ÇATIDER’den Çevre Haftası'nda "yeni nesil çatı" çağrısı

İSTANBUL (AA) - Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Yavuz, çevreyi ve doğal kaynakları korumanın, ertelenmesi mümkün...

Google Haberlere Abone ol
ÇATIDER’den Çevre Haftası'nda "yeni nesil çatı" çağrısı

İSTANBUL (AA) - Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Yavuz, çevreyi ve doğal kaynakları korumanın, ertelenmesi mümkün olmayan acil sorunlar arasında yer aldığını belirterek, yeni nesil çatıların çevre açısından taşıdığı avantajlara dikkati çekti.

Yavuz, Çevre Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünyada ve Türkiye’de sayıları artmaya başlayan bitkilendirilmiş çatı uygulamalarının doğa-şehir uyumunun çok güzel bir tamamlayıcısı olduğunu ifade etti.

Çevrenin ve doğal kaynakların korunmasının, dünyanın ertelenmesi mümkün olmayan acil sorunlarının başında geldiğini dile getiren Yavuz, "Artık dünyada bitkilendirilmiş çatı uygulamaları ve güneş panelli çatılar hızla yaygınlaşıyor. Bitkilendirilmiş çatılar oksijen üretiminden ısı adalarının azalması ve enerji verimliliğine kadar birçok sorunun çözümüne katkı sağlıyor. Güneş enerjili çatılar ise Türkiye gibi bir güneş ülkesinde çevreye saygılı, doğal kaynakları tüketmeyen ve bedava enerji sağlar." görüşünü paylaştı.


- "Bitkilendirilmiş çatı sistemleri, sel riskini azaltmada önemli bir faktör"


Yavuz, dünya nüfusunun her geçen gün arttığını, şehirlerde yağmur suyunu emen toprak ve yeşil bitki örtüsünün azaldığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Bunun yerine gelen suyu hemen giderlere ve oradan da kanalizasyon veya yağmur tahliye sistemine aktaran yüzeyler artıyor. Şehir üstüne düşen tüm yağmur suyunun aynı anda tahliyesi esnasında zaman zaman sel felaketleri yaşanıyor. Bitkilendirilmiş çatılarda kullanılabilecek drenaj sistemleri, çatı yüzeyine düşen yağmur suyunun tahliye sistemine ulaşımını bir saat kadar geciktirebiliyor. Bu da sel oluşum riskini azaltmada önemli bir faktör."


- "Çatılardaki güneş enerji panelleri bedava enerji sağlıyor"


Yavuz, çatılarda kullanılacak güneş enerji panellerinin de yaygınlaşması gerektiğini aktararak, "Güneş bedava ve çevreci bir enerji kaynağı. Türkiye de bir güneş ülkesi ve bu potansiyeli iyi kullanmalıyız. Bugün Avrupa’da çeşitli ülkelerde endüstriyel ve ticari yapıları bitkilendirilmiş teras çatılar ya da fotovoltaik güneş panelleri ile kaplama zorunluluğu geldi. Burada hedeflenen, çatıları verimli bir hale dönüştürmektir. Bizim çatılarımız halihazırda bomboş duruyor. Bunları kullanmak bizim elimizde ve maliyeti güneş tarlalarından daha ucuz." ifadelerini de kullandı.

Yorumlar