, konunun dostane şekilde Irak yönetimiyle konuşulacağını belirterek Başika Kampı'nın amacının DEAŞ'a karşı yerel güçleri eğitmek olduğunun altını çizdi.

Türkiye'nin, Irak'ın ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü desteklediğine vurgu yapan Çavuşoğlu, "Bizim oradaki (Başika Kampı) amacımız, Irak'ın toprak bütünlüğünü ihlal etmek, onların kanunlarına karşı gelmek ya da onları hiçe saymak değil, DEAŞ'a karşı mücadele ki onların davetiyle gidilmişti." şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, Irak ordusu ve YPG'nin sınır güvenliği konusunda ortak çalışma kararı aldığına yönelik haberler hakkında da "YPG ile ortak karar niçin aldılar onu bilemiyoruz, kendileriyle görüşeceğiz. DAEŞ şehirlerden kaçınca kırsala gitti." değerlendirmesinde bulundu. Çavuşoğlu, "YPG'den Irak'ın da rahatsız olduğunu çok iyi biliyoruz." dedi.

- AB ile ilişkiler

Avrupa Birliği'nin (AB) katılım öncesi mali yardımlarda kesintiye gitmesi hakkındaki soruya Çavuşoğlu, "Siz önce Suriyeler için verdiğiniz sözü tutun." karşılığını verdi.

Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"100 milyon avroyu versen ne olur vermesen ne olur? Bunu yaparak mı ilişkileri düzelteceksin? Bunu yaparak Türkiye'yi terbiye mi edeceksin? 'Türkiye'ye nasıl davranacağını öğreneceksin' diyoruz ama hala öğrenemediklerini görüyoruz. Artık AB'nin itibarı kalmamıştır. Kendi içinde de itibarı kalmamıştır."

AB'nin Türkiye ile ilişkilerinde tehditle ve yaptırımlarla bir netice alamayacağını vurgulayan Çavuşoğlu, "Yaptırım uyguluyorsun Rusya'ya, ne netice alıyorsun?" sorusunu yöneltti.

Çavuşoğlu, "AB'nin bizimle ilişkilerini sağlıklı yürütebilmesi için dengeli, objektif ve yapıcı olması gerekiyor, çifte standarttan ve iki yüzlülükten uzak olması gerekiyor. Bunu anlatmaya çalışıyoruz, yoksa bizim AB ile ne sorunumuz olsun. Üyelik için başvurduğumuz bir örgütün kötü olmasını niye isteyelim? Bizim yaptığımız bu ülkelerin bize yönelik politikalarına karşı dik durmaktır. Dik durduğumuz zaman da bizden haz etmiyorlar." dedi.

(Bitti)


Yorumlar