BTC neden düşüyor son dakika kripto para piyasasını düşüren kararlar neydi?

BTC başta olmak üzere kripto para piyasalarında sert bir dalgalanma yaşanıyor. Dalgalanmanın nedeni ise yine her zamanki gibi Amerikan kaynaklı oldu.

Google Haberlere Abone ol
BTC neden düşüyor son dakika kripto para haberi

BTC neden düşüyor soruları bugün de yine merakla cevabı aranan soru oldu. Çünkü günün ilk ışıklarıyla birlikte BitCoin başta olmak üzere bütün kripto paralarda belirgin bir düşüş yaşandığı gözlendi. Hal böyle olunca da BTC neden düşüyor sorusu gündemin başına oturdu. 

BTC NEDEN DÜŞÜYOR

BTC Amerikan Merkez Bankası yüzünden düşüyor. Çünkü banka bir kez daha küresel piyasaları alt üst eden bir karara imza attı. Bankanın aldığı karar kripto para piyasalarında da sert düşüşlere neden oldu. Amerikan Merkez Bankası Fed bir kez daha faiz yükselteceği sinyalini verdi. Hal böyle olunca da kripto paralar çakıldı.

2021’in Kasım ayında 69 bin dolarla tarihi zirvesini gören Bitcoin, bugün 20 bin doların altını görerek 19 bin 934 dolar seviyelerine kadar geriledi. Lider kripto para birimi, tarihi zirvesinden yüzde 71 oranında uzakta bulunuyor. Bitcoin gün içinde en düşük 19 bin 768 dolar, en yüksek de 21 bin 831 dolar seviyesini gördü.

Ethereum’da da durum Bitcoin’den farklı değil. Tarihi zirvesi 4 bin 867 dolar olan Ethereum, gün içinde en düşük 1409 dolar, en yüksek de 1546 dolar seviyesini gördü.

Bitay Araştırma’nın günlük kripto para bülteninde ise şu ifadelere yer verildi: “Kripto paralar hem makroekonomik hem de sektörel gelişmelerin etkisiyle geri çekildi. Lider kripto para birimi Bitcoin güne 19770$, Ethereum ise 1415$ seviyelerinden başladı.”

Bitay Araştırma Departmanı Analisti Betül Yavuz piyasanın son 24 saatini değerlendirdi

Bitcoin son zamanlarda hem makroekonomik veriler hem de kripto paraların kendi iç dinamiklerinde gelişen olaylarla birlikte önemli iki destek seviyesini kırarak %10 civarında geri çekilmeyle 19770$ seviyelerini gördü. Bugün sabah saatlerinde 19950$ seviyelerinde, Etheruem da Bitcoin’i takip ederek 1415$ seviyelerinde fiyatlanıyor. Altcoinler %5-%10 civarında geri çekilmelerle güne başlayarak lider kripto paraları takip ediyor. Kripto para piyasasının toplam değeri %5 civarında geri çekilmeyle 1 trilyon doların altında 895 milyar dolar seviyelerinde hareketlilik gösteriyor. Geri çekilmeler devam ederken bugün ASR’nin %6 kazanç ile Bitay’da en çok yükselen kripto para olarak öne çıkıyor.

Dün açıklanan işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verisi, ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği verisi gibi beklentilerin ve bir önceki veririnin üstünde geldi. Bugün açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam rakamları öncesi gelen bu veriler işgücü piyasasının güçlü görünümünü ve FED’in faiz arttırımlarını sürdürebileceği beklentilerini desteklemeye devam etti. Bu veriler ışığında dün S&P500 ve Nasdaq %2 civarında düşüşle kapanışlar yaptı.

Ek olarak kripto para piyasasındaki haberlerde kriptolarda daha sert geri çekilmelere sebebiyet verdi. New Yok Mali Düzenleyicisi Kucoin borsasına dava açtı. Açtığı dava dosyasında da Ethereum, Luna ve UST’yi menkul kıymet olarak ele aldı. Bununla birlikte Silvergate Capital, iflasın eşiğine gelen kripto bankası Silvergate’in faaliyetinin sonlandırılacağını duyurması da geri çekilmeleri destekledi.

Bugün TSİ 16:30’da ABD’den gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verisi ise beklentilerin üzerinde gelmesi halinde volatiliteyi daha da arttıracak bir veri olarak karşımıza çıkıyor.

Bitcoin, dün gece saatlerinde %10 civarında düşüş yaşayarak 19770$ seviyelerini test etti. Bugün sabah saatlerinde 19950$ seviyelerinde fiyatlanan Bitcoin için verilerin yoğun, volatilitenin yüksek olduğu günlerden geçiyoruz. 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 19705$ üzerinde hareketlilik göstermeye devam ediyor. Kritik bir seviye olan 19705$ seviyesinin üzerinde olması önemli olacaktır. Bu seviyenin kırılması ve kalıcılık sağlaması halinde aşağı yönlü hareketle ilk destek seviyesi olarak 19235$’ın çalışması beklenebilir ardında da 18925$ seviyesi bir sonraki destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Yukarı yönlü bir hareketlilik halinde ise 20385$ seviyesinin kırılması önemli olacaktır. Bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlaması halinde ise 21535$’a kadar bir yükselişi beraberinde getirebilir.

Ethereum, lider kripto para birimini takip ederek %9 civarında düşüş yaşadı. Bugün sabah saatlerinde ise 1415$ seviyelerinde fiyatlanan Ethereum önemli 200 günlük hareketli ortalama seviyesini olan 1423$ altında hareketlilik gösteriyor. Aşağı yönlü hareketliliğin devamında 1390$ ilk destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyeye tutunamaması halinde 1316$ ardından da 1236$ seviyelerine kadar bir geri çekilme görülebilir. Yukarı yönlü bir hareketlilikte ise 1423$ direnç seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyenin üzerinde hareketlilik göstermesi önemli olacaktır. 1423$ seviyesinin kırılması ve üzerinde kalıcılık sağlaması halinde 1491$ ardında da 1513$ seviyeleri karşılanabilir.

PİYASALAR ALT ÜST

Dünya ekonomilerinin çoğunda enflasyonla mücadele devam ederken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu süreçte attığı adımların piyasalara yansıması devam ediyor.

Fed'in politika faizini beklentilerin üzerinde bir noktaya kadar yükselteceğine yönelik fiyatlamalar sonrası bazı bankaların tahvil pozisyonlarında oluşan zararları realize etmek zorunda kalması, ABD'nin bankacılık sektöründe endişeleri artırdı.

Dün ABD merkezli ticari bir banka olan SVB Financial Group'un 21 milyar dolarlık tahvil pozisyonunu yaklaşık 1,8 milyar dolar zararla kapatması ve 2 milyar doların üzerinde sermaye artırımına gideceğini duyurması sonrası bankanın hisse fiyatı yüzde 60'ın üzerinde değer kaybetti.

Öte yandan, çoğunlukla kripto para birimi işlemleriyle ilgilenen Silvergate Capital'ın ise operasyonlarını durdurmayı planladığını açıklamasının ardından hisseleri yüzde 40'ın üzerinde düştü.

Söz konusu gelişmeler New York borsasında bankalar ve teknoloji hisseleri öncülüğünde sert düşüşe neden olurken, Bank of America yüzde 6,20, Wells Fargo yüzde 6,18, JP Morgan yüzde 5,41 ve Morgan Stanley yüzde 3,86 değer kaybetti.

Tahvil piyasaları, artan risk algısıyla birlikte alış ağırlıklı bir seyir izlerken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 20 baz puan gerileyerek yüzde 3,82'ye indi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in bu ayki toplantıda 50 baz puanlık faiz artışına gideceğine yönelik beklentiler yüzde 79'dan yüzde 63'e geriledi.

Yorumlar