Burundi Uluslararası Ceza Mahkemesinden ayrılan ilk ülke oldu

- Burundi Adalet Bakanı Kanyana: - (Emniyet ve yargı mensuplarına hitaben) "İnsan haklarına saygılı olun ki bundan böyle beyazlar Burundi'yi sahte kanıtlarla suçlayamasın" - AB: - "Burundi'nin mahkemeden çekilme kararı, ülkenin uluslararası toplumdan daha fazla yalıtılmasına yol açacak çok ciddi bir geri adımdır"

Google Haberlere Abone ol
Burundi Uluslararası Ceza Mahkemesinden ayrılan ilk ülke oldu

BUJUMBURA (AA) - Orta Afrika ülkesi Burundi, Roma Anlaşması ile kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) taraf olup anlaşmadan çekilen ilk ülke oldu.

UCM sözcüsü Fadi El Abdallah, Burundi'nin geçen yıl Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterine mahkemeden ayrılma niyetini bildirerek başlattığı fesih sürecinin sonuçlandığını açıkladı.

Sözcü Abdallah, ülkenin anlaşmadan çekilmesinin UCM savcılığının ülkede 2015 yılından bu yana devam eden siyasi çatışmalar hakkında halen sürdürdüğü ön soruşturmayı etkilemeyeceğini belirtti. Ön soruşturma Nisan 2016'da başlatılmıştı.

Burundi Adalet Bakanı Aimee Laurentine Kanyana, konuyla ilgili yaptığı açıklamada mahkemeden ayrılmalarının, ülkelerinin bağımsızlığı yönünde "büyük bir başarı" olduğunu söyledi.

Burundili bakan, ülkesinin emniyet ve yargı mensuplarına insan haklarına saygılı olmaları çağrısı yaptı. Kanyana, "İnsan haklarına saygılı olun ki bundan böyle beyazlar Burundi'yi sahte kanıtlarla suçlayamasın." ifadelerini kullandı.

Burundi'nin mahkemeden çekilme kararı insan hakları kuruluşlarının ve Avrupa Birliği'nin tepkisini çekti. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin ofisinden yapılan açıklamada, "Burundi'nin mahkemeden çekilme kararı, ülkenin uluslararası toplumdan daha fazla yalıtılmasına yol açacak ciddi bir geri adımdır." ifadeleri yer aldı. AB, ülkeye mahkemeyle iş birliğini sürdürme çağrısı yaptı.

Burundi, mahkemenin yargılamalarında Afrika kıtasına orantısız olarak odaklandığı gerekçesiyle Roma Anlaşmasından ayrılma girişiminde bulunan üç Afrika ülkesinden biriydi. Güney Afrika'nın çekilme kararı mart ayında meclis tarafından reddedilmiş, Gambiya'dan ise iktidara gelen yeni hükümet çekilme kararını geri almıştı.

Ülke, Cumhurbaşkanı Pierre Nkurunziza'nın üçüncü dönem iktidarda kalma kararı almasının ardından muhalif siyasi gruplar arasından çıkan çatışmalarla ülke, siyasi kargaşaya sürüklenmişti. BM soruşturma komisyonu geçen ay yayınladığı raporda, ülkede hükümet güçleri tarafından sivil halka yönelik kitlesel katliam ve tecavüzlerin yaşandığı insanlığa karşı suçlar işlendiğini bildirmişti. 500'den fazla tanığın ifadelerine dayanarak hazılanan raporda, Ulusal İstihbarat Ajansı ve emniyetin üst düzey isimleri suçlanmıştı.

Yorumlar