Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu:

- "14-25 yaş grubundaki yaklaşık 16 milyon eğitimli gençteki işsizlik oranının yüzde 24'lerde olması bizim farklı farklı vizyonlar üretmemizi gerektiriyor" - "Burada Google'a sitem ettik ama sitemin özünü kendimize yapmamız lazım. Bu genç kitlenin potansiyelini Türkiye çok daha güçlü değerlendirmeli"

Google Haberlere Abone ol
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu:

İSTANBUL (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 14-25 yaş grubundaki yaklaşık 16 milyon eğitimli gençteki işsizlik oranının yüzde 24'lerde olmasının farklı farklı vizyonlar üretmelerini gerektirdiğini bildirdi.

Müezzinoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Google, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) geliştirdiği "Dijital Atölye" projesinin tanıtımına katıldı.

Müezzinoğlu, burada yaptığı konuşmada, Google'ın 10 milyon lira finansman desteği sağlayacağı projenin ülkedeki gençler ve istihdamdaki iletişim ağına farklı bir vizyon kazandıracağını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Türkiye potansiyelini Google'ın fark etmesinde biraz geç kalmışlığın var olduğunu ifade etmek isterim. Ülkemize ve ülke insanımıza ne kadar güçlü güvenilirse başarı o kadar hızlı gelir. Bu anlamda Türkiye'nin çok büyük bir potansiyeli var. En önemli potansiyelin her bir yaşta bir milyon 250 bin gencinin olmasıdır. 5'er yıl yaş dilimlerine baktığımız zaman bu 6,5 milyon… Yani 15-20 yaş grubuna baktığımızda 6,5 milyon gencimiz var. 20-25 yaş grubuna baktığımızda 6,5 milyon, 15-24 yaş grubunda 13 milyonluk genç bir kitle karşımızda."


- "Türkiye akıl teri ile üretim yapmalı"


Türkiye'nin en önemli kaynağının genç nüfusu olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, Google'ın Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusunu geç fark ettiğini söyledi.

Mehmet Müezzinoğlu, "Burada Google'a sitem ettik ama sitemin özünü kendimize yapmamız lazım. Bu genç kitlenin potansiyelini Türkiye çok daha güçlü değerlendirmeli." dedi.

Müezzinoğlu, Türkiye'nin "akıl teri" ile üretim yapması gerektiğini belirterek, gençlerin üretkenliğini geliştirecek platformların artmasını önemsediklerini kaydetti.

Google'ın eğitim programı "Dijital Atölye"nin dijital girişimcilik alanında önemli gelişmeleri beraberinde getireceğini ifade eden Müezzinoğlu, Türkiye'nin, gençlerin üretkenliğine ve yaptıklarının arkasında durmasına güvendiğini söyledi.


- "1,5 milyon insanı istihdam etmemiz görevimiz"


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, bu yıl başlatılan milli istihdam seferberliğinin, kamunun tek başına başarabileceği bir iş olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Biz 2017'de istihdamda seferberlik başlattık. Oldukça başarılı gidiyor ama burada bizim istihdamda bu yıl için 1,5 milyon insanı istihdam etmemiz tabii ki bakanlık olarak görevimiz, bunu sağlamak başarımız olur. Ama esas itibarıyla 14-25 yaş grubundaki yaklaşık 16 milyon eğitimli gençteki işsizlik oranının yüzde 24'lerde olması bizim farklı farklı vizyonlar üretmemizi gerektiriyor.

Bu genç kitleye sadece iş bulmak, istihdam sağlamak değil, bunlara girişimcilik alanında farklı vizyonlar kazandırarak, çalışan değil, aynı zamanda çalıştırabilen, farklılıklar oluşturabilen alanlar, katma değeri yüksek alanlar da oluşturmamız lazım. Bu nedenle Google'ın bu genç kitleye bakış açısı, bizim İŞKUR'umuzun bu genç kitleye bakış açısı, TOBB'un bakış açısı yalnız 'diplomalı birini buldum, hadi şurada, şu kadar ücretle onu çalıştırayım' değil. Bunun farklı üretkenliklerini de değerlendirebilecek, girişimcilik yapacak noktaya taşıyabilmek."


- Ücretsiz eğitim hareketi


Google Türkiye Ülke Müdürü Bülent Hiçsönmez de Google'ın herkesin internetten en etkin şekilde faydalanma fırsatına sahip olabilmesi için Türkiye’ye özel içerikle hazırlanan ve ücretsiz bir eğitim hareketi olan "Dijital Atölye" projesinin girişimcilik alanında farkındalık oluşturacağını söyledi.

Hiçsönmez, "Dijital Atölye, yaratıcı fikrini işe dönüştürmek, dijital dünyada kariyer fırsatlarını keşfetmek isteyen Türkiye’deki tüm gençlere, girişimcilere, işlerini dijital fırsatlarla büyütmek isteyen KOBİ’lere açık olacak ve ilham verecek. Dijital Atölye için tasarlanan online portalda, eğitimler katılmak isteyen herkese açık olacak." diye konuştu.

Proje kapsamında 9 ilde gençler, üniversite öğrencileri, girişimciler ve KOBİ’lere yönelik yüz yüze eğitimler gerçekleştirileceğini bildiren Hiçsönmez, gidilecek illerde İŞKUR’un devam eden eğitimlerine özel modüller eklenerek programın yaygınlaştırılacağını kaydetti.

İŞKUR Genel Müdür Vekili Mehmet Ali Özkan ise çözüm ortakları Google ve Bakan Müezzinoğlu'na teşekkür etti.


Yorumlar