Bulgaristan'da seçimlere doğru

- Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu DOST Partisi lideri Mestan, seçim kampanyasını kapsamında Çorbaciyisko kasabasında konuştu - Mestan: - "Eminim ki yüzde 4 barajını aşacağız. Öyle bir sorun yok" - "İsterse beni kelepçeleyip hapse atsınlar. Sizin ardınızda dev gibi, 80 milyonluk Türkiye var" - "Ne istiyorlarsa yapsınlar. Kardeşlerimin kalplerindeki duyguyu kimse silemez. Artık Lütvi Mestan ve partinin diğer milletvekili adayları seçmenin önüne çıktığında cesursa, özgürce 'Ne Mutlu Türk'üm diyene' diyor, 27 yıldır bu duyulmayan güzel sözler şimdi milletimizin kalbine değiyor"

Google Haberlere Abone ol
Bulgaristan'da seçimlere doğru

ÇORBACİYİSKO (AA) - Bulgaristan'da Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar (DOST) Partisi Genel Başkanı Lütvi Mestan, 26 Mart'ta yapılacak seçimler öncesinde bazı engellemelerle karşılaşmalarına rağmen yüzde 4 barajını aşarak meclise gireceklerini söyledi.

Bulgaristan'da üyelerinin çoğunluğunu Türklerin ve Müslümanların oluşturduğu DOST Partisinin lideri Mestan, 26 Mart'ta yapılacak parlamento seçimleri kampanyası kapsamında çok sayıda Türkün yaşadığı Çorbaciyisko (Çorbacılar) kasabasında konuştu.

Şehre gelişinde parti otobüsünün durdurularak kasaba merkezine sokulmadığını ve yürüyerek konuşma yapacağı alana gelmek zorunda kaldığı bilgisini veren Mestan, zorluklar içerisinde kampanyalarını sürdürdüklerini anlattı.

Mestan, Bulgaristan'daki Türk ve Müslümanların oylarına talip olduklarını belirterek, "Eğer kendini Türk bilen bir siyasetçi veya Türk partisi olduğunu söyleyen bir siyasi parti, Türkiye'den uzak duruyorsa, o siyasetçi veya siyasi parti, Türk ve Müslüman toplumunu temsil edemez. Bu hak artık DOST Partisinindir." dedi.

Herkesin sandığa giderek oylarını kullanması çağrısında bulunan Mestan, "Korkmayacaksınız. Korkmamanız için iki neden var. Birincisi, günden güne güç toplayan DOST Partisi var. İkincisi, yalnız değilsiniz. Bunu yine söyleyeceğim, isterse beni kelepçeleyip hapse atsınlar. Sizin ardınızda dev gibi, 80 milyonluk Türkiye var." diye konuştu.

Semt pazarını ziyaret eden Mestan, ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Seçmene ilk olarak 'Türklüğümüzü ve Türkçülüğümüzü cesurca savunacağız' mesajı verdiklerini belirten Mestan, şunları kaydetti:

"Bulgaristan'da azınlıkların haklarıyla ilgili çözülmemiş çok problem var. Örneğin ana dilimizde propaganda yapmak yasaktır. Bu nedenle bana sürekli ceza veriyorlar. Milletime söz verdim, hakkımı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde arıyorum. Bulgaristan'a karşı dava açtım. Bu davayı eminim ki kazanacağım ve o zaman da bu ayrımcı maddelerin seçim kanundan çıkarılacağından eminim."

Mestan, davayı kazanması halinde alacağı tazminatı da Türkçe öğretimine bağışlayacağı bilgisini verdi.

Bir soru üzerine, "Eminim ki yüzde 4 barajını aşacağız. Öyle bir sorun yok." diyen Mestan, Türkiye'de ve Avrupa'da yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının 26 Mart'ta oy vermeleri çağrısında bulundu.

Mestan, "Bize öyle güç versinler ki DOST Birliğinde seçilen milletvekilleriyle onlar önümüzdeki 4 yıl içinde gurur duysunlar." değerlendirmesinde bulundu.

Mestan, Hak ve Özgürlükler Hareketinin (HÖH) seçmenler üzerinde büyük bir baskı kurduğuna işaret ederek, halkın, Dost Partisine oy vermeleri halinde işten çıkarılmakla tehdit edildiğini dile getirdi. Türkiye’den oy kullanmak için gelen vatandaşların da tehdit edildiğini belirten Mestan, şöyle devam etti:

"Normal şartlarda toplantılarımızı yapamıyoruz. Bugün miting yapamadık, gördünüz. Mikrofon vermediler. Ben bağıra çağıra konuşmak zorunda kaldım. Bizim pankartlarımızı yırtıyorlar. Ne istiyorlarsa yapsınlar. Kardeşlerimin kalplerindeki duyguyu kimse silemez. Artık Lütvi Mestan ve partinin diğer milletvekili adayları seçmenin önüne çıktığında cesursa, özgürce 'Ne Mutlu Türk'üm diyene' diyor, 27 yıldır bu duyulmayan güzel sözler şimdi milletimizin kalbine değiyor. Millet, 13 numara ile DOST Birliğini destekleyecek, bunda kimsenin şüphesi olmasın. Bu kötü gidişe artık dur diyeceğiz."

Lütvi Mestan, Çorbaciyisko'daki etkinliğin ardından doğduğu Ostrovetz (Adalı) köyüne geçti. Köylülerle kucaklaşan Mestan, seçimler için destek istedi.


Yorumlar