Çanakkale Köprüsünü kim yapıyor, ücreti ve maliyeti ne kadar?

Çanakkale Köprüsünü kim yapıyor, ücreti ve maliyeti ne kadar, köprüyü inşa etme fikri nereden çıktı, şimdiye kadar neden yapılmadı? İşte 1915 Çanakkale Köprüsü ile ilgili detaylar:

Google Haberlere Abone ol
1915 Çanakkale Köprüsü enleri ve ilkleriyle

Çanakkale Köprüsünü kim yapıyor, ücreti ve maliyeti ne kadar, Asya ve Avrupa yakalarını bir kez daha birleştiren köprüyü inşa etme fikri nereden çıktı, şimdiye kadar neden yapılmadı? İşte 1915 Çanakkale Köprüsü ile ilgili detaylar:

Tam adı 1915 Çanakkale Köprüsü olan yeni yapı, Türkiye'nin son yıllardaki en büyük yatırımlarından ve projelerinden biri olarak öne çıkıyor. Birçok özelliğiyle dünya genelinde sıralamalara giren köprü, Avrupa'dan gelerek batı Anadolu'ya geçmeye çalışan vatandaşlar için muhteşem bir kestirme güzergahı oldu. Aynı zamanda İstanbul'un Avrupa yakasında oturup da Batı Anadolu şehirlerine gitmek isteyen, bayram ve tatil günlerini burada geçirmek isteyen vatandaşların uzun yollarda ya da vapurlarda harcadıkları zaman ve para yanlarına kalacak. Peki, dünyanın sayılı köprüleri arasında yer alan bu devasa yapı yani Çanakkale Köprüsünü kim yapıyor, ücreti ve maliyeti ne kadar, köprüyü inşa etme fikri nereden çıktı, şimdiye kadar neden yapılmadı? 

Çanakkale Köprüsünü kim yapıyor, ücreti ve maliyeti ne kadar?
Çanakkale Köprüsünü kim yapıyor, ücreti ve maliyeti ne kadar?

 

Boğazın gerdanlığı olarak şimdiden isimlendirilen 1915 Çanakkale Köprüsü, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak.

40 YIL ÖNCE HAYAL EDİLDİ AMA YAPACAK FİRMA BULUNAMIYORDU

Çanakkale'de Asya ve Avrupa yakasını birbirine bağlayan bir köprü yapma fikri yaklaşık 40 yıl önce ortaya atıldı; ancak buraya köprü yapacak firma bir türlü bulunamadı. Çanakkale Boğazı’na köprü yapma düşüncesi ilk kez 1984-1989 yılları arasında ortaya atıldı. Daha sonra 1994’te tekrar gündeme gelen köprü projesi için 1995’te ihaleye çıkıldı. 18 yabancı firmanın katıldığı ihaleyi kazanan firma, projenin yapılabilir olmadığını belirterek projeden çekildi.

3 Mart 2016 tarihinde dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yeniden gündeme alınan köprünün adının 1915 Çanakkale Köprüsü, olacağını açıkladı. 26 Ocak 2017 Perşembe günü, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün ihalesini, en kısa işletme süresini teklif eden Daelim (Güney Kore) – Limak – SK (Güney Kore) – Yapı Merkezi OGG kazandı. İhale sürecinin tamamlanmasıyla, köprünün temeli 18 Mart 2017 tarihinde Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Güney Kore Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Ho-In Kang’ın da katıldığı törenle Lapseki'de atıldı. 16 Mayıs 2020’de köprünün kuleleri tamamlandı.

Lastik tekerlekli araçların geçebileceği köprünün orta açıklığı 2.023 m, toplam uzunluğu 3.563 m olacaktır. Bu orta açıklık uzunluğu ile köprü, Japonya’daki Akashi Kaikyō Köprüsü’nü 32 metre geçerek dünyanın en uzun asma köprüsü unvanını alacaktır. Orta açıklığı cumhuriyetin 100. yılına atfen 2.023 metre olarak belirlenmiştir. İki çelik kulesi olan köprünün kule yüksekliği 318 metredir. Kule yüksekliği ise, Osmanlı ordusunun Çanakkale Savaşı’nda 18 Mart 1915’te aldığı galibiyetine atıfla, üçüncü ayın on sekizinci günü anlamına gelecek şekilde, 3 ve 18 sayılarından oluşturulmuştur.

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜNÜN İLGİNÇ ÖZELLİKLERİ

Köprünün 2 bin 23 metrelik orta açıklığı Cumhuriyet'in 100'üncü kuruluş yıl dönümünü, 318 metrelik çelik kuleleri de Çanakkale Deniz Zaferi'nin kazanıldığı 18 Mart 1915'i sembolize ediyor. Kırmızı-beyaz renge sahip kulelerin Türk bayrağını temsil ettiği proje, 334 metreye ulaşan kule yüksekliğiyle dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü unvanına sahip.

Çanakkale Köprüsünü kim yapıyor, ücreti ve maliyeti ne kadar?
Çanakkale Köprüsünü kim yapıyor, ücreti ve maliyeti ne kadar?

 

"En"lerin projesi olarak anılan köprünün ana kablosunda dünyanın çevresini 4 kez dönebilecek 162 bin kilometrelik tel kullanıldı. Kule kesonları alan olarak kıyaslandığında bir futbol sahası büyüklüğünü kapsarken köprüde kullanılan 227 bin metreküplük beton ile 100 metrekarelik 5 bin 900 adet dairenin yer aldığı 25 bin nüfuslu bir ilçe kurulabiliyor.

Özellikleri itibarıyla "simgelerin köprüsü" olarak anılan, mühendisliğindeki detaylarla öne çıkan "dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü" unvanına sahip 4 bin 608 metre uzunluğundaki 1915 Çanakkale Köprüsü ile iki kıta arasındaki yolculuk süresi 6 dakikaya düşecek.

Çanakkale Savaşı kahramanlarından Seyit Onbaşı'nın sırtında taşıdığı top mermisini sembolize eden, 4 kulenin de tepesinde yer alacak, her biri 75 ton ağırlığında ve 20,5 metre yüksekliğindeki 4 top mermisi figürünün montajı ise sürüyor.

Yapımında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü görevlilerinin yanı sıra yaklaşık 5 bin 100 personel ve 740 iş makinesi çalıştı. Yap işlet devret modeliyle yapılan köprünün ihalesini Ocak 2017'de Limak-Daelim-SK-Yapı Merkezi ortaklığı kazanmıştı. 2022'de açılacak köprü için Hazine, otomobil başına 15 euro+KDV'den günlük 45 bin geçiş garantisi vermişti.


 

Yorumlar