Bursa Ticaret Borsası Başkanı Matlı'dan açıklama

Bursa Ticaret Borsası Başkanı Matlı'dan büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirme: "Piyasalardaki yüksek dalgalanma ve buna paralel artan girdi maliyetlerine karşın elde edilen 7,4'lük büyüme, özveriyle üretmekten vazgeçmeyen Türk sanayicisinin gücünü gösterdi"

Google Haberlere Abone ol
Bursa Ticaret Borsası Başkanı Matlı'dan açıklama

Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, "Piyasalardaki yüksek dalgalanma ve buna paralel artan girdi maliyetlerine karşın elde edilen 7,4'lük büyüme, özveriyle üretmekten vazgeçmeyen Türk sanayicisinin gücünü gösterdi.Türkiye, elde ettiği 7,4'lük büyüme oranıyla en büyük ticari pazarı olan Avrupa Birliği üyesi ülkelerden daha iyi bir performans sergiledi." ifadelerini kullandı.

Matlı, yaptığı yazılı açıklamada, yılın ikinci çeyreğinde baz etkisiyle yüzde 21,7 büyüyen Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrekte yüzde 7,4 gibi bir büyüme oranı yakalamasının çok önemli olduğuna dikkati çekti.

Büyüme verilerinde ihracatın ana gruplar bazında en hızlı büyümeyi yüzde 25,6 ile gösterdiğini aktaran Matlı, şunları kaydetti:

"Sanayide büyüme yüzde 10, hizmetler sektöründe ise yüzde 20,7 olarak gerçekleşirken, 12 çeyrek boyunca büyüme başarısı gösteren tarım sektörünün üçüncü çeyrekte yüzde 5,9 oranında daralması dikkati çekmektedir. Zira koronavirüs salgınında ortaya çıkan 'omicron' varyantı endişesi nedeniyle başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada yeni kısıtlamaların gündeme geldiği, kuraklık tehlikesinin de ciddi boyutlara ulaştığı bir dönemde, tarım sektöründe yaşanan daralmanın önümüzdeki süreçte büyük sıkıntılara yol açmaması için bir an önce acil yapısal tedbirler hayata geçirilmelidir."

Matlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Piyasalardaki yüksek dalgalanma ve buna paralel artan girdi maliyetlerine karşın elde edilen 7,4'lük büyüme, özveriyle üretmekten vazgeçmeyen Türk sanayicisinin gücünü gösterdi. Türkiye, elde ettiği 7,4'lük büyüme oranıyla en büyük ticari pazarı olan Avrupa Birliği üyesi ülkelerden daha iyi bir performans sergiledi. Ancak son dönemdeki faiz indirimlerinin neden olduğu kur artışları, üreticimizi ve sanayicimizi derinden endişelendirmekte, piyasalardaki öngörülebilirliği ciddi düzeyde azaltmaktadır. Bu durum, aynı zamanda ekonomimize olan güveni zedelerken, döviz kaynaklı yaşanan maliyet artışları enflasyonu da tetiklemektedir. Türk iş dünyası olarak bu noktada beklentimiz, bir an önce kur dalgalanmalarının önüne geçecek fiyat istikrarını sağlayacak politikaların hayata geçirilmesi, ekonomide öngörülebilirliğin sağlanmasıdır. Unutmamalıyız ki kalıcı büyümenin temeli olan yatırım, üretim, ihracat ve istihdamın yolu, istikrarlı bir kur ve düşük enflasyondur."

Yorumlar