Çal Hasan kimdir?

Çal Hasan adını adına çekilen 1975 yapımı Türk filmiden biliyoruz. Peki, tarihte gerçekten de Çal Hasan isimli biri var mıydı?

Google Haberlere Abone ol
Çal Hasan kimdir?

Çal Hasan kimdir, ne zaman yaşadı, gerçek tarihte de var mıydı soruları son dönemlerde merakla soruluyor. Aynı isimle 1975 yılında yapılan filmde yer verilen olaylar, tarihi şahsiyetler ve iddialar doğru mu? 

ÇAL HASAN KİMDİR?

Çal Hasan adını 1875 yılı yapımı "Turhanoğlu Çal Hasan" isimli Türk filminden hatırlıyoruz. Filmin başrolünde Serdar Gökhan oynuyordu. 

Filmin konusu ise 1555 yılında Avrupa'ya Vezir Kara Ahmet Paşa komutasında düzenlenen seferdir. 

Bu sefer esnasında akıncıların başında bulunan isim Turhanoğlu Çal Hasan'dır. 

Çal Hasan, sefer esnasında gösterdiği büyük kahramanlıklar sonrasında yeni bir görev alır.

Aldığı bu yeni görev ise İspanya'da olacak.

Osmanlı Padişahının buyruğuyla ispanya'ya gönderilen Çal Hasan, burada esir bulunan Türkleri kurtarmakla görevlidir.

Kanuni devrinde Endülüslü müslümanları tahliye etmek için görevlendirilen uçbeyi Turhanoğlu Çal Hasan (Serdar Gökhan) ve Bal Murat’ın (Kadir Savun) İspanyollar’a karşı verdiği mücadelenin anlatıldığı bu film, deniz yolculuğu sahnelerinin yetersizliği ile Atadeniz’in tarihi filmleri içinde en zayıf olanlarından biridir.

Ancak filmdeki iddialara göre Çal Hasan, burada gönlünü bir kıza kaptırır ve sonrasında olaylar romantik bir hal alır. 

Çal Hasan karakterinin filmdeki kahramanlıkları elbette yürek kabartıyor; ancak tarihte böyle bir şahsın olduğuna dair hiçbir resmi belge bulunmuyor. 

Osmanlı tarihinde efsanelere çok fazla rastlanır. Birçok kişi veya kahraman tamamen sözel tarih anlatımından gelen birçok kez de uydurma olduğu bilinen tarihi kişiliklerdir. Bu nedenle Çal Hasan'ın da gerçekte olmadığı tahmin ediliyor.


 

Yorumlar