Bukalemun neden yavrusunu yer?

Bukalemun neden yavrusunu yer, yavrusunu yiyen hayvanlar neden bunu yapar, bilinçli mi yoksa bilinçsizce mi yerler? İşte doğadaki katil anne babaların yaptıkları şaşırtıcı davranışlar:

Google Haberlere Abone ol
Bukalemun neden yavrusunu yer?

Bukalemun neden yavrusunu yer, yavrusunu yediğinini farkında mıdır yoksa kazayla mı yer? Bulunduğu ortama uyum sağlamak için anında o ortamın renklerini alabilme mucizesine sahip olan bukalemunların çok az bilinen üzücü yönleri var. Bukalemunlar yavrularını yer. Peki, ama bukalemun neden yavrusunu yer?

Bukalemun neden yavrusunu yer?
Bukalemun neden yavrusunu yer?

 

Yavrularını yiyen hayvanlar konusunda araştırmalar yapan Profesör Craig Packer, "Bebeğin öldürülmesi, bir yırtıcının sessizce avlanmasına benzemiyor," diyor.

Packer durumu "Yetişkin aslanlar kendi yavrularını öldürürken vahşileşiyor, hırıldıyor ve gerçekten oldukça rahatsız edici bir hal alıyor," diye tarif ediyor. "Yavruları kafa ve boyunlarının arkasından ısırıyor, karın bölgelerini eziyor."

Yeni doğan yavrunun öldürülmesi, güçlü olanın hayatta kalması ilkesinin sıklıkla gözden kaçırılan bir yöntemi.

Kemirgenler ve primatlar gibi memeliler; balıklar, böcekler ve çiftyaşamlılar gibi pek çok türün yeni doğan yavrusunu öldürdüğü kaydedilmiş.

Bilimsel araştırmalar, öldürme eylemini gerçekleştiren yetişkin için, yavrunun ölmesinin daha fazla üreme şansı, kısıtlı kaynaklara erişim, doğrudan beslenme ya da yanlış yönlendirilmiş ebeveyn bakımının önlenmesi gibi faydaları olabileceğini gösteriyor.

Yeni doğan yavru genellikle yetişkin erkekler tarafından öldürülüyor. Peki, ama neden? İşte bazı nedenleri:

Erkek koruması bebeğin hayatta kalmasında önemli bir rol oynadığından, yavrular esasen babaları tarafından korunurlar.

Ancak sahneye yeni erkekler dahil olduğunda, her şey değişebilir.

Araya giren başka erkek aslanlar bu babaları alt etmeye çalışır.

Bukalemun neden yavrusunu yer?
Bukalemunlar genellikle böceklerle beslenirler

 

Baba aslanı yaralayarak, kovarak ve hatta daha önce baskın olan erkeği öldürerek gruplarının liderliğini ele geçirmekte başarılı olurlarsa, yeni doğmuş yavrular için daha da büyük bir risk ortaya çıkar.

Zira sahneye yeni katılan erkeğin genellikle tek bir talebi vardır - anneyle çiftleşerek kendi çocuklarına sahip olmak.

Aslan topluluklarında, yeni doğmuş yavruların öldürülmesi, annenin hızla yeniden üreyebilir duruma gelmesini sağlayarak, yeni katılan erkeklerin kendi yavrularına sahip olma şansını artırır.

Kendilerinden olmayan erkek yavruları öldürmemek, yavruların büyüdüklerinde kendi darbelerini yapma riskini göze almak anlamına gelecektir.

Dişiler de yavruları öldürüyor

Ama genç hayvanları öldüren sadece erkekler değil.

Cambridge Üniversitesinden Profesör Tim Clutton-Brock dişilerin de aynı şeyi yaptığını söylüyor.

"Dişiler de birbirlerinin bebeklerini aynı şekilde öldürüyor" diyor.

Dişi sıçanlar beslenmek için diğer dişilerin yavrularını yiyerek, yavrulamak için yuvalarını ele geçirir.

Anne sıçanlar da yavrularından sakat ya da yaralı olanları, sağlıklı yavrulara daha fazla kaynak ayırabilmek için öldürür.

Yeni doğan yavrunun öldürülmesi, rekabetin azaltılmasıyla bir hayvanın üreme başarısını da artırabilir.

Dişi mezarcı böcekler, yaşamlarının devamlılığını garantilemek için kendi larvalarından önce rakiplerininkini öldürür.

Kırktan fazla primat türünün yeni doğan yavruları öldürdükleri biliniyor

Ancak Journal of Theoretical Biology'de yayınlanan bir araştırma, pek çok türde dişilerin riski azaltmak için bazı stratejiler geliştirdiklerini ortaya koyuyor.

Dişi primatlar, birden fazla erkekle çiftleşerek, erkeklerin babanın kim olduğunu gizli tutan babalık karmaşası yöntemini kullanıyor.

Böylece erkekler bir gruba dâhil olmaya çabalarken, genç primatların yaşama şansı yükseliyor.

"Babunlar gibi primatlar arasında, çok erkekli gruplarda eğer iki erkek bir dişiyle çiftleşir ve yavrunun hangisinden olduğu bilinmezse, yavrunun öldürülmesi riski azalıyor," diyor Prof Clutton-Brock.

Çalışmaya göre, yeni doğan yavru, katilinin bir sonraki yavrunun babası olma şansının yüksek olduğu durumlarda baskınlık hiyerarşisinde değişiklik olabilmesi için öldürülüyor.

Bukalemunlar ise normal şartlarda kendi yavrularını yemezler; ancak avlanamadıklarında, aşırı derecede aç kaldıklarında bütün canlıların yapabileceği ihtimal dahilinde olan bu davranışı ortaya koyarlar ve yavrularını yerler; ancak çok nadir görülen bir olaydır. 

Bukalemunlar genel olarak sinekler, böceklerle beslenirler.


 

Yorumlar