Büşra Kayıkçı kimdir, nerelidir, kaç yaşında?

Büşra Kayıkçı kimdir, nerelidir, ne mezunudur, kaç yaşındadır? Türkiye'nin ilk başörtülü ünlü piyanisti olmayı başaran Kayıkçı, birçok kesimden hem tepki hem de tebrik alıyor.

Google Haberlere Abone ol
Başörtülü piyanist dikkatleri üzerine çekti

Büşra Kayıkçı 27. İstanbul Caz Festivali kapsamındaki "Genç Caz" konserlerinde sahne alacak müzisyenleri belirleyen yarışmada dereceye girdi ve bu başarısını sosyal medyada duyurdu. Genç cazcıyı tebrik edenler kadar başörtüsü taktığı için linç etme peşine düşenler de oldu.

İç mimar, ressam ve piyanist Büşra Kayıkçı, İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) sonbaharda gerçekleştireceği 27. İstanbul Caz Festivali kapsamındaki Genç Caz konserlerinde sahne alacak müzisyenler arasına girmeye hak kazandı. Afroloji, An Quartet, Deli Bakkal, Saynur Eren Duo Project ve Udgang Trio ile birlikte parklarda caz konserlerinde yer alacak olan Kayıkçı bu mutluluğunu sosyal medyadan paylaştı.

Kayıkçı'nın mutluluğunu paylaşması sosyal medyanın fütursuzluğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Hürriyet'in haberine göre Kayıkçı, başörtülü olduğu için nefret dolu yorumların hedefi oldu. Paylaşıma "laik" kesimden, "Tek eksiğimiz baş örtülü caz sanatçımız idi tebrik ediyorum.", "Başörtüsüyle piyano çalmak günah değil miydi? İslamcılar kudurur şimdi" gibi sözlerle linçe varan yorumlar paylaşıldı.

"BİR KADININ BAŞARISINI ELEŞTİRMEK YOBAZLIK"

Ancak çok büyük bir kesim sanatçıya yönelik bu ifadeleri eleştirdi ve başarısı için tebrik etti. Kullanıcılar, "Tebrik ederim eserlerini zevkle dinliyorum. (Bir 28 Şubat mağduru olarak) Şu kareye bakıp hala tesettür- enstrüman ayrımcılığı yapanları 28 Şubat'ta tesettür-eğitim ayrımcılığı yapanlardan farklı görmüyorum. Sen başarılarına devam et burada yazılanlara takılma", "Elhamdülillah Müslümanım. Hanımefendiyi tebrik ederim, muazzam bir başarı gerçekten. Bir kadını bir şeyler başarabildiği için eleştirmek gerçekten yobazlıktır" gibi sözlerle Kayıkçı'ya destek oldu.

BÜŞRA KAYIKÇI: BİR İNSANI ÜRETİMİYLE DESTEKLEMEK EN ONURLU DURUŞ

Twitter'da mutluluğumu paylaşırken negatif yorumlar alma ihtimali her zaman var. Twitter linç kültüründen beslenen bir mecra. Ama bu kısmına takılmamak lazım çünkü özellikle genç sanatçılar için çok faydalı bir tanıtım platformu. Çok sayıda destek mesajı geliyor. Bence karşınızdaki kim olursa olsun bir insanı salt üretimi ile desteklemek en onurlu duruşlardan biri. Kendi adıma tarafsızca beni destekleyen, tebrik edenler olduğu için elbette çok mutluyum. Genç Caz konserlerinde sahne alacağım için çok heyecanlıyım. Resim ve müzik benim için birbirini besleyen iki alan. İkisinde de armoni dediğimiz öge kullanılıyor. Çoğu zaman çaldığım bir melodi zihnimde bir rengi çağrıştırıyor. Resim yapmanın özellikle sulu boyanın zihnimi rahatlatan bir tarafı var. Akışkan ve teklifsiz yapısı müziğimde kullandığım formlara ilham veriyor.

20 YILDIR PİYANO ÇALIYOR, BESTE YAPIYOR

Üniversitede mimarlık eğitimi alan 30 yaşındaki Büşra Kayıkçı'nın sanat yolculuğu çok küçük yaşlarda başladı. Ailesi tarafından bale, resim, tiyatro ve piyano derslerine götürülerek büyütülen Kayıkçı üniversite eğitiminin ardından Kuzguncuk'ta Sulu Fikirler Atölyesi'ni açarak resme ve müziğe odaklandı. Burada resim alanında yeni yetenekleri arıyor, besteler yapıyor. 20 yıldır piyano çalan Büşra Kayıkçı kendi bestelerini yapıyor. Sanatçının 'Eskizler' adında bir albümü 'Doğum' ve 'Tuna' adında iki teklisi bulunuyor.

Yorumlar

feriha akarsu büşra kayıköı nın biyografisi