Bugün benzine zam var mı, motorine, LPG'ye zam gelecek mi?

Petrol fiyatları son bir gün içinde sert şekilde düştüğü halde akaryakıta zam gelmeye devam ediyor. Son Dakika: Bugün benzine zam var mı, motorine, LPG'ye zam gelecek mi? Zam var mı benzine, motorine, akaryakıta zam gelecek mi, ne kadar zam geldi, yeni zamlar var mı?

Google Haberlere Abone ol
Petrol düşüşte bu neyin zammı?

Bugün benzine zam var mı, motorine, LPG'ye zam gelecek mi? Zam var mı benzine, motorine, akaryakıt zammı gelecek mi sorular son bir haftadır neredeyse her gün araç sahipleri tarafından merakla soruluyor. Dünya genelinde brent petrol fiyatları sert bir şekilde düştüğü halde Türkiye'de motorine 2,25 TL zam yapıldı. Bu oran bir anda yüzde 10'a denk geliyor. 

Ülke ekonomisinin de kötü etkilenmesine neden olan zamlar Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte artmaya başladı. 

Elektrik, doğalgaz ve akaryakıt zamlarının küresel çapta ülkeleri olumsuz etkilediği bir dönemde çıkan Rusya-Ukrayna savaşı özellikle de bu ülkelerden ithalat yapan Türkiye gibi ülkeleri çok olumsuz yönde etkilemeye başladı. 

Ayçiçek yağı, petrol, doğalgaz gibi önemli hassas ürünleri bu ülkeden ithal eden Türkiye'de fiyatlar bir anda fırlamaya başladı.

Fiyatların en çok arttığı alanlardan biri ise akaryakıt oldu.

Küresel petrol fiyatları 130 dolara dayanırken Türkiye'de de akaryakıt fiyatları günden güne artıyor. 

Peki, Zam var mı benzine, motorine, akaryakıt zammı gelecek mi?

Maalesef benzin ve motorine yeni zamlar var.

8 MART 2022 SALI GÜNÜ GELEN ZAM

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasından (EPGİS) alınan bilgiye göre, Ankara'da ortalama 18,77 liradan satılan benzinin litre fiyatı 19,34 lira olacak. Benzinin litresi İstanbul'da 18,68 liradan 19,25 liraya, İzmir'de 18,80 liradan 19,37 liraya çıkacak.

Ankara'da ortalama 19,86 liradan satılan motorinin litre fiyatı 21,30 lira olacak. Motorinin litresi İstanbul'da 19,77 liradan 21,21 liraya, İzmir'de 19,86 liradan 21,30 liraya çıkacak.

Akaryakıt fiyatlarındaki son artışla birlikte motorinin litre fiyatı benzini geride bıraktı. Küresel piyasalarda motorin talebinin yüksek olması ve en fazla üretimin yapıldığı rafinerilerin Rusya'da bulunması nedeniyle söz konusu ürüne benzinden daha fazla zam yapıldı.

Türkiye'de geçen yıl toplam 3 milyon ton benzin, 26 milyon 280 bin ton da motorin tüketildi. Bu dönemde toplam 10 milyon 523 bin ton motorin ithalatı yapıldı.

RUSYA PETROL FİYATLARINI ALT ÜST ETTİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Avrupalı müttefikleriyle Rusya'dan petrol ithalatını durdurmayı görüştüklerini açıkladı.

Bunun üzerine bu sabah itibarıyla brent petrolün varil fiyatı yüzde 10 yükselişle 130 dolara çıktı. Varil fiyatı gece saatlerinde Asya piyasasının açılmasıyla kısa bir süreliğine 139 dolara çıkarak 13 yılın zirvesine ulaştı.

Dünyada en çok petrol üreten ilk 5 ülke:

Günlük varil adedi (milyar)

 

RUSYA EN BÜYÜK 2. ÜRETİCİ

ABD'den gelen son açıklama halihazırda savaş nedeniyle artan arz endişelerinin katlanmasına yol açtı. Bunun nedeni Rusya'nın dünyanın en büyük 3. petrol üreticisi olması. Rusya günde ortalama 11.2 milyon varil petrol üretebiliyor.

Hatta ABD basını Rusya'yı devre dışı bırakmak için Beyaz Saray'ın uzun süredir 'düşman' olarak gördüğü Venezuela ile görüşmelere başladığını bildirdi. Venezuela günlük 2.3 milyon varil ile dünyanın en büyük 12. petrol üreticisi konumunda bulunuyor.

Zam var mı benzine, motorine, akaryakıta zam gelecek mi?
Zam var mı benzine, motorine, akaryakıta zam gelecek mi?

 

YENİ ZAM VAR MI?

Peki, 9 Mart Çarşamba günü zam gelecek mi, yeni zam var mı?

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası'ndan (EPGİS) yapılan açıklamaya göre; benzin ve motorine bir kez daha zam geldi.

Bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere, benzinin litresi 1 lira 7 kuruş, motorinin litresi ise 1 lira 59 kuruş arttı.

PETROL FİYATLARI DÜŞTÜ BU NEYİN ZAMMI?

Brent petrol fiyatları ABD'nin Rusya'dan petrol almamaya karar vermesiyle birlikte bir anda düşmeye başladı. 130 dolardan 118 dolara kadar gerileyen petrol fiyatları şu anda düşüş trendinde; ancak Türkiye'de akaryakıt fiyatlarına rekor zam geldi.

9 Mart Çarşamba Brent Petrol Fiyatları

 

Bir anda yüzde 10'dan fazla zam yapılan motorine 2,25 kuruş zam geldi. 

Benzine ise 79 kuruş zam yapıldı.

Petrol fiyatları düştüğü halde yapılan zammın ne olduğu merak ediliyor.

 

Yorumlar