Brüksel'de müzikten masala Türk kültürü etkinliği

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, Brüksel'de müzikten masala Türk kültürü etkinliği düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
Brüksel'de müzikten masala Türk kültürü etkinliği

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, Belçika'nın başkenti Brüksel'de "Müzikten Masala Türk Kültürü Söyleşileri" düzenledi.

İki gün süren etkinlik, Brüksel Büyükelçiliği, Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Türkiye İş Bankası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye Maarif Vakfının (TMV) katkılarıyla TOBB binasında gerçekleştirildi.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki Eraslan, yaptığı konuşmada, kurum olarak bugüne dek 500'ü aşkın eser yayımlayarak, bilim ve kültür dünyasına yapılan katkılara değindi.

Eraslan, 2014'te tam metin olarak yayımlanan "İbn-i Sina'nın El Kanun Fit Tıbb" ve "Bestekarlar Külliyatı" ile "Halıcık Külliyatının" bunlardan bazıları olduğunu söyledi.

Türk büyüklerinin hayatlarını 9 dile çevirme projesi kapsamında Dr. Mustafa Tatçı'nın kaleme aldığı "Yunus Emre: Aşkın Dili" adlı eser hakkında katılımcılara bilgi veren Eraslan, projenin 2022'de Aydın Sayılı ve Cahit Arf, 2023'te ise Fatih Sultan Mehmet ve Atatürk ile devam edeceğini aktardı.

Eraslan, AA muhabirine, kurumun sadece yurt içinde değil, yurt dışında da bilim ve kültür faaliyetleri icra etmeyi misyon edindiğini vurgulayarak, "Bu yetki ve sorumluluğun gereği olarak Brüksel'deyiz. Belçika'daki Türk toplumuna hem sanatsal hem bilimsel faaliyetlerle güzel bir hafta sonu yaşatmak amacıyla yola çıktık." diye konuştu.

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay da etkinliğin açılışına katılarak, Türk kültürünün aktarımında ebeveynlerin rolü ile ilgili ülkelerin temsilciliklerine düşen önemli görevlerine değinerek, bu tür faaliyetlerin sayısının arttırılması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Murat Salim Tokaç ve Prof. Dr. Cenk Güray, "Anadolu'dan Müzikli Hikayeler" başlığı altında geleneksel Türk müziğinden örnekleri seslendirdi.

Dr. Mustafa Tatçı da "Aşkın Dili Yunus Emre" kitabıyla ilgili bir söyleşi gerçekleştirerek, Yunus Emre'nin hayat yolculuğunu, hakikate ulaşma yolunda kat ettiği aşamaları aktardı.

Türkiye'nin genç yeteneklerinden kemanist Leyla Duru ve piyanist Çağıl Cansu Şanlıdağ davetlilere müzik resitali sundu.

Mehmet Tahir İkiler'in "Gelenekli Türk Tiyatrosu: Meddah, Karagöz ve Kukla" başlıklı kukla gösterisi ve masal dinletisi iki gün boyunca çocuklara keyifli anlar yaşattı.

Yorumlar