"Bu gösteri bizi uzaya götürecek"

- Büyük Moskova Sirki Müdürü Zapachni: - "UFO için Türkiye'ye 100'den fazla kişinin yer aldığı büyük bir ekiple geliyoruz. Dünyadaki en iyi gruplardan biriyiz. Klasik bir sirk gösterisi olmayacak. Oldukça büyük ve ilgi çekici bir gösteri" - "22 metreden atlayış yapılacak. Kulenin altındaki alanı tamamen kullanacağız. Ekibimizin çoğu emniyet kemeri kullanmıyor. Bu herkesin kendi seçimi" - "Tüm dünya ekonomi üzerine kendisini inşa etmiştir. Hatta domates, muz, elma üzerine de diyebiliriz. Fakat hayat sadece yemekten ibaret değil. Hayat, bazı şeylerden minnet duymanız gereken bir şey"

Google Haberlere Abone ol
"Bu gösteri bizi uzaya götürecek"

İSTANBUL (AA) - HİLAL UŞTUK - Dünyanın önde gelen sahne gösterilerine imza atan Büyük Moskova Sirki, 19-20 Kasım'da "UFO" gösterisini sahneleyecek.

Sinan Erdem Spor Salonu'nda yapılacak gösteriye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Sirk Müdürü Edgard Zapachni, 12 yaşında ilk kez girdiği sirkte 29. yılını doldurduğunu, ailesinin başladığı sirk işine, kardeşiyle birlikte dördüncü kuşak olarak devam ettiklerini söyledi.

Zapachni, Türkiye'ye ilk kez geldiklerini dile getirerek, şunları aktardı:

"UFO için Türkiye'ye 100'den fazla kişinin yer aldığı büyük bir ekiple geliyoruz. Dünyadaki en iyi gruplardan biriyiz. Klasik bir sirk gösterisi olmayacak. Bu yüzden de büyük bir alan gerekiyordu. Oldukça büyük ve ilgi çekici bir gösteri. Bizim için önemli olan uzay atmosferini orada yaratmamız. Dekorlarımız çok büyük. Ekranlar mevcut olacak. Efektler ve ışık gösterileri sunulacak. 13 metre çapında ve yaklaşık 10 ton ağırlığında oldukça büyük ve hareketli bir uçan dairemiz var. Rusya’dan 4, Türkiye’den 2 olmak üzere 6 tır ile teçhizat ve kostümler taşınacak. 300’ün üzerinde kostüm kullanılacak."

Diğer sirk gösterilerinin aksine, UFO'da hayvan kullanılmadığının altını çizen Zapachni, "Bu gösteri bizi uzaya götürecek. Dünyaya yabancı bir gezegenin anlatımı, bir çeşit fantezi. Şu ana kadar kimse bir uzaylı görmedi. Biz de görmedik. Bu nedenle kafamızda bir uzaylı yarattık. Bir nevi fantezi. Bence bunu başardık." ifadelerini kullandı.

- "Gösterimimiz ilk haftasında rekor kırdı"

Edgard Zapachni, gösterinin ilk kez 3 yıl önce Moskova'da sahnelendiğine vurgu yaparak, "Sonra Belarus'ta aynı şovu sahneledik. Daha ilk gösterimlerde ziyaretçi anlamında bir rekor kırıldı. Bir haftada 79 bin kişi izledi şovu. Buz hokey pistinde çalışmıştık. Birleşik Arap Emirlikleri, Estonya ve Rusya'nın diğer şehirlerinde de sergiledik. Sanıyorum 1 milyonun üzerinde kişi tarafından izlendi. Başarılı bir gösteri oldu. Türkiye'den once Azerbaycan ve Gürcistan’da da gösterilecek." dedi.

Üç yıl içinde gösterinin en iyi şekline getirildiğine işaret eden Zapachni, Türkiye'de gösterilmeye hazır olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bu sirk büyük bir başarının öyküsü. Özellikle en iyi sporcu ve sanatçılarla çalışıyoruz. Havada herhangi bir çalışma yapıldığında her zaman tehlike söz konusudur. Bizim sanatçılarımız genellikle emniyet kemeri kullanmıyor. Bu da işin kalitesini yükseltiyor. 22 metreden atlayış yapılacak. Kulenin altındaki alanı tamamen kullanacağız. Ekibimizin çoğu emniyet kemeri kullanmıyor. Bu herkesin kendi seçimi. Profesyonellerle çalıştığımız için tercihi kendilerine bırakıyoruz. Bu insanlar riskn ne olduğunun bilincindeler. Özellikle riske giriyorlar. Çalışanlarımız uzun yıllarını sirkte geçirmiş kişiler. Uluslararası tecrübeye sahipler. Sürekli de uluslararası gösterilere ve festivallere katılarak, oralardan da ödüllerle geri dönüyorlar."

Sirk Müdürü Zapachni, Rusya ve Belarus'un akrobasi ve jimnastik milli takımı oyuncularının da ekipte yer aldığını kaydederek, "Sanatçılarımızın çoğu 10 yılı aşkın süredir bizimle birlikte. Çok eski sporcularımız da var. Bu insanlar mükemmel bir hazırlık sürecinin ardından sirkte görev alıyor. Diğerleri ise çocukluğundan itibaren sirkte çalışıyor ve sirkte çalışmak aileden gelen bir süreç bu kişiler için. Sanatçılarımızın çoğu genç. Akrobatik gösterilerde çalışanlar 20'li yaşlarda. Gösterimizdeki ortalama yaş ise 30 civarında." değerlendirmesinde bulundu.

Büyük Moskova Sirki'nin, Avrupa'nın en büyüğü olduğunu dile getiren Zapachni, 5 ayrı gösteri grubu ve toplam 700'e yakın kişiden oluşan ekiplerinin, son 5 yılda, Çin, Japonya, Estonya, Litvanya, Monte Carlo, Arap Emirlikleri, İtalya ve Almanya'da gösteri sunduklarını aktardı.

- "Seyirciyi memnun etmek bizim için önemli"

Zapachni, sirkte sanatçı, prodüktör ve müdür olarak görev yaptığını, ayrıca yeni şovları organize ettiğini sözlerine ekleyerek, şöyle konuştu:

"Türk seyircisinin, buraya dünyanın en iyi gösterilerden birini getirdiğimize inanmasını istiyor ve arzu ediyorum. Buraya çok sayıda sirk gösterisi geldiğini biliyorum. Seyircinin sirk gösterisini bol bol gördüğüne de eminim. Bu nedenle bu bizim için bir sınav. Bizim bu sınavı geçmemiz gerekiyor. Bu ilk ziyaretimiz ve seyirciyi memnun etmek bizim için oldukça önemli. Biz hiçbir zaman günlük planlama yapmıyoruz. Türk seyircisini ve İstanbul'u ziyaret edenleri memnun etmemiz, kendimizi sevdirmemiz gerekiyor. Öyle ki buraya bir kez daha gelebilelim."

Türkiye ile Rusya arasındaki gelişen ilişkilere de değinen Zapachni, ekonominin yanı sıra kültürel etkileşimin de önemli olduğunu vurgulayarak, "Bu kültür bağını muhafaza etmek bizim için önemli. Çünkü tüm dünya ekonomi üzerine kendisini inşa etmiştir. Hatta domates, muz, elma üzerine de diyebiliriz. Fakat hayat sadece yemekten ibaret değil. Hayat, bazı şeylerden minnet duymanız gereken bir şey. Eski Roma'da 'Ekmek ve gösteri' diyorlardı. Biz gösteri kısmından sorumluyuz. Bunun için de elimizden geleni yapacağız." dedi.

Fantastik sirk şovu UFO, uçan uzay gemileriyle sirkin kubbesinin altında tanımlanamayan uçuşan nesneler, gizemli varlıklarla karşılaşmayı vaad ederken, akrobatlar, palyaçolar ve hokkabazları seyreden izleyici, iki saatliğine bir yolculuğa çıkacak.

Yorumlar