Çanakkale için tarihi gün, köprünün temeli atıldı

"Dünyanın en uzun aralıklı köprüsü" olma unvanına sahip olacak ''1915 Çanakkale Köprüsü'' ile Malkara-Çanakkale Otoyolu'nun temeli atıldı.

Google Haberlere Abone ol
Çanakkale için tarihi gün, köprünün temeli atıldı

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Lapseki ilçesindeki Şekerkaya mevkisinde düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı dolayısıyla bulunduğu 18 Mart Stadyumu'ndan video konferans sistemiyle bağlandı.

Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Güney Kore Cumhuriyeti Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Ho-In Kang, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ile diğer protokol üyeleri butona basarak köprünün temelini attı.

Tarihi günün anısına Başbakan Yıldırım ve beraberindekilerin içine madeni para ve not koyarak kapattığı tüp, firma yetkililerince temelin atıldığı yere bırakıldı.

"Dünya çapında proje" olarak nitelendirilen köprünün açılışında alanı dolduran binlerce vatandaşın yanı sıra Lapseki-Çanakkale karayolu kenarında toplanan çok sayıda kişi bu ana şahitlik etti.

Çanakkale Boğazı'nın ilk, Marmara Bölgesi'nin de 5. asma köprüsü olarak hizmet verecek köprü, 3 geliş ve 3 gidiş olmak üzere toplam 6 şeritten oluşacak.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı olan 2023'te açılması planlanan 1915 Çanakkale Köprüsü, tamamlandığında "dünyanın en uzun aralıklı köprüsü" olacak.

Trakya'dan Ege ve Akdeniz'e uzanan ulaşım hattında Çanakkale'yi Marmara Bölgesi'nde çok önemli konuma taşıyacak köprü, 10 milyar liranın üzerinde yatırımla hayata geçirilecek.

İki yakanın birbirine, kenar açıklıklarıyla kendisinin toplam uzaklığı 3 bin 860 metre ve viyadükleriyle 5 kilometre üzerinde olacak köprünün iki ayak arasındaki açıklığının ise Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023'ü taçlandırmak için 2 bin 23 metre olarak belirlendi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 81 ilde insanların hayatını kolaylaştırmak adına bütün projeleri, tek tek hayata geçireceklerini belirterek, "Çalışma arkadaşlarım adına bunun sözünü sizlere veriyorum." dedi.

Bakan Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu temel atma töreninde yaptığı konuşmada, sadece bakan olarak değil, bakanlıktaki 100 bin kişi adına Çanakkale Zaferi'nin kutlandığı bugünde, şehitleri rahmet, minnet ve saygıyla yad ettiğini söyledi.

Çanakkale ve Sarıkamış'ın, gözlerini kırpmadan şehit olunması nedeniyle önemli olduğunu dile getiren Arslan, bunun için bu vatan topraklarının, imar edilmesi ve kalkındırılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, Başbakan Binali Yıldırım'ın önderliğinde bu projeyi olduğu gibi birçok projeyi hayata geçirdiklerini bildirdi.

Arslan, Başbakan Yıldırım'ın bakanlığı döneminde, onun bürokratlığını yapma şansı yakaladığını ifade ederek, şunları kaydetti: "Yıl 2003 veya 2004 Başbakanımızla yine buradaydık. Sayın Başbakanımız, dedi ki 'Elbette ki Çanakkale geçilmez, eğer düşmanın gözü varsa, gözünü oymak pahasına yol vermedik, vermeyeceğiz. Ama burada kalmamak lazım. Çanakkale'yi ulaştırmak lazım, projeleri tek tek hayata geçirmek lazım.' Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sadece Çanakkale'nin değil, ülkemizin 81 ilinde insanımızın hayatını kolaylaştırmak adına bütün projeleri, tek tek hayata geçireceğiz. Çalışma arkadaşlarım adına bunun sözünü sizlere veriyorum. 1915 Çanakkale Köprümüz Çanakkale'ye, ülkemize, bölgemize ve insanımıza hayırlı, uğurlu olsun."

TARİH TÜPÜ BIRAKILDI

Yapı Merkezi liderliğindeki Daelim – Limak – SK E&C Ortak Girişim Grubu tarafından inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü’nün temelindeki betonun içine tarih tüpü yerleştirildi. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün koordinatlarını belirleyen nirengi noktası temelinde yer alan tarih tüpünün amacı yıllar sonra bölgede kazı yapacak arkeologlar tarafından eserin bilgilerine ulaşılması…

Yapı Merkezi liderliğinde Daelim (Kore) - Limak - SK E&C (Kore) Ortak Girişim Grubu’nun inşa edeceği 1915 Çanakkale Köprüsü tarih tüpü ile ölümsüzleşiyor. Dünyanın en uzun aralıklı köprüsü olacak 1915 Çanakkale Köprüsü’nün temel atma töreninde, köprünün koordinatlarını belirleyen nirengi noktası temeline ‘tarih tüpü’ bırakıldı. Tarih tüpünün amacı yıllar sonra bölgede kazı yapacak arkeologlar tarafından eserin bilgilerine ulaşılması olacak. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 102. yıldönümünde düzenlenen törende, "tarih tüpü", Başbakan Yıldırım tarafından köprünün temeline bırakıldı. Tarih tüpü, 2 bin 23 metre ayak açıklığıyla dünyanın en uzunu olacak 1915 Çanakkale Köprüsü için dünya barışına dikkati çekmek amacıyla hazırlandı. Söz konusu uygulama, Yapı Merkezi Kurucuları Ersin Arıoğlu ve Köksal Anadol tarafından gelenek haline getirilmişti.

Tarih tüpünde ne yazıyor?

Yapı Merkezi Kurumsal İletişim Koordinatörü Oğuz Ayırga tarih tüpünde şu ifadelerin yer aldığını söyledi: "İkibinonyedi yılının 18 Mart Cumartesi Günü Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın T.C. Cumhurbaşkanı, Binali Yıldırım'ın T.C. Başbakanı, Ahmet Arslan'ın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, Orhan Tavlı'nın Çanakkale Valisi, Suat Hayri Aka'nın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı, İsmail Kartal'ın Karayolları Genel Müdürü olarak görev yaptığı dönemde, Daelim-Limak-SK E&C-Yapı Merkezi Türk-Kore Ortak Girişimi tarafından inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Projesi temel atma töreninde bu olayı belgelemek için hazırlanan iş bu belge geleneksel tarih tüpüne konularak, nirengi noktası betonunun içine yerleştirilmiştir. Ülkemize ve Çanakkaleliler’e hayırlı olsun. Barışa adandı.”

Yorumlar