Çanakkale'den Afrin'e, destan üstüne destan

Çanakkale deniz zaferinin büyük coşkuyla kutlandığı bugünün aslında manevi bir önemi daha var. O da Çanakkale'de savaşan büyük kahramanların torunlarının Afrin'de kazandığı zafer.

Google Haberlere Abone ol
Çanakkale'den Afrin'e, destan üstüne destan

Afrin harekatının her mücadele safhası ‘Çanakkale ruhu’ ile icra edilmişti. Cepheden çekilen fotoğraflar, Çanakkale kahramanlarına benzetildi. Havada çarpışan mermi çekirdekleri, Türk halkını Çanakkale destanının yaşandığı milli mücadele günlerine götürdü. Çanakkale Savaşı’nda düşman koalisyonuna karşı verilen mücadele bir asır sonra sonra Afrin’de de değişmemişti.

Mehmetçik, terör örgütü PKK/PYD-YPG saflarında yabancı teröristlere karşı da mücadele etti. 18 Mart 2018 günü, Türkiye Çanakkale kahramanlarını ve tüm şehitlerimizi anarken Mehmetçik Afrin merkeze göndere Türk bayrağı çekerek tüm şehitlerimizi onurlandırdı.

ÇANAKKALE RUHU GİBİ

Afrin’deki teröristlere yönelik düzenlenen Zeytin Dalı Harekatı, Keltepe savunmasıyla destanlaştı. 8 Türk askerinin şehit olduğu Keltepe’de komutanların sergilediği ‘Çanakkale ruhu’ onlarca Mehmetçik’in canını kurtarırken dünya savaş literatürüne girecek bir başarıya sahne oldu.

BAYRAK 18 MART’TA ÇEKİLDİ

Harekatın en zorlu safhasının Afrin merkezi olacağı düşünülüyordu. Ama taktik başarısıyla TSK burada da göz doldurdu. Afrin ilçe merkezi 12 Mart’ta kuşatıldı. Siviller üzerinden algı operasyonlarına izin vermemek için kuşatma gizli tutuldu.

Yaklaşık 250 üst düzey PKK’lı Afrin’de siviller kaçmasın diye ilçe merkezinin dışındaki kritik noktalarda mevzilenmişlerdi. Terörist mevziler, 16 Mart’ta SİHA’larla etkisiz hale getirildi. İlçe merkezini tutan teröristlerin imha edilmesiyle sivillerin tahliyesi sağlandı ve 18 Mart günü, Afrin, hiçbir direniş olmadan teslim alındı. Bir yıl önce bugün Çanakkale Zaferi’nin 103. yıl dönümünde Afrin kaymakamlık binasına Türk bayrağı asıldı.

Aradan geçen bir yılda ise Afrin terörist tuzaklardan arındırıldı, bölgeye gerçek sahipleri geri döndürüldü ve yönetim yerel halka teslim edilerek, ilçe yeniden canlandırıldı. Bugün Afrin, huzurlu ve güvenli bir ilçe.

Özgürlüğü soluyoruz

Bir yıldır Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) kontrolünde olan Afrin'de hayatın normalleşmesi için yapılan çalışmalar devam ediyor. İlçenin kurtuluşunun birinci yıl dönümü vesilesiyle değerlendirmelerde bulunan Afrin Yerel Meclis Başkanı Sait Süleyman, en büyük sorunlardan biri olan su sıkıntısını, YPG/PKK'nın devre dışı bıraktığı Meydanki Barajı'nı onararak giderdiklerini söyledi. Süleyman, sağlık alanındaki gelişmelere değinerek, "Üç hastane ve 23 sağlık merkezi ile günlük yaklaşık bin kişiye ücretsiz hizmet vermeye başladık" dedi. Eğitim hayatını canlandırmak için çalıştıklarını vurgulayan Süleyman, onlarca okulu eğitime kazandırdıklarını belirtti.

EVİNİZE DÖNÜN

Afrin halkı da ilçelerindeki gelişmeden memnun. Afrinli Mustafa Hamo, "Afrin bugün özgürlüğü solumakta” derken, Ebu Muhammed de “Afrin’den çıkan sivillere sesleniyorum. Bölgemiz, evlerimiz şu an daha güvenli. Evinize dönün. Biz mutluyuz” diye konuştu.

Yorumlar