Çavuşoğlu-Gandur ortak basın toplantısı

"FETÖ ile ilintili kişilerin Sudan'dan ayrılmalarını talep ettik. Zaten Sudan'ı terk ettiler, artık Sudan'da değiller"

Google Haberlere Abone ol
Çavuşoğlu-Gandur ortak basın toplantısı
Sudan Dışişleri Bakanı İbrahim Ahmed Abdulaziz Gandur, ülkesinde Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) bağlı okulların kapatılması konusunda, "Türkiye'nin güvenliği Sudan için kırmızı çizgilerimizden birini teşkil etmektedir. Türk hükümetine ve halkına bu darbe girişimi sonrasında vermemiz gereken desteğin bir boyutu da bu tür önlemlerin alınmasını gerektiriyordu. Terör örgütüyle ilintili okul ve kurumların kapatılmasını gerektiriyordu. Biz de bu okulları kapattık." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bakanlığın resmi konutunda baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Gandur, Türkiye'yi ziyaret etmenin büyük bir gurur olduğunu belirtti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin çok köklü bir tarihe sahip olduğunu söyleyen Gandur, ziyaretinin amacının, Sudan hükümeti ve halkının, Türkiye'deki darbe girişimini başarıyla bertaraf eden Türk halkına ve hükümetine desteğin bir kez daha gösterilmesi olduğunu kaydetti.

Gandur, darbe girişiminin Türk halkı tarafından bozguna uğratıldığını, Türk halkının gerçekten demokratik olarak iş başına gelen kurumları ve hükümetini desteklediğini bir kez daha gösterdiğini vurguladı.

İki ülke ilişkilerinin geldiği düzeyden memnun olduklarını ancak geliştirilecek alanların bulunduğuna işaret eden Gandur, Türkiye'nin uluslararası alanda ve bölgede ekonomik açıdan başarı hikayesi olduğunun altını çizdi.

Sudan'ın da ekonomik açıdan çok ciddi potansiyele sahip olduğunu, özellikle tarım ve madencilik alanlarında ciddi birikiminin bulunduğunu söyleyen Gandur, bu ziyaretle Türkiye'nin farklı alanlarda ekonomik başarı hikayesi yaratma becerisi ve bilgi birikiminden faydalanmak istediklerini ifade etti.
Gandur, Sudan'da bazı Türk yatırımcıların faaliyet gösterdiğini, daha fazla Türk iş adamını ülkesine beklediğini belirterek iki ülke arasında Siyasi İstişare Komitesi kurulması kararı alındığını ve tarım bakanlarının, komite çalışması kapsamında bir araya geleceğini anlattı.

Sudan Dışişleri Bakanı Gandur, ülkesine davet ettiği Bakan Çavuşoğlu'nun gelecek yılın başında Sudan'ı ziyaret edeceğini kaydetti.

Sudan'ın Afrika kıtasının merkezinde yer aldığına işaret eden Gandur, bölge ülkelerinin, gerek kendi içlerindeki gerek farklı ülkeler arasındaki gerilimlerden etkilendiğini dile getirdi.

Türkiye'nin de coğrafi açıdan benzer güçlüklerle karşılaştığını ifade eden Gandur, Türkiye'nin yaşadığı bu zorlukların ülkesi için son derece önemli olduğunu vurguladı. Gandur, görüşmede ülkesindeki demokratik sürecin de ele alındığını belirterek Sudan hükümetinin iki yılı aşkın bir süredir diyalog yolunu seçtiğini ve tüm siyasi paydaşların yer aldığı ulusal diyalog sürecini başarıyla sonuçlandırdığını anımsattı.

Gandur, Türk hükümetinin, farklı uluslararası platformlarda Sudan'a desteğini esirgemediğini söyleyerek ziyareti kapsamında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Binali Yıldırım ile temaslarda bulunacağı bilgisini paylaştı.

Sudan'daki FETÖ okullarının kapatılması

"Sudan hükümeti, FETÖ okullarını kapattı. Türk halkı bunu memnuniyetle karşıladı. Özellikle FETÖ yapılanmalarının olduğu diğer Afrika ülkelerine bir mesajınız var mı?" sorusu üzerine Gandur, şunları söyledi:

"Türkiye'nin güvenliği, Sudan'ın kırmızı çizgilerinden birini teşkil etmektedir. Türk hükümetine ve halkına bu darbe girişimi sonrasında vermemiz gereken desteğin bir boyutu da bu tür önlemlerin alınmasını gerektiriyordu. Terör örgütüyle ilintili okul ve kurumların kapatılmasını gerektiriyordu. Biz de bu okulları kapattık. Milli Eğitim Bakanlığımıza devrettik. Bakanlık, bu okulların nasıl yönetileceği konusunda karar vermekte yetkili makam olacak."

Gandur, kısa süre içinde Türkiye'den Milli Eğitim Bakanlığından bir heyetin ülkesini ziyaret edeceğini, bu konuda fikir alışverişinde bulunacaklarını belirterek "Buna ilaveten FETÖ ile ilintili kişilerin Sudan'dan ayrılmalarını talep ettik. Zaten Sudan'ı terk ettiler, artık Sudan'da değiller." dedi.

Türk hükümetinin uzun süredir Afrika'nın farklı ülkelerinde önemli yatırımlar yaptığına dikkati çeken Gandur, "Bizim diğer Afrika ülkelerine tavsiyemiz; hükümetimizin ve diğer bazı Afrika ülkelerinin yaptığı gibi bu tür kurum ve kuruluşları kendi güvenlikleri ve Türkiye'ye darbe girişimi sonrasında gösterecekleri destek açısından kapatmaları yönünde olacaktır." diye konuştu.

Yorumlar