Büyüme tahmininde yanılan S&P notumuzu düşürdü

Türkiye'nin büyüme tahminlerinde son ana kadar yanılmaya devam eden S&P sonunda tahminlerini yukarı yönlü revize etmek zorunda kaldı, hem de yüzde 100'e varan bir oranda. Bu kadar büyük bir yanılma payıyla güvenirliğini daha da azaltan kuruluş şimdi de notumuzu düşürdü.

Google Haberlere Abone ol
Büyüme tahmininde yanılan S&P notumuzu düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kurumu Standart & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "B"ye indirdi, görünümünü ise "durağan"da bıraktı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors (S&P), Türkiye'nin kredi notunu düşürdü.

S&P,  Türkiye'nin uzun dönem kredi notunu "B+"dan "B"ye düşürdü, kısa vadeli yerel ve yabancı para cinsinden notunu ise "B" olarak teyit etti.

Kurumdan Türkiye'nin ekonomisine ilişkin yapılan yapılan açıklamada, gevşek para ve maliye politikası düzenlemeleri, düşük net döviz rezerv seviyelerinin, finansal istikrar ve kamu maliyesi üzerindeki etkileriyle birlikte, Türk lirasının yenilenen oynaklığına ilişkin kırılganlığı beraberinde getirdiği belirtildi ve Türkiye'nin dış pozisyonunun önemli bir kredi zayıflığı olmaya devam ettiği belirtildi.

S&P nisan ayında Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu "B+" olarak teyit etmiş, yerel para cinsinden kredi notunu ise "BB-"den "B+"ya indirmişti.

BÜYÜME TAHMİNLERİNDE YÜZDE 100 YANILDIĞINI GÖSTERDİ

S&P Türkiye'nin büyüme tahminlerinde son ana kadar yanıldığını bir kez daha ortaya koyarken, buna rağmen Türkiye'nin kredi notunu düşürmeye devam etti. 

Büyüme tahminleri için önce  2,8 tahmininde bulunan kuruluş, gelinen noktada tahminlerini yüzde 100 artırdı. Bu büyük farkın nedeni ise şirketin tamamen bilinçli bir şekilde Türkiye ekonomisine yönelik olumsuz algı yaratmaya çalıştığı yorumlarına neden oldu. 

Kredi derecelendirme kuruluşunun yayımladığı "Küresel Ekonomik Görünüm, EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) ve Gelişen Piyasalar; Enflasyonu, Faiz oranlarını ve Büyümeyi Dengelemeye Çalışmak" başlıklı raporunda, Türkiye'nin bu yıl ve gelecek yıla ilişin ekonomik büyüme tahminleri yükseltildi.

Raporda, Türk ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin 1,7 puan artırılarak yüzde 5,2'ye revize edilmesine gerekçe olarak, bu yılın ikinci çeyreğinde büyümenin beklentinin üzerinde gerçekleşmesi ve kış aylarına kadar sürmesi beklenen turizm sektörünün güçlü performans sergilemesi gösterildi.

S&P raporunda, Türk ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme beklentisinin yukarı yönlü revize edilmesi yönündeki kararın ise ilerde genişleyici makroekonomik politika adımlarının devam edeceğine ilişkin beklentileri yansıttığı kaydedildi.

Raporda, 2023'teki parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde hükümetin uygulanabileceği olası ek politika desteği beklentisiyle, Türkiye'nin gelecek yıla ilişkin ekonomik büyüme beklentisinin de 1,1 puan artırılarak yüzde 2,8'e yükseltildiği ifade edildi.

Raporda, Euro Bölgesi ekonomisinin sert bir küçülmeye gitmesi beklenirken, bölgede gelecek dönemde kredi derecelendirme kuruluşunun temel ekonomik senaryosunda bile 2023 yılı itibarıyla yüzde 0,3 ile neredeyse yok denecek kadar küçük bir büyümenin öngörülebildiği dile getirildi.

S&P’nin raporunda, bu yılın ağustos ayında yüzde 80 seviyesine ulaşan enflasyonun genişlemeci politikalar nedeniyle bir süre daha çok yüksek seviyelerde seyrettikten sonra, enerji fiyatlarının daha ılımlı hale gelmesi ve baz etkisiyle kademeli olarak azalarak 2023'te yüzde 40 seviyesine düşmesinin beklendiği belirtildi.

Kredi derecelendirme kuruluşunun raporunda, "Gelişmekte olan bazı önemli EMEA ekonomilerinde ekonomik faaliyet gözle görülür şekilde yavaşladı. Kötüleşen jeopolitik ve finansal koşulların, özellikle gelişmekte olan Avrupa'da, yılın geri kalanında ve 2023'ün başlarında büyüme üzerinde baskı oluşturmasını bekliyoruz." ifadelerine yer verildi.

Gelişen piyasalarda ise Türkiye'nin güçlü turizm performansının örnek verildiği raporda, "Enerji ihracatçıları için hala çok uygun ticaret koşulları mevcut. Türkiye'nin kışa kadar uzayacak olan patlayan turizm sezonu da dahil olmak üzere, genel olarak zorlu bölgesel ekonomik görünüm içerisinde bazı parlak noktalar mevcut." değerlendirmesinde bulunuldu.

Yorumlar