Çavuşoğlu-Akıncı ortak basın toplantısı (2)

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: - "Kıbrıs Türk halkı her zamankinden daha fazla Türkiye'nin garantörlüğüne ihtiyaç duyuyor" - "(Rum tarafının Akdeniz'de doğalgaz arama faaliyetleri) Bu tek taraflı adımlardan vazgeçmezlerse Türkiye Cumhuriyeti olarak bizim de atacağımız adımlar olacaktır. Çünkü burada Kıbrıs Türk halkının da hakkı var, Türkiye Cumhuriyeti'nin de hakkı var ama bizim arzumuz Rum tarafının tek taraflı adımlardan vazgeçmesidir" - "Kıbrıs'ta çözümsüzlüğün nedeni Türkiye ya da Türk askeri değildir. Adada bir barış olduysa da bu, burada bulunan Türk askeri sayesinde oldu" - KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: - "Hem Kıbrıs Türk tarafı hem de Türkiye, Cenevre'ye ön koşulsuz gitmeye ve her konuyu konuşmaya hazırdır. Buna müzakerelerdeki tüm başlıklar gibi güvenlik ve garantiler de dahildir" - "Temenni ederiz ki bizim bu olumlu yaklaşımımızı Rum tarafı da göstersin, onlar da ön koşulsuz ve bugüne kadarki mutabakatlara bağlı kalarak bizimle bir araya gelmeyi ve Cenevre'de buluşmayı kabul etsinler ve orada tüm taraflar için yararlı bir sonuca gidelim"

Google Haberlere Abone ol
Çavuşoğlu-Akıncı ortak basın toplantısı (2)

LEFKOŞA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk halkının her zamankinden daha fazla Türkiye'nin garantörlüğüne ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunduğu KKTC’de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda basına kapalı görüşme yaptı.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Çavuşoğlu, İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan Kıbrıs konferansındaki "12 Ocak Cenevre sonuç bildirgesinde" bundan sonraki süreçte adada iki tarafın müzakereleri devam ettirmesinin öngörüldüğünü hatırlatarak, müzakere sürecinde yaşanan tıkanıklığa değindi.

Çavuşoğlu, müzakerelerin devam ettiğini fakat açıkta kalan konularda hiçbir yakınlaşmanın olmadığını belirterek, "Artık Cenevre'ye de gidilmesi gerekiyor. Orada olacaksa da olmayacaksa da kararı vermemiz lazım. Aksi takdirde süreç Rum tarafının istediği gibi uzuyor. Bu müzakerelerin de son fırsat penceresi olduğunu bu vesileyle söylüyoruz. 4 Haziran'da New York'taki liderler görüşmesinde beklentimiz bu tıkanıklığın aşılması. Aşılması için de biz ön şart koşmuyoruz." dedi.

Bakan Çavuşoğlu Rum tarafının da ön şartları kaldırması ve konferansa gitmesi gerektiğini bildirdi.

- Akdeniz'deki doğalgaz arama faaliyetleri

Bir gazetecinin, "18 Temmuz'da Fransız Total şirketinin Akdeniz'de keşif çalışmalarının başlamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Biz bugüne kadar şirketleri ve şirketlerin merkezi olan ülkelerdeki muhataplarımızı uyarıyoruz. Yani Kıbrıs'ta bir çözüm olmadan Rum kesiminin tek taraflı faaliyetlerine kimsenin alet olmasını istemeyiz. Bu tür adımlar süreci olumsuz etkiliyor ve gerginliğe yol açıyor. Ayrıca Kıbrıs Türk halkının ve Türkiye'nin Kıbrıs açıklarındaki haklarını da görmezden gelen bir yaklaşımdır. Bu tek taraflı adımlardan vazgeçmezlerse Türkiye Cumhuriyeti olarak bizim de atacağımız adımlar olacaktır. Çünkü burada Kıbrıs Türk halkının da hakkı var, Türkiye Cumhuriyeti'nin de hakkı var ama bizim arzumuz Rum tarafının tek taraflı adımlardan vazgeçmesidir."

- "Kıbrıs'ta çözümsüzlüğün nedeni, Türkiye ya da Türk askeri değildir"

Bakan Çavuşoğlu, Kıbrıs müzakerelerindeki konu başlıklarından "garanti ve güvenlikler" konusunda Türkiye'nin yaklaşımının Annan Planı'ndaki gibi net olduğunu belirterek, "Sıfır asker sıfır güvenlik derseniz o zaman aşılacak bir şey olmaz." dedi.

"Güvenlik ve garantiler" konusunun bugünün gerçeklerine nasıl adapte edileceğinin konuşulabileceğine işaret eden Çavuşoğlu, bunun yerinin de garantör ülkelerin de yer alacağı 5'li konferans olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, "Kıbrıs'ta çözümsüzlüğün nedeni Türkiye ya da Türk askeri değildir. Adada bir barış olduysa da bu burada bulunan Türk askeri sayesinde oldu. Kıbrıs Türk halkı her zamankinden daha fazla Türkiye'nin garantörlüğüne ihtiyaç duyuyor." diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, Yunanistan ile Kıbrıs konusu sırasında ikili konularda her zaman en üst düzeyde görüşmelerini sürdürdüklerini vurguladı.

- "Sürecin ön koşullarla ilerletilmesi mümkün değil"

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da sürecin başarıya ulaşmasını istediklerini ancak bunun ön koşullarla ilerletilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Kıbrıs Tük tarafı gibi Kıbrıs Rum tarafının da 11 Şubat 2014 mutabakatına sadakat göstermesini istediklerini dile getiren Akıncı, "Hem Kıbrıs Türk tarafı hem de Türkiye, Cenevre'ye ön koşulsuz gitmeye ve her konuyu konuşmaya hazırdır. Buna müzakerelerdeki tüm başlıklar gibi güvenlik ve garantiler de dahildir." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in 4 Haziran'da New York'ta akşam yemeğinde buluşma davetine katılacaklarını belirterek, "Temenni ederiz ki bizim bu olumlu yaklaşımımızı Rum tarafı da göstersin, onlar da ön koşulsuz ve bugüne kadarki mutabakatlara bağlı kalarak bizimle bir araya gelmeyi ve Cenevre'de buluşmayı kabul etsinler ve orada tüm taraflar için yararlı bir sonuca gidelim." şeklinde konuştu.

(Bitti)

Yorumlar