"Çatışmalarda Cinsel Şiddeti Önleme Konferansı"

"Bugün kadınlara ve kız çocuklarına yönelik cinsel şiddeti emreden, izin veren veya uygulayanlara net bir mesaj göndermek istiyorum; bu savaş değil, güç değil, korkaklıktır. Potansiyel kurbanları koruma ve failleri kovuşturma çabalarımızdan geri durmayacağız"

Google Haberlere Abone ol
"Çatışmalarda Cinsel Şiddeti Önleme Konferansı"

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, çatışmalarda cinsel şiddetin, kimyasal veya biyolojik saldırılar kadar ahlak dışı olduğunu belirterek, "Bu, uluslararası hukukun açık bir ihlalidir ve asla aşılmaması gereken bir çizgi olmalıdır. " dedi.

İngiltere'nin ev sahipliğinde başkent Londra'da "Çatışmalarda Cinsel Şiddeti Önleme Konferansı 2022" düzenlendi.

Bakan Cleverly, konferansta yaptığı konuşmada, çatışmalarda cinsel şiddetin ahlaki olarak tiksindirici ve yasa dışı olduğunu fakat yine de dünyanın her yerinde meydana geldiğini ifade etti.

Cleverly, "Savaşta kimyasal veya biyolojik saldırılar fikrinden doğal ve haklı olarak tiksinti duyuyoruz. Çatışmalarda cinsel şiddet de aynı derecede ahlak dışıdır. Bu, uluslararası hukukun açık bir ihlalidir ve asla aşılmaması gereken bir çizgi olmalıdır." diye konuştu.

Savaş silahı olarak kullanılan cinsel şiddet tehdidine ve bu saldırılar gerçekleşmeden önce caydırılması için uluslararası eyleme ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Cleverly, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün hayatta kalanlarla dayanışma içindeyiz ve adaleti sağlamaya kararlıyız, bugün kadınlara ve kız çocuklarına yönelik cinsel şiddeti emreden, izin veren veya uygulayanlara net bir mesaj göndermek istiyorum; bu savaş değil, güç değil, korkaklıktır. Potansiyel kurbanları koruma ve failleri kovuşturma çabalarımızdan geri durmayacağız."

- "Halihazırdaki en az 18 çatışmada cinsel şiddet yaşanıyor"

Konferansta, 2018'de Nobel Barış Ödülü'nü kazanan DEAŞ mağduru Ezidi insan hakları savunucusu Nadia Murad da konuşma yaptı.

Murad, ortak çabalara rağmen halihazırdaki en az 18 aktif çatışmada cinsel şiddetin yaşandığına işaret ederek, "Daha güçlü bir küresel tepkiye ihtiyacımız olduğu açık. Daha çok ses çıkarmamız gerekiyor." dedi.

Cinsel şiddet nedeniyle daha fazla hayatın mahvolduğunu, toplulukların parçalandığını dile getiren Murad, bu nedenle, bugün İngiltere'nin öncülüğünde çatışmalarda cinsel şiddete küresel tepkiyi artırmak için 3 yıllık stratejinin başladığını duyurdu.

Nadia Murad, şöyle devam etti:

"Nihai amacımız elbette bu vahşetlerin yaşanmamasını sağlamak. Başarılı araştırma programımızın hemen ardından çatışmalarda cinsel şiddetin kaçınılmaz olmadığına dair ikna edici kanıtlar sağlayan, şiddeti önlemek için neyin işe yaradığına ilişkin yeni bir raporu bugün yayınlıyoruz.

Şu anda ihtiyacımız olan şey, tüm ülkelerden daha fazla hırs ve daha güçlü kararlılık. Birçoğunuzun yaptığı iş zor ve cesaretinize, azminize hayranlık duyuyorum, gerçek bir hayranlık duyuyorum. Ancak daha fazlasını yapmak, daha iyisini yapmak ve birlikte yapmak için hükümetlerden daha fazla hırsa ihtiyacımız var."

Nadia Murad, DEAŞ militanları tarafından 2014'te Irak'taki köyünden kaçırılıp cinsel şiddete maruz kalmış, kurtarılmasının ardından Ezidi kadın ve çocukların hikayesini uluslararası arenaya taşımıştı.

Yorumlar