Burseya Dağı, PYD-PKK'dan ele geçirildi

Suriye'nin Afrin kentinde günlerdir hava muhalefeti nedeniyle ele geçirilemeyen Burseya Dağı bugün düzenlenen hava ve kara taarruzuyla ele geçirildi

Google Haberlere Abone ol
Burseya Dağı, PYD-PKK'dan ele geçirildi

Sonhaberler | Haber Merkezi

Suriye'nin Afrin kentinde devam eden Zeytin Dalı Harekatı'nda önemli bir eşik geçildi. Bölgeden gelen son dakika haberine göre Afrin harekatında şu ana kadar hava muhalefeti nedeniyle bir türlü ele geçirilemeyen Burseya Dağı bugün havaların düzelmesiyle birlikte terör örgütünden alındı. 

Zeytin Dalı Harekatı'nda Afrin'in kuzeydoğusundaki stratejik Burseya Dağı, PYD/PKK'dan ele geçirildi.

DEMİR VE BETON BARİYERLER

Burseya Dağı'nda terör örgütünün, iddiaya göre Alman mühendislerin yardımıyla demir ve betondan oluşan gözetleme kuleleri yaptığı belirtiliyor. Kuleler önce savaş uçakları, ardından obüslerle vuralarak tahrip edildi. Daha sonra da TSK ve ÖSO birlikleri karadan ilerleyerek tepeyi ele geçirdi.

Terör örgütü, Burseya Dağı'nın hem Kilis il merkezi hem de muhaliflerin kontrolündeki Azez'e bakan konumu sayesinde bu bölgelerdeki sivilleri havan, top ve füze saldırılarıyla hedef alıyordu.

TOPLAM 18 NOKTA KURTARILDI

Gece saatlerinde hava akınları ve topçu atışları ile vurulan Burseya Dağı'na yönelik operasyon ile başlayan harekatın 9. gününde Burseya Dağı ile beraber Afrin'in beş beldesinde 13'ü köy, biri köy altı yerleşim ve 4'ü stratejik tepe olmak üzere toplam 18 nokta örgütten kurtarılmış oldu.

TSK ve harekata destek veren Özgür Suriye Ordusu güçleri, harekatın önceki günlerinde Bülbül beldesine bağlı Şengal, Zehran, Bali Köy, Kurni, Hay Oğlu, Heftar, Ursa köyleri ve Kürdo köy altı yerleşimi, Racu beldesinde Edamanli, Ali Bekki, Bilal Köy, Ömer Uşağı, Mamel Uşağı, 740.Tepe, Şeyh Hadid beldesinde Şeyh Hadid Tepesi, Kara Mitlak, Cinderes beldesinde de Hammam köyü ile Mersides Tepesi'ni ele geçirmişti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 'DÜŞMEK ÜZERE' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Çorum'da yaptığı açıklamada, cephedeki komutanlarla görüştüğünü Burseya Dağı'nın düşmek üzere olduğunu söylemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anadolu'nun manevi mimarı Yunus Emre'nin "Geldi Geçti Ömrüm Benim" isimli şiirinin "Geldi geçti ömrüm benim. Şol yel esip geçmiş gibi. Hele bana şöyle gelir. Şol göz yumup açmış gibi. İş bu söze Hak tanıktır. Bu can gövdeye konuktur. Bir gün ola çıka gide. Kafesten kuş uçmuş gibi. Bu dünyada bir nesneye. Yanar içim göynür özüm. Yiğit iken ölenlere. Gök ekini biçmiş gibi." dizelerini okudu.

Üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin, toprağa düşen yiğitlerin sızısının yüreklerden gitmediğine dikkati çeken Erdoğan, zamanla içlerdeki yaralar kabuk bağlasa da kaybettiklerinin yerinin asla dolmadığına işaret etti.

Erdoğan, en büyük teselli kaynaklarının ise "Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyiniz. Bilakis onlar diridirler, lakin siz anlamazsınız, lakin siz bilmezsiniz." ayetinin olduğunu aktardı. Burada müjdelendiği gibi şehitlerin tüm günahlarının affedildiğine inandıklarını söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Şehitlerimizin mübarek kanlarını döken hainlerin de hem bu dünyada hem de öteki dünyada zebil olacağını biliyoruz. İşte bu sabah itibarıyla komutanımızla görüştüm. Şu an itibarıyla bu teröristlerden 484 tanesi ila cehenneme zümera. İnşallah Burseya tepesi de düşmek üzere. Orası da alındığı andan itibaren inşallah çok daha emin bir şekilde yola devam, durmak yok. Bak, Azez'de şu anda adeta huzur var. Güneyden aynı şekilde kuzeye taaruzlar devam ediyor. Bu karda kışta, Mehmedimiz, Özgür Suriye Ordusuyla beraber yola devam ediyor."

TSK'DAN AÇIKLAMA: DAĞ ALINDI,  TEMİZLİK DEVAM EDİYOR

Türk Silahlı Kuvvetlerinden yapılan açıklamada,  "Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Burseya Dağı ele geçirilmiştir. Bölgenin teröristlerden temizlenmesi faaliyetleri sürdürülmektedir." denildi.

BUGÜN 77 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Genelkurmay Başkanlığından, Zeytin Dalı Harekatı kapsamında 557 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi. Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) hudutlarda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak amacıyla Suriye'nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş bölge halkını terör örgütü üyelerinin baskı ve zulmünden kurtarmak üzere 20 Ocak saat 17.00'de Zeytin Dalı Harekatı'nın başlatıldığı hatırlatıldı.

Harekatın planlandığı şekilde devam ettiği belirtilen açıklamada, harekatın Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) terörle mücadeleye ilişkin kararlarıyla, BM sözleşmesinin 51'inci maddesinde yer alan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edildiği vurgulandı.

Harekatın planlama ve icrasında, sadece teröristlerin ve onlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçlerin hedef alındığı ifade edilen açıklamada, sivil/masum kişilerin ve çevrenin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyetin gösterildiğinin altı çizildi.

13 UÇAKLA HAVA HAREKATI

Açıklamada, harekatla ilgili şu bilgilere yer verildi: "Hava harekatı, taarruz helikopterleri, silahlı insansız hava araçları ve kara ateş destek vasıtaları ile desteklenen Zeytin Dalı Harekatı, planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir. Hava Kuvvetlerince gün içerisinde gerçekleştirilen hava harekatı ile PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan toplam 20 hedef imha edilmiştir. Harekata katılan 13 uçak emniyetle üslerine dönmüşlerdir. Zeytin Dalı Harekatı kapsamında bölgeden elde edilen bilgilere göre gün içerisinde 73 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmiştir. Harekatın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 557 olmuştur."

PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü unsurları ile girilen çatışmalarda bugün Türk Silahlı Kuvvetlerinden hayati tehlikesi olmayacak şekilde iki askerin yaralandığının belirtildiği açıklamada, bir Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensubunun şehit olduğu, hayati tehlikesi olmayacak şekilde dört ÖSO mensubunun da yaralandığı bildirildi.

Yorumlar