Çad, Türk girişimcilerle büyüyor

- Çad’da yatırım yapan Türk girişimciler, hem bu ülke ekonomisinin büyümesine katkı sağlıyor hem de işlerinden yüksek kazançlar elde ediyor - Antalyalı iş adamı Yalçın Aksoy: - "Bu yazılı olmayan kuralları iyi bilip analiz etmek gerekir. Bu zımni kuralları bilip uyguladıktan sonra burada iş yapmak cazip ve kar oranları da iyi derecede” - Mardinli iş adamı Şahin Algül: - “Çad, zor ve sabır isteyen bir ülke. Güzel ve kar marjı yüksek. Fakat denize kıyısının olmaması nedeniyle ulaşım konusunda ciddi sıkıntıların yaşandığı bir ülke"

Google Haberlere Abone ol
Çad, Türk girişimcilerle büyüyor

ENCEMİNE (AA) - HALİL İBRAHİM ER - Orta Afrika ülkesi Çad’da yatırım yapan Türk girişimciler, hem bu ülke ekonomisinin büyümesine katkı sağlıyor hem de işlerinden yüksek kazançlar elde ediyor.

Madenden inşaat sektörüne, gıdadan mobilyaya kadar farklı alanlarda yatırım yapan Türk yatırımcı ve iş adamları, AA muhabirine, kendilerini Afrika’nın bu "ıssız" noktasına getiren nedenleri ve tecrübelerini anlatarak girişimcilere tavsiyelerde bulundular.

Türk girişimcilerinden Antalyalı iş adamı Yalçın Aksoy, 5 yıl Sudan’da kaldıktan sonra Çad'a yerleştiğini dile getirerek, "Çad'ı bakir bir ülke olduğunu düşündüğüm için tercih ettim.” dedi.

Çad’da bir iş yeri açarak boya, seramik ve söve üretimi alanında faaliyetlerde bulunduğunu aktaran Aksoy, bu ülkedeki çalışma koşullarına ilişkin, “Burada iş yapmak kolay değil, sistem henüz oturmamış. Burada hem ticari ve hem de yönetimsel alanda yazılı olmayan kurallar bulunuyor. Bu yazılı olmayan kuralları iyi bilip analiz etmek gerekir. Bu zımni kuralları bilip uyguladıktan sonra burada iş yapmak cazip ve kar oranları da iyi derecede.” ifadelerini kullandı.

Türk iş adamlarını Çad’a yatırım yapmaya davet eden Aksoy, “Çad’da Türk iş adamları için geniş fırsatlar bulunuyor. Cumhurbaşkanımızın Çad ziyareti ülkede Türkiye’ye karşı büyük bir muhabbetin oluşmasını sağladı.” dedi.

Aksoy, Çad’da tarım, hayvancılık ve inşaat sektörlerinin yatırım için uygun olduğunu kaydederek, Türk iş adamlarına, bu ülkede yatırım yapmadan önce burada iş yapan firmalarla temasa geçmeleri ve ön bilgi almaları tavsiyesinde bulundu.


- "Zor ve sabır isteyen bir ülke"


Çad’da gıda sektöründe faaliyet gösteren Mardinli iş adamı Şahin Algül de, “Çad, zor ve sabır isteyen bir ülke. Güzel ve kar marjı yüksek. Fakat denize kıyısının olmaması nedeniyle ulaşım konusunda ciddi sıkıntıların yaşandığı bir ülke." dedi.

Türk yatırımcılara Çad’ı tavsiye eden Algül, henüz gelişmemiş ve yeterince üretim yapılmayan ülkenin iş imkanları açısından tüm alanlarda girişimcilere açık olduğunu söyledi.

Algül, ülkede yoğun bürokrasi bulunduğunu ve resmi kurumların ağır işlediğini, buna karşın mahkemelerin adil olduğunu ve haksızlığa uğrayanların yargıda haklarını elde edebileceğini belirtti.

Çad’da altın ticareti yapan Ankaralı iş adamı Ali Yurdagül ise ülkede sektörün faal olduğunu, kendilerinin doğrudan köylülerden aldıklarını ve Dubai’de sattıklarını söyledi.

Neden Türkiye’ye değil de Dubai'ye sattığına ilişkin soruya Yurdagül, “Türkiye’ye altın ihracatı için şartlar zor. Şartların iyileştirilmesi durumunda Türkiye’yi tercih ederiz.” cevabını verdi.

Daha önceleri Sudan’da altın ticareti yapan Yurdagül, bu ülkede sektörün ihracat yapmasının yasak olması nedeniyle Çad’ı tercih ettiğini ifade etti.

Yurdagül, Çad’da iş yapmak isteyen Türk girişimcilere de tavsiyelerde bulunarak, “Burada iş yapmak isteyen girişimciler önce gelip burada üç ay yaşayarak gözlem yapmalı. Peşin iş yapmalarını öneririm. Ayrıca buraya getirmek istedikleri ürün konusunda Çad piyasasını iyi araştırmaları gerekir. Burada oluşmuş bir tekel varsa girmemeliler." diye konuştu.

Çad’a mal getirmenin ciddi bir ulaşım maliyeti olduğunu ve bu nakliye olayının da sıkıntılı olduğunu söyleyen Yurdagül, bu nedenle gıda dışındaki alanların tercih edilmesini tavsiye etti.

Yaylagül, “Burada özellikle zanaatkara büyük ihtiyaç var. Zanaat sahibi insanlar burada ciddi anlamda kazançlı çıkar. Ayrıca burada Türk lokantası yok. Bu tür işler başarılı olabilir." ifadelerini kullandı.

Türk girişimci Cevdet Atlı da Çad’ın keşfedilmemiş, bakir bir ülke olduğunu, rekabet ortamının fazla olmadığını vurguladı.

Yorumlar