Cahit Kırkazak kimdir? Cahit Kırkazak aslen nerelidir, kaç yaşında, mesleği nedir?

HDP'de Pervin Buldan ve Mithat Sancar dönemi kapanıyor. Kamuoyunda pek bilinmeyen iki isim önümüzdeki kongrede partinin eş başkanları oluyor. Peki, Sultan Özcan ve Cahit Kırkazak kimdir?

Google Haberlere Abone ol
HDP'de eş başkanlar değişiyor, işte yeni isimler

Cahit Kırkazak ve Sultan Özcan HDP'nin yeni eş başkanları oluyor. Hakkında açılan kapatma davasının sürdüğü HDP'de eş başkanlık koltuğu el değiştiriyor.

CAHİT KIRKAZAK KİMDİR?

Cahit Kırkazak adını kamuoyu Selahattin Demirtaş davasından hatırlıyor. Şu anda Edirne Cezaevinde bulunan Demirtaş'ın avukatı olan Kırkazak, HDP'nin yeni eş başkanlarından biri olacak. Kırkazak aynı zamanda Yeşiller Sol Parti'nin MYK üyesidir.

Cahit Kırkazak, 1979 yılında Diyarbakır'da doğmuş olan bir Kürt asıllı Türk siyasetçi ve avukattır. Eğitim hayatına başladığı yer olan Diyarbakır'da dünyaya gelmiştir. Eğitimine ilişkin olarak Ankara Üniversitesi Adalet Meslek Yüksek Okulu, Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun olmuştur. Ayrıca Artuklu Üniversitesi'nde Kürt Dili ve Kültürü programında yüksek lisans eğitimine devam etmektedir.

1998 ile 2014 yılları arasında kamu personeli olarak görev yapmıştır. 2014 yılından itibaren serbest avukatlık yapmaktadır. Siyasi kariyerine de Halkların Demokratik Partisi (HDP) çatısı altında adım atmıştır. 2016-2018 ve 2020-2022 yılları arasında HDP Parti Meclisi Üyesi olarak seçilmiştir. 2022 yılından bu yana ise Yeşil Sol Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir.

Cahit Kırkazak, 2015 yılından itibaren Kürt siyasi hareketine ve HDP'ye yönelik açılan davalarda avukatlık yapmaktadır. Özellikle Kobanê Davası'nın avukatlarından biri olarak görev yapmakta ve aynı zamanda bu davada hukuk koordinasyonunda görev almaktadır.

Siyasi ve hukuki çalışmalarının yanı sıra, Cahit Kırkazak aynı zamanda Yeni Yaşam gazetesinde periyodik olarak köşe yazıları kaleme almaktadır. Kürtçe ve Türkçe olarak çeşitli yayınlarda yazılarını sürdürmektedir. Kendisi, hem hukuki alandaki çalışmalarıyla hem de siyasi angajmanıyla Türkiye'nin Kürt meseleleri ve insan hakları gibi konularındaki tartışmalara ve çözüm arayışlarına katkı sağlamaktadır.

Hakkında yürütülen kapatma davası Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde sonuçlanma aşamasında olan HDP, pazar günü olağanüstü kongre ile yeni ve sembolik bir yönetim belirleyecek.

MİTHAT SANCAR VE PERVİN BULDAN DÖNEMİ KAPANDI

HDP Olağanüstü Kongresi'nde, mevcut Eş Genel başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar, yeniden aday olmayacak. Uzun süredir devam eden arayış kapsamında, mevcut MYK üyesi Sultan Özcan ve Selahattin Demirtaş'ın avukatı, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi MYK üyesi Cahit Kırkazak'ın yeni Eş Genel başkanlar olması kararlaştırıldı.

Yorumlar